Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Как да отворите зоомагазин и да сте успешни? – Втора част

Как да отворим магазин за домашни любимци и да имаме успех?

От счетоводна къща „Гарант“ продължаваме да ви запознаваме със стъпките за действие и организирането на стабилен работещ бизнес процес. След отмятане на търговското обзавеждане, време е за вида на продуктите.

Как да отворим магазин за домашни любимциАсортимент на стоките

Как да е работещ магазина за домашни любимци, да бъде търсен от купувачите? За целта трябва да изберете най-подходящата търговска гама. На първо място, трябва да се определи целевата аудитория. Отговорете си на следните въпроси:

 • Какво е нивото на доходи са потенциалните клиенти?
 • Какви животни имат (декоративни или селскостопански)?
 • Кои стоки ще предизвикат най-голям интерес?

В повечето случаи асортимента на магазините за домашни любимци се подбира за хора със среден доход, които имат котки, кучета, папагали, канарчета, гризачи, костенурки, рибки. Следователно, трябва да се предлагат следните продукти:

 • храна за изброените видове животни;
 • купи, хранилки и поилки;
 • играчки;
 • книги, които разказват за правилата на отглеждане;
 • аквариумни принадлежности;
 • витамини;
 • каишки, нашийници и намордници;
 • тоалетни и смеси за тях;
 • гребени;
 • шампоани;
 • дрехи за кучета и котки;
 • кошове, легла, къщички и кутии за пренасяне.

Ако в близост до магазина има хора, които отглеждат едри животни и птици, добре е да включите в асортимента различни смески и минерални.

Много търсени от собствениците на домашни любимци са различни лекарства, но тяхната продажба е свързана с някои условия. Могат да се продават само от сертифициран ветеринарен лекар, освен това, някои лекарства трябва да се съхраняват в специален хладилник. Най-доброто решение – да предложите на клиентите си само най-продаваните лекарствени средства и препарати, които не изискват специални условия на съхранение и професионална консултация:

 • капки за бълхи;
 • капки за очи и уши;
 • контрацептиви.

Трябва да сте наясно, че някои от купувачите не знаят как да ги използват правилно, следователно, продавачът трябва да може да дава подробни обяснения.

Търговия с животни – също е доста щекотлива идея. Тя изисква наличието на специални документи, оформяне на които ще изисква значителни усилия. Освен това, за домашните любимци трябва да осигурите ежедневни грижи и благоприятни условия. Ако не сте готови, то по-добре да се откажете от тази идея.

Залог за успех на бизнеса – богат избор от стоки на достъпни цени. Така че при отваряне на магазина асортиментът трябва да бъде максимално разнообразен. В рамките на първите три месеца ще видите кои продукти са търсени и ще можете правилно да организирате работата си. Продукт/и, които не се търсят може да върнете на доставчика, ако предварително сте се договорили с него.

Избор на доставчици

Днес във всеки град има фирми за търговия на едро, които продават продукти за домашни любимци. Много от тях имат достатъчно демократична политика за работа с клиенти. При успешното сътрудничество в рамките на няколко месеца ще можете да получите отстъпка или разсрочено плащане.

За да можете изгодно да купувате храна за кучета и котки от дадени марки, трябва да сключите договор с техните дистрибутори. Обикновено те извършват безплатна доставка и предоставят рекламни материали.

Аксесоари за грижа, книги и играчки можете да закупите и от други места. Можете да ходите за този вид продукти и самостоятелно, а при наличието на финансови възможности да поръчате по-големи количества с доставка. Всички стоки трябва да имат сертификати и печат на доставчика.

Продавачите

Продавачът в магазин за домашни любимци трябва да познава добре стоките, продуктите и да заинтригува клиента за покупка, да предоставя компетентни съвети. За предпочитане е да има квалификация на ветеринарен лекар с професионален опит. Също така продавачи с опит с животни и с познания за продукта. Едно от най-важните качества е желанието за работа. Понякога е по-добре да вземете за продавач заинтересован и ентусиазиран човек без опит, отколкото пасивен специалист.

Реклама

Най-ефективните начини за реклама – да разлепите реклами на места, където има голям човекопоток или минават много хора (особено внимание следва да се обърне на местата за разходки на кучета), разпространение на листовки с ваучери, купони за отстъпка във ветеринарни клиники, детски заведения и други организации в целевия район. Също така перфектно работят различни промоции с подаръци и карти за намаление. Освен това, можете да стартирате интернет сайт, както и да организирате продажба на стоки с доставка.

Приходи и разходи

Дали е изгодно да се отвори магазин за домашни любимци (зоомагазин)? За да отговорите на този въпрос, трябва да направите списък на разходите:

Капиталови разходи:

 • закупуване на оборудване;
 • покупка и ремонт на помещения (ако е необходимо).

Текущи разходи:

Стойността на надценката зависи от вида на стоката:

 • храни – 15-20%;
 • книги, смес за тоалетни, витамини – 30-50%;
 • аксесоари и лекарствени препарати – 50-100%.

Средната надценка обикновено е около 30%. Срок на възвръщаемост на магазина зависи от размера на капиталовите разходи и обема на приходите. Като цяло са ви нужни не повече от 24 месеца. Един малък магазин може да оправдае себе си дори след половин година.

Не забравяй да погледнеш и Част 1 на статията, в която разгледахме: местоположението на магазина; регистрация, разрешения, счетоводство и търговско оборудване.

One Response

 1. Много полезна информация, дава основните въпроси, по които е нужно да се помисли преди начинанието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още