Как да бъдете ефективни

Как да сте ефективни при стартиране на бизнес

Публикувано на 17 април 2023 г.

ДОБРАТА БИЗНЕС ИДЕЯ НЕ Е ДОСТАТЪЧНА ЗА УСПЕХ.

За да видите дали може да се превърне в работещ бизнес, направете няколко стъпки.

Тествайте продукта

Бизнесът няма да бъде успешен, ако никой не се нуждае от вашия продукт. Затова първо разберете дали вашата аудитория има нужда от това. Ако продуктът е напълно нов, ще трябва сами да създадете търсене за него. Такъв сценарий е възможен, но ще ви трябват повече време и пари, отколкото когато предлагате продукт на пазар, нагорещен от конкуренти.

Идентифицирайте вашата целева аудитория

Погрешно е да очаквате, че ще започнете бизнес и след това ще разберете коя е вашата аудитория. Не само комуникацията и каналите, но дори опаковката ще зависи от това на кого решите да продадете своя продукт или услуга. Съгласете се, работеща майка на две деца може да има напълно различни приоритети, интереси и навици от 18-годишен студент. Не само комуникацията и каналите, но дори опаковката ще зависи от това на кого решите да продадете своя продукт или услуга.

Покажете прототипа на продукта на вашите приятели и искайте тяхното мнение.

За да получите първата обратна връзка, достатъчно е да изберете сред познатите тези, които са подобни на вашата целева аудитория. Те могат да ви посъветват какво трябва да направите, за да е продукта по-привлекателен.

Проучвайте конкурентите.

Вижте какво се случва на пазара – кой какво продава и на каква цена. Моля, имайте предвид, че ще се конкурирате не само със същите стоки/услуги във вашата индустрия, но и с техните заместители. Например, ако продавате уикенд обиколки, задгранични обиколки и дори домашни потреби също ще се състезавате за вниманието на вашата аудитория. Без този анализ ще ви е трудно да определите своята уникалност и стойност за клиента.

Изчислете финансите.

Основен момент, който понякога остава незабелязан. В допълнение към стандартните елементи на финансовия план, като първоначална инвестиция и период на изплащане, има още един важен показател, който може значително да промени вашето предложение.

Започнете с желания месечен доход. Проучили сте вашата аудитория и конкуренти и сега знаете цената, която вашите потенциални клиенти са готови да платят. Разделете желаните приходи на единичната цена и ще получите сумата, която трябва да продавате всеки месец. Това е вашият опростен план за продажби. На първия етап това е достатъчно, за да се прецени колко е реалистично.

Какво да направите, ако видите число, което ви се струва невъзможно дори физически? Например, вие сте консултант и според вашия план се оказва, че за желания доход  трябва  да приемате 10 клиента на ден. В този случай ще трябва да направите промени в идеята си – да прецизирате бизнес модела, да промените стратегията или да повишите цената и да добавите стойност, за която клиентите ще плащат повече.

Дефинирайте KPI.

Как ще измерите успеха на вашия проект? Колко клиенти бихте искали да видите? Каква печалба искате да получите? Искате ли медиите да пишат за вас и колко често? Измерете всичко, което може да се измери. Първо, видимият напредък е много мотивиращ. Второ, ще можете да реагирате бързо, ако нещо се обърка.

Вижте статистиката.

Ако стартирате уебсайт, активирайте анализа веднага. Не е необходимо да разбирате задълбочено всички показатели, но някои ще бъдат особено важни. Например броят на посетителите, времето, прекарано на сайта, страниците с най-много посещения, степента на отпадане. По този начин можете да диагностицирате състоянието на сайта, да видите колко интересен и удобен е той, а в някои случаи дори да разберете дали рекламите са ефективни.

Не забравяйте и статистиката на социалните медии. Проверете дали съдържанието, което създавате, привлича правилната аудитория.

Планирате да стартирате свой бизнес? Осигурете си счетоводна подкрепа и регистрация сега!

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *