отваряне на пекарна

Отваряне на собствена пекарна: 9 стъпки към стартиране на бизнес

Публикувано на 14 октомври 2021 г.

Вълната от интерес към пекарните като бизнес започна преди няколко години. Сега може да се нарече постоянно нарастваща тенденция. Често в такива малки магазини има интересен избор на хлебни изделия. В тази статия от счетоводна къща ГАРАНТ ще ви разкажем стъпка по стъпка как да отворите пекарна от нулата.

Стъпка 1. Решете какъв тип пекарна ще отворите

Алгоритъмът за това как да отворите пекарна от нулата зависи до голяма степен от вида на предприятието, което ще стартирате. Разграничават се пекарни с непълен и пълен производствен цикъл.

В първия случай работата върви с готово тесто или дори готови замразени продукти, които остават само да се пекат. Малка търговска точка с непълен цикъл ще струва много по-евтино и ще бъде по-лесно да я стартирате. Тук не може да се разчита на висока печалба, защото основният марж остава в доставчика. Освен това, ще зависите изцяло от навременната доставка на продуктите и асортимента, които производителят предлага.

Но този формат ви позволява да се отвори пекарна на много малка площ в търговски център с добра посещаемост. Има и модулни пекарни, които могат да бъдат инсталирани като мобилни.

Пекарна с пълен производствен цикъл предполага, че целият процес от месенето на тестото и печенето се извършва на място. За такава пекарна се нуждаете от голяма площ, където можете да поставите няколко помещения: производствена зала, склад, търговска зала, помощно помещение, баня.

Стартирането на пълен цикъл е по-трудно и по-скъпо от мини пекарните. И тук не става въпрос само за това, че ще е необходимо повече оборудване, но и за човешкия фактор. Ключова фигура в този бизнес ще бъде технологът, който отговаря за закупуването на продукти, суровини, рецептите, процеса на производство и печене на хлебните изделия. Ако не намерите добър специалист, разходите за наем и оборудване ще бъдат безсмислени. Репутацията на пекарната е лесно да се развали с няколко неуспешни партиди печива, а ще бъде трудно да се промени мнението на купувачите.

Стъпка 2. Проучете изискванията за помещенията

Хлебопроизводството е начинание, чиято организация има строги норми: санитарно-хигиенни и пожарна безопасност. За да разберете настоящите изисквания, е необходимо да се свържете с местните клонове на тези структури преди търсенето на помещения. Също така, имайте предвид, че пекарната изисква висока електрическа мощност. Ето защо, предварително трябва да разберете от специалистите по електрическата мрежа на вашия град, в кои помещения можете да ползвате такава мощност.

Стъпка 3. Анализирайте трафика в местоположението на пекарната

Пекарната е бизнес, при който високият трафик е от особено значение. Освен това, трафикът трябва да бъде целеви.

 • Пътнически – на спирки или гари има много високо преминаване на хора, но процентът на тези, които правят покупка в пекарна, е нисък.
 • Разходка – във всеки град има места, където жителите се разхождат с деца или приятели. И въпреки че конверсията тук е по-висока от пътническия трафик, ще има много малко хора, които ще купят пресни печива и след това да се разхождат с пакети.
 • Домашен – трафик в гъсто населени квартали. Един от най-добрите за пекарна, само трябва да изберете мястото на входа на жилищния комплекс, а не просто свободно помещение сред къщите, блоковете. Изчислявайки този вид трафик, трябва да се съсредоточите върху пешеходците, а не върху броя на живеещите в домовете.
 • Търговски (търговски центрове, пазари, магазини) е трафикът с най-висока реализация, но и най-конкурентен. И ако с някои магазини за хранителни стоки все още можете да се конкурирате (за сметка на по-добър асортимент и качество на продуктите), то е трудно да се направи това, ако има близка действаща пекарна.

Стъпка 4. Изберете помещение за пекарна

Изборът на помещение за пекарна е доста трудна задача. Тук трябва да се вземат предвид най-малко три фактора:

 • висок целеви трафик;
 • възможност за привеждане на помещенията в съответствие с изискванията на съответните институции;
 • лоялност на наемодателя (най-често помещенията са наети, а не закупени), който ще се съгласи да включи в договора необходимите условия за вас, например, за приоритетно право на подновяване на наема.

Стъпка 5. Намерете доставчици на суровини и оборудване

В зависимост от вида на пекарната, която искате да отворите, подходът за избор на доставчици ще бъде различен. За мини пекарна на непълен цикъл изборът на асортимент и качество на печените продукти ще бъде много важен. Освен това, готовите продукти трябва да се опитат лично и да се уверите, че те са наистина вкусни. И за добри полуготови продукти е по-лесно да изберете оборудването необходимо за печене. Необходимите препоръки за избор могат да бъдат дадени от самите производители на замразени продукти.

Изборът на оборудване за пълен цикъл е по-трудно. Най-вероятно ще трябва да се свържете с няколко доставчици: един може да осигури добри фурни, друг – машина за тесто, третият да има качествено производствено оборудване. Доставчикът на суровини (брашно, мляко, мая, пълнеж) трябва да избере само технолог, който разбира за какъв вид печива ще се ползват.

Стъпка 6. Изберете персонал

Както при оборудването, изборът на персонал ще бъде повлиян от вида на пекарната. Едно нещо е, ако от работникът се изисква само да се пекат готови и полуготови продукти с помощта на автоматично циклично оборудване. Тук служителите могат да работят без много опит. Ако продуктите се подготвят от нулата, работниците и особено технологът трябва да бъдат квалифицирани и опитни.

Не забравяйте, че пекарната е не само производство, но и търговия, а понякога и мини-кафе. На касата трябва да стоят хора, които могат да работят с купувачи. Ако в пекарната се създаде приятна атмосфера, много бързо ще се формира кръг от редовни потребители.

Стъпка 7. Изчислете разходите за откриване

Най-големите разходи за пекарна са производственото и работното оборудване:

 • обикновен шкаф;
 • фурна за печене;
 • сладкарска маса;
 • везна;
 • вентилационно оборудване;
 • хладилна витрина;
 • стелаж;
 • количка за готовите печива.

За пекарна с пълен цикъл трябва да добавите още машина за тесто, машина за пресяване на брашно, форми за печене, складово оборудване. Освен това трябва да оборудвате търговската зона, да инсталирате касов апарат, система за пожарна безопасност. Цената на първоначалната партида суровини обикновено отнема не повече от 10% от общите разходи. Добавяме тук разходите за ремонт, наем и фонд за заплати (не по-малко от два месеца), рекламни разходи и малък резервен фонд. Периодът на изплащане на тези разходи – най-малко една година, така че затова е толкова важно да се сключи дългосрочен договор за наем или с право на закупуване на помещението.

Стъпка 8. Разгледайте офертите на франчайзи за пекарни

Франчайзингът е бизнес модел, който вече е изпробван от някого и е доказал своята рентабилност. Какво предлагат продавачите на франчайзи? Това не е само работа под разпознаваема марка, но и:

 • анализ на вашия град с избор на най-добрите места за откриване на пекарна;
 • помощ при избора на помещение (комуникация с наемодателя, правна помощ);
 • разработване на план на помещенията и оценки за ремонта му;
 • препоръки за избор на оборудване и инвентар;
 • помощ по въпросите на персонала, провеждане на стаж на персонала;
 • разработване на рекламна компания и план за откриване;
 • технологични карти с пълна формулировка на продуктите;
 • формиране на стокова матрица, като се вземат предвид характеристиките на вашия регион;
 • подробно описание на производствените процеси;
 • бизнес план за конкретна точка.

В повечето случаи за правото да работите по франчайз, трябва да се направи първоначална вноска. Но можете да намерите оферти, където партньорите плащат само възнаграждения, т.е. месечно плащане като процент от приходите на новата пекарна.

Разберете колко точки работят на франчайз и каква е тяхната рентабилност. И внимателно проучете условията на франчайз договора, защото някои от тях налагат строго спазване на стандартите на мрежата с налагането на глоби.

Но от опциите за закупуване на вече действаща пекарна (без значение дали е включена във франчайз мрежата на някого или не), е по-добре да се въздържате. Малко хора ще тръгнат да продават печеливш бизнес, каквото и да каже продавачът. Най-вероятно тук има скрити проблеми, които на пръв поглед не се виждат.

Стъпка 9. Стартирайте пекарната

Без значение колко задълбочена е предварителната подготовка, никой, включително продавачът на франчайз, не може да ви гарантира, че пекарната ще генерира печалба. Да се научите на бизнес на теория е невъзможно, както е невъзможно да се научите да плувате без потапяне във водата.

Имайте предвид, че пекарната, както и всяко друго бизнес начинание, е с висок риск. Не започвайте този бизнес изцяло с кредити и без финансова възглавница за безопасност. Ако ви харесва този бизнес и имате достатъчно ресурс – започнете.

Решили сте да отворите собствена пекарна?

Счетоводна къща Гарант може да съдейства с първоначалната регистрация на фирмата и последващото счетоводно обслужване - на място в офиса или онлайн.
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *