успешен предприемач

10 необходими качества на успешния предприемач

Публикувано на 14 октомври 2021 г.

Хрумнала ви е страхотна идея за бизнес. Дори сте съставили подробен, добре обмислен бизнес план. Изглежда, че сте обречени на успех! Въпреки че, може би, в допълнение към безупречния бизнес план и начален капитал, ще трябва да се запасите с още нещо.

Преди да завладеете нови върхове, трябва да разберете, че за да реализирате добра идея в живота, най-важното нещо са хората, които ще се занимават с нейното изпълнение. С други думи – успехът на вашия бизнес до голяма степен зависи от вас самите.

И така, какво отличава предприемачите от останалата част от човечеството? От счетоводна къща ГАРАНТ систематизирахме качествата, които определят вашия бизнес успех:

  1. Решителност: дори малък екип се нуждае от човек, който да поеме ролята на лидер. Собствениците на фирми трябва да могат да покажат, че са в състояние да носят отговорност за трудни решения. Да слушате съвети и да сте готови да слушате мнението на другите е много важно, но в крайна сметка решението ще остане ваше.
  2. Креативност: в света на бизнеса мечтателите не са наивни. Те трябва да са способни да измислят нови неща и да мислят извън рамките, да намерят решение там, където обикновените хора не биха го потърсили. Способността интуитивно да разпознавате потенциално успешна идея е важна в бизнеса като нищо друго: добра идея и нестандартен подход, красиво опаковани и правилно представени, е ключът към успеха.
  3. Смелост: дори да започнете да планирате създаването на собствен бизнес, то трябва да сте малко авантюрист. Ако не сте готови да рискувате, много възможности за растеж и развитие на вашата фирма, компания ще ви подминат. Но не бъркайте смелостта с безразсъдството. Собственикът на бизнеса трябва да мисли за всичко и да може да изчислява рисковете.
  4. Любов към каузата: ако не ви светят очите, когато мислите за това, което правите, не очаквайте, че можете да запалите с идеята си и други хора. Правенето на бизнес е въпрос, който включва много трудности и единственото нещо, което ще ви попречи да вдигнете ръце в един момент и да забравите за крайната цел, е вашият собствен ентусиазъм.
  5. Находчивост: обикновено нищо в живота не се случва точно по план. Следователно способността да се реагира бързо и да се вземат решения в непредвидени ситуации е жизненоважна за правене на бизнес. Не мислете, че можете да предскажете всичко и бъдете готови да импровизирате, когато е необходимо.
  6. Честност: бъдете честни с вашите клиенти, партньори, служители и всички, с които ще трябва да работите, и най-важното, бъдете честни със себе си. Не поставяйте цели и срокове, които няма да можете да изпълните, и не продавайте продукт, който нямате. Най-добрата стратегия за маркетинг и брандинг ще бъде да намерите това, което вашата компания наистина може да предложи и след това да го предоставите по най-добрия начин.
  7. Общителност: не е задължително да бъдете професионален оратор или да станете най-добрият приятел на всеки, с който се срещате, но трябва да можете да общувате с хората. Докато правите бизнеса си, ще трябва да се срещнете с огромен брой хора и, разбира се, е по-добре те да ви смятат за професионалист и човек, с който лесно се комуникира.
  8. Себеотдаване: не може да правите нещата наполовина. Трябва да сте готови да отдадете по-голямата част от времето и усилията си на ежедневните си задължения. Опитайте се да разпределите времето си така, че да е достатъчно за работа и личен живот и да наблюдавате изпълнението на задачите, които сами си поставяте за ден, седмица или месец.
  9. Умение да предугаждате: ако имате собствен бизнес, вече не можете да си позволите да живеете ден за ден. Най-малкото на подсъзнателно ниво трябва да планирате всичко и да се подготвите предварително. Като играч на шах, трябва да обмислите действията си няколко хода напред.
  10. Гъвкавост: след като вече сте обсъдили и подготвили всичко, ще трябва да погледнете критично свършената работа и да покажете здравословен прагматизъм. Придържането към първоначалния план, който не отговаря на настоящата ситуация, едва ли ще бъде от полза за вашия бизнес. В комуникацията с клиенти, изпълнители, потенциални партньори и т.н. гъвкавостта се оценява много повече от упоритостта и желанието да се докаже тяхната правота.

Е, готови ли сте да станете истински предприемач? Дори ако не притежавате всички горепосочени качества, ние сме сигурни, че много от тях могат да се развият в хода на действие. Важното е това да е Вашето нещо.

Искате да стартирате свой бизнес?

Можем да съдействаме както за първоначалната регистрация на бизнеса, така и за последващото счетоводно обслужване (включително онлайн).
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.