магазин домашни потреби

Отваряне на магазин за домашни потреби – съвети и препоръки

Публикувано на 26 май 2022 г.

Във всяко населено място има магазини за домашни потреби, не може без тях. Инструменти за ремонт, домакински препарати, градински инструменти и кухненски съдове, и много други полезни неща могат да бъдат намерени в този магазин.

Ето защо бизнес идеята, фокусирана върху тази област на търговия на дребно, остава актуална. Избирайки тази област на дейност за вашия бизнес, трябва да анализирате плюсовете и минусите на проекта. Как да отворите магазин за домашни потреби от нулата, откъде да започнете и дали тази дейност е печеливша, днес ще разкажем в тази статия от счетоводна къща ГАРАНТ.

Перспективи на проекта

Отварянето на магазин за домакински стоки ще бъде от значение във всяко населено място: както в село или малък град, така и в огромен мегаполис. Изглежда, че в големите градове те не са необходими, защото домакинските стоки могат да бъдат закупени в супермаркети и магазини с фиксирани цени. Но всъщност асортиментът в магазините от този тип не е толкова пълен, така че потенциалът на магазин за домашни потреби в близост до дома съществува. Основното е правилно да се анализира обемът на целевата аудитория и нивото на конкуренция.

Ако в малък град вече има такива магазини, няма особен смисъл за стартиране на малък бизнес в тази област. Това трябва да се вземе предвид при планирането на такъв бизнес.

Предимства и недостатъци

Плюсове:

 • Широка целева аудитория.
 • Сравнително малка пряка конкуренция.
 • Сравнително малка инвестиция за търговия на дребно.
 • Лесно е да изберете местоположение.

Минуси:

 • Високо ниво на непряка конкуренция.
 • Необходимостта от работа с голям асортимент (няколко хиляди позиции).
 • Рискове за закупуване на стоки, които ще се продават много дълго време.

Инструкциите стъпка по стъпка ще ви помогнат да отворите магазин за домакински стоки възможно най-бързо и да вземете предвид всички важни нюанси на процедурата.

Алгоритъм за стартиране на проекта

 1. Анализ на нишата, предложенията на конкурентите, формирането на асортиментни категории.
 2. Изготвяне на бизнес план с изчисления, при които ще бъдат изчислени потенциалната рентабилност на проекта, бизнес рисковете и перспективите за развитие.
 3. Търсене на помещения за магазин, ремонт, закупуване на търговско оборудване, инсталиране на реклама.
 4. Регистрация на бизнес: индивидуален предприемач или ООД / ЕООД, в зависимост от плановете за развитие на дейността, броя на участниците.
 5. Търсене на доставчици, сключване на договори.
 6. Закупуване на стоки, определяне на надценка върху категориите стоки.
 7. Стартиране на бизнес.

Основни моменти

За да регистрирате предприятие или фирма, е необходимо да съберете документи в съответствие с избора на формата на предприемаческа дейност. За един магазин за домашни потреби като едноличен търговец, индивидуален предприемач ще бъде достатъчна форма за регистрация. Опростената данъчна система ще спести време и финансови разходи за плащане на данъци и отчитане.

Важно е да намерите помещение, което не е в съседство с конкурент. В съответствие с особеностите на работата на конкурентите и тяхната ценова политика ще се формира цената на стоките и нивото на надценка.

За да отворите магазин, ще ви е необходимо помещение от поне 30-40 квадратни метра или на първи етаж на сутеренна жилищна сграда.

Магазинът няма да изисква голям персонал, за да работи през първите месеци. Като цяло можете да започнете сами, за да спестите разходи, дори във формата на семеен бизнес. Но в идеалния случай този вид магазин ще изисква минимум 2 продавач-консултанти и 2 касиери, които ще работят на смени. В краен случай можете да комбинирате позиции.

Броят на служителите ще зависи пряко от мащаба на магазина и неговия асортимент. В магазин с малък асортимент ще бъде достатъчен един продавач, който ще изпълнява функцията както на консултант, така и на касиер. А за по-голям търговски обект със съответния асортимент от стоки и площ от най-малко 70 квадратни метра ще се изисква по-голям брой служители.

Търговското оборудване трябва да бъде закупено веднага щом асортиментът бъде определен и помещението е готово. За магазин за домакински стоки трябва да изберете витрини, рафтове, затворени стелажи (за малък магазин) или отворени (за голям).

Категории стоки

Магазин за домашни потреби предлага следните видове продукти:

 • Кухненски инвентар.
 • Домакински стоки: ръкавици, метли, мопове, кофи, торби за боклук и други продукти за почистване.
 • Инструменти за градината и двора.
 • Инструменти за ремонт.
 • Електрически уреди (крушки, батерии, фенери).
 • Стоки за ежедневна употреба (тоалетна хартия, салфетки, лепило).
 • Битова химия.

Как да привлечете купувачи

Отваряйки магазин за домакински стоки, трябва да вземете предвид местоположението. Тогава няма да се изискват големи инвестиции в реклама. Проходимо място и добър асортимент ще разпространят информация за вас сами и много бързо. Но ще ви трябва външна реклама (голяма табела, щендер), така че да сте видими за бъдещите клиенти отдалеч.

Можете да работите с печатни материали: разпространение на флаери, провеждане на промоции, разпространение на листовки и брошури в пощенските кутии.

Може да се разработи програма за лоялност на клиентите, която да стимулира посетителите да правят големи покупки. Ще има много продажби на малки стоки с нисък марж, което ще забави развитието на бизнеса.

В заключение

Бизнес идеята за магазин за домашни потреби е доста актуална и лесна за изпълнение, но няма толкова много хора, които искат да печелят пари от този вид малък бизнес, така че посоката е доста обещаваща. Важно е да се има предвид, че 90% от купувачите в тази област искат бързо да купят желания продукт на най-ниската цена, а само 10% от тях избират висококачествени домакински стоки.

Минималната площ за отваряне на такъв магазин е от 50-60 квадратни метра. А периодът на изплащане е около 15 месеца. Основната цел в този бизнес е да заемете свое място на пазара и да се утвърдите, едва тогава ще се усетите доход, който ще расте динамично. Това обаче отнема време.

Решили сте да отворите магазин за домашни потреби?

Свържете се със счетоводна къща ГАРАНТ сега!
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *