Как да отворите зоомагазин и да сте успешни? – 1 част

Публикувано на 19 юни 2019 г.

Запознайте се с оптималната стратегия за действие и организирайте стабилен работещ бизнес. От счетоводна къща „Гарант“ ще помогнем с основни насоки.

Местоположението на магазина

 1. как да отворим магазин за домашни любимци На първо място трябва да се определи мястото на магазина. Помислeте за помещения, които са разположени на оживени места – улици в центъра на града или в по-голям жилищен район. Най-лесният вариант е да наемете площ в търговски център с голям трафик (минимална площ – 10 м2). Ще влезете в готово помещение и значително ще намалите първоначалните разходи. Единственият минус е доста висок наем, който ще се увеличава всяка година.
 2. Ако искате да отворите отделен магазин, с пригодено от вас помещение, трябва да се направи ремонт, да оправите пространството пред него, да се погрижите за охраната му и направа на рекламна табела, надпис.
 3. Още един вариант – да наемете апартамент на първия етаж на жилищна сграда или партер. Също така добра идея е гараж. В този случай е препоръчително да изберете помещения, които са вече одобрени за търговски обект, тъй като това изисква допълнителни разходи, а така ще избегнете трудоемки процедури с държавните органи и ще отворите магазина си в минимални срокове. Оптималната площ за отделен магазин е от 50 кв. м.
 4. Следващият критерий за избор на място е наличието на конкуренти. Разучете колко магазина за домашни любимци работят в интересуващия ви район, обърнете внимание на гамата от стоки, ценова политика и нивото на обслужване на клиентите. Ако сте в състояние да се конкурирате поне по един от тези критерии, вашият бизнес има големи шансове за успех.
 5. Също така е важно да се определи приблизителният брой на потенциалните купувачи. Например, ако планирате да работите в малък жилищен район, е добре да се съсредоточите около големите търговски центрове в него (например, близо до голям хранителен магазин или оживена спирка на градски транспорт). Ако във всеки от тях и около тях вече има подобен магазин с добър асортимент, по-добре да намерите друго място.

Регистрация, разрешения, счетоводство

След като се спрете на помещение, необходимо е да се регистрирате към съответната областна „Българска дирекция по безопасност на храните“. Като трябва да направите следното:

 1. Подавате заявление за регистрация по образец до директора на дирекцията – към това заявление прилагате копие от документ за собственост на обекта (нотариален акт) или документ за право на ползване.
 2. Сключвате договор за ветеринарномедицинско обслужване на животни, ако ще предлагате такива. Копие от този договор прилагате и към заявлението за регистрация. Важно! Ако сте ветеринарен лекар, не сте длъжен да сключвате такъв договор.
 3. Заплащате държавна такса, като прилагате платежното към заявлението от първа точка. Хубавата новина е, че можете да платите и по електронен път.
 4. Не забравяйте да си потърсите добър счетоводител, ще ви спаси от куп бюрократични процедури.

Търговско обзавеждане, оборудване

За да наредите продуктите в зоомагазина, ще са ви нужни следните мебели и обзавеждане:

 • стелажи;
 • тезгях;
 • работна маса;
 • витрини.

Ако планирате продажбата на храна на килограм, трябва да закупите и везна.

За да си спестите закупуването на оборудване, добре е да се сключи договор с доставчик на храна за котки и кучета и да получите от тях различни стелажи и шкафове, пластмасови рафтове. Те не винаги са твърде удобни за използване, но са ярки, цветни и с красив дизайн, могат да ви помогнат да привлечете вниманието на купувачите. Трябва да се отбележи, че можете да поставите на тези стелажи само стоки на съответните марки, иначе доставчиците имат право да ги изземат обратно. Останалата част от оборудването е най-добре да закупите или, защо не, да направите сами. За да намерите подходящия вариант, ще трябва да отделите и вложите известно време и усилия, но можете да спестите една значителна сума.

Какво е необходимо за отваряне на магазин за домашни любимци тип „супермаркет“? Освен търговски мебели, ще имате нужда от касов терминал, магнити за стоки и метални детектори. За свободен достъп е най-добре да поставите само храни и по-големи предмети. Препарати, медикаменти и други по-малки стоки, по-добре е да подредите зад тезгяха, работния плот и в затворени витрини.

Очаквай и следващата 2-ра част на „Как да отворите магазин за домашни любимци“! В нея ще разгледаме: какъв да е асортимента от продукти; избор на доставчици, продавачи; реклама; приходи и разходи.

Решили сте да отворите собствен зоомагазин?

Може да Ви съдействаме с първоначалната регистрация на фирмата и с последващото й счетоводно обслужване - както на място в офиса, така и онлайн
Изгодно

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *