бизнес жилищен район

Какъв бизнес да отворите в жилищен район: най-обещаващите идеи

Публикувано на 17 април 2023 г.

Една от тайните на успешния бизнес е доброто местоположение. За повечето бизнеси най-добрият вариант за местоположение са централните улици с натоварено движение. Но наемането на недвижими имоти в бизнес райони е скъпо, което не е подходящо за всеки.

Можете да отворите собствен бизнес в жилищен район, квартал, далеч от търговски и туристически райони. Но не всеки бизнес ще пусне корени тук. Прочетете в статията от счетоводна къща ГАРАНТ и вижте с какво да се захванете в жилищен район, за да изплувате на повърхността и да получавате стабилен доход.

Стартови разходи: 3/5 – средни
Възвръщаемост: 4/5 – висока
Сложност на управлението: 3/5 – средна
Конкурентоспособност: 3/5 – средна

Специфика на правене на бизнес в жилищен район

Когато отваряте бизнес далеч от бизнес центъра, трябва да разберете, че вашият основен кръг от клиенти са жителите на близките блокове и къщи. На целевата аудитория трябва да се предложи:

 • Стоки и услуги от ежедневна необходимост. Тъй като кръгът от купувачи е ограничен до района, няма да е възможно да се печелят пари от продажба на дизайнерски дрехи. Хората обаче се нуждаят всеки ден от храна, покъщнина, лекарства.
 • Добро обслужване. Когато планирате да отворите бизнес в жилищен район, имайте предвид, че жителите обикновено се познават. Ако един човек се натъкне на лошо обслужване, някои клиенти бързо ще отидат при конкуренти.
 • Ясна концепция на начинанието. Само мрежови гиганти могат да покрият всички нужди на купувачите. По-малък бизнес би било по-добре да се съсредоточи върху по-тясна ниша, като пресни печени продукти, кафе за вкъщи, качествени прически или маникюр.

Жилищните комплекси / райони са най-доброто място за магазини, малки фризьорски салони, ветеринарни клиники. Можете също така да обмислите бизнес опции за клиенти с коли. По правило разстоянието за тях няма значение. Следователно добър сервиз или автосалон може да се намира доста далеч от центъра.

Как да изберем печеливша ниша за определен район

За да разберете кой бизнес е изгодно да отворите, трябва:

 • Анализирайте конкурентите. Разберете какви услуги вече се предлагат на жителите на района и какви липсват. Разберете какво се търси, в коя посока можете да се конкурирате.
 • Проучете аудиторията. Например, ако близките блокове и къщи са обитавани от семейства с деца, можете безопасно да отворите детски магазин, детска площадка, семейно кафене или сладкарница.
 • Запознайте се с чужд опит. Мислейки какъв бизнес да отворите в жилищен район, можете да повторите успешни идеи, които са работили в други региони.
 • Намерете подходяща ниша. За да направите това, трябва да знаете всички характеристики на определена област. Например, ако част от местоположението е заета от голям парк, струва си да започнете наем на електрически скутери и велосипеди наблизо.

Преди да започнете проект, направете подробен бизнес план. Разберете цената на наема на подходящи места, таксите и разходите за комунални услуги. Изчислете очакваната възвръщаемост, за да предвидите колко бързо ще се изплати инвестицията.

Какъв бизнес може да се отвори в жилищен комплекс / район

От счетоводна къща ГАРАНТ събрахме няколко обещаващи идеи, които са подходящи за различни градове и региони:

 • Домашни потреби. Малък магазин за нехранителни стоки със съдове, битова химия, стоки за бита и др. Част от асортимента се променя в зависимост от сезона: през зимата се изкупуват коледни украси, през пролетта лятно оборудване.
 • Зоомагазин. В жилищен район не трябва да се фокусирате върху собствениците на екзотични животни. На рафтовете трябва да има най-популярната храна за котки и кучета, лакомства, играчки, легла, препарати за бълхи и хелминти.
 • Павилион за тютюневи изделия. Наред с класическите цигари можете да продавате тютюн и аксесоари за лули, наргилета, както и системи за нагряване на течности или тютюневи стикове. Такива павилиони са търсени дори през нощта.
 • Охраняем паркинг. За да направите това, трябва само да наемете малък парцел пред къща / блок, да оборудвате ограда, да инсталирате камери и да наемете охрана. Може да бъде паркинг за велосипеди, тротинетки, детски тротинетки или бебешки колички – не е задължително да се ограничава само до автомобили.
 • Химическо чистене. Предлагайте разнообразие от услуги, от премахване на петна до почистване на възглавници, одеяла, зимни якета. Обмислете идеята за полеви сервиз, специализиран в обработката на килими, матраци, мебели, автомобилни интериори.
 • Детска клиника. Когато проучвате различни бизнес идеи в жилищен район на града и мислите какво да отворите, помислете за варианта за медицински център за деца. Колкото по-близо можете да получите помощта на лекар, толкова по-добре – родителите няма да отведат болно дете в другия край на града.
 • Пекарна / сладкарница. Когато планирате да отворите собствен бизнес в жилищен район, помислете за стартиране на пекарна като опция. Всеки ден се купува хляб. И за да увеличите средния чек, предлагайте на клиентите си сладкиши, закуски, топли и студени напитки.

Важно е да финализирате и адаптирате всяка от предложените идеи към конкретен регион, град, област.

Колко изгодно е да отворите бизнес в жилищен комплекс / район

Малко вероятно е собственикът на такова начинание да може бързо да върне първоначалните инвестиции – кръгът от потенциални клиенти е сравнително ограничен. Но това не означава, че проектите са обречени на провал. Едно от предимствата на правенето на бизнес в жилищни райони е стабилността на търсенето.

Освен това, цените за наем на помещения тук са значително по-ниски в сравнение с имотите в центъра. В повечето случаи наемодателите се интересуват от дългосрочно сътрудничество, по-лесно е да се правят отстъпки.

Важно е да помислите какво да отворите в жилищен комплекс. Струва си да обмислите всяко малко нещо – успехът на една бизнес идея ще зависи от правилния избор на стоки и услуги. Ако можете обективно да оцените търсенето, вашият бизнес ще генерира стабилен доход.

Искате ли да отворите свой бизнес? Регистрирайте бързо и лесно фирма сега!

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *