Кое е по-добре: наемна работа или собствен бизнес?

Публикувано на 3 юли 2019 г.

В тази статия от счетоводна къща „Гарант“ ще разгледаме в 2 части:

  1. Човек трябва да бъде там, където се чувства комфортно (в първа част).
  2. Разликата между постоянна, наемна работа и собствен бизнес (в първа част).
  3. Кой има повече шансове за успех в бизнеса (във втора част)?
  4. Кой по-добре да избере да работи наемна работа (във втора част)?

Човек трябва да бъде там, където му е комфортно

Вероятно много от вас, четейки заглавието на тази публикация, възмутено ще възкликнат: „Що за тъп въпрос?! Разбира се, че свой бизнес е по-добре! Просто не всички имат предприемачески способности и затова се хващат като работници или служители“.

А вие на 100% ли сте сигурни, че свой бизнес е по-добре? Лично ние – не. Но сме уверени в следното:

Човек трябва да бъде там, където му е комфортно и да се занимава с това, което му харесва. Всичко останало е второстепенно!

Да видим какви могат да са причините да не започнете свой бизнес?

  1. Например, защото ви е комфортно да работите в дадена фирма. Ако шефът е достатъчно коректен човек – не ви занимава по цял ден с концепции и философии, не ви напряга с излишни въпроси, не ви спуска неизпълними задачки, не ви натиска и дебне постоянно, а и дори не изисква да цепите минутата, идвайки навреме за работа.
  2. Има го също и следният парадокс – ако не ви натискат постоянно и ви харесва това, което работите, самият вие нерядко оставате на работа до късно, сам си поставяте за цел да увеличите продажбите и да намирате нови клиенти. Или – сам имате желание да работите за шефа си.
  3. А улавяли ли сте, че не сте се замисляли откога не сте вземали отпуск? И не защото не ви дават. Просто самият вие не искате, нямате потребност да излезете почивка – така силно обичате работата си. Откъде тази любов? Отговорът е прост:

Занимавате се с любимата работа в комфортна обстановка.

собствен бизнес Вашият шеф, началник, работодател ви дава това, от което най-много се нуждаете – свобода. В такива условия хората са готови да преместят планини! Точно в такива фирма един човек успява максимално да разгърне своя потенциал. Работейки при авторитарни ръководители, напротив, лошите резултати са налице. Знаете ли защо? Отговаряме:

Човек може да работи с максимална отдаденост само там, където се чувства комфортно и на мястото си.

И в крайна сметка, ако ви попитат: „И все пак, кое е по-добре: да работите за друг човек или собствен бизнес?“, да можете да отговорите: „Моята си работа!“. Точно така, „Вашата“. Разбирате ли? Не просто заетост, а именно Вашата работа (която ви харесва, умеете), с вашия екип, с вашия шеф, в тази фирма. Да, да, понякога човек може да приема някое работно място или фирма за своя, макар и да не е неин собственик. И това ще е чудесно, ако се чувствате добре, реализиран в свои води.

Разликата между наемна работа и свой бизнес

Преди всичко, искаме да внесем яснота в понятията „бизнес“ и „работа“. В последните години се наблюдава нездрава активност на различни коучове (ментори, обучители), които масово набиват в главите на последователите си мисълта, че да имаш свой бизнес е задължително нещо готино, а наетите на работа са често неудачници. За съжаление, много хора се подвеждат и вярват в подобни ереси: напускат добра работа, след което наистина попълват редиците на неудачниците.

Защо се получава така?

Просто много хора си мислят, че предприемачите, бизнесмените не работят, а само гребат с лопата пари и ръководят наетите служители. Такива хора съветваме да се успокоят и да изхвърлят от главата си мисълта за собствен бизнес. Защо? Защото:

Собственият бизнес също е работа, само че към нея се добавят и: отговорност, усложнения и риск.

Не правете грешката да се заблуждавате, че след като станете предприемач, всичко ще ви се поднася наготово, а за вас ще остава само да обикаляте и „командвате“ своите подчинени. Напротив, ще започнете да работите още по-усилено и в пъти повече, често да забравяте какво е здрав сън. След контакт с придирчиви клиенти, данъчни инспектори и други регулаторни органи ще научите какво са успокоителни чайове или хапчета, ще започнете да четете преди лягане правна литература. Както и когато и да почивате, в ума ви ще присъства постоянната мисъл какво се случва с бизнеса ви.

Не пишем тези неща, за да ви уговаряме или плашим, за да не започвате свой бизнес. Просто се опитваме да свалим розовите очила и да ви покажем реалността. Със сигурност и несъмнено в предприемачеството и започването на собствен бизнес има и плюсове. Но имайте предвид, това не означава, че такъв избор ще е добър за всеки. Всеки човек има определени възможности, способности и предпочитания. На един е комфортно да работи като наемен служител или работник, на друг – да прави собствен бизнес. Между другото, работата като наемен служител има не само минуси, но и плюсове. Не вярвате ли? Ще разгледаме в следваща статия плюсовете и минусите на постоянната работа.

И в крайна сметка, какво да правите? Да започнете свой бизнес или да си намерите добра наемна работа? Ние мислим, че за начало трябва да разберете какъв вид дейност повече ви подхожда. Нека да започнем с предприемачеството.

В следващата част ще разгледаме:

  • Кой има повече шансове за успех в бизнеса?
  • Кой по-добре да работи като наемен служител, работник?

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *