ужасно ли е да работиш в счетоводна кантора

Ужасно ли е да работиш в счетоводна кантора?

Публикувано на 7 април 2023 г.

Противно на очакванията, че ще сипем само суперлативи в тази посока, ние от счетоводна къща ГАРАНТ ще бъдем искрени и ще открехнем вратичката към „кухнята“ на счетоводната дейност.
И така!

Ужасно ли е да работиш в счетоводна кантора?

В общи линии – да.

Сред счетоводителите, търсещи работа, счетоводните кантори като място за работа, са известни като изключително лоши, стресиращи и нископлатени работни места. Много счетоводители, работили вече в счетоводни кантори и изпатили си от некоректни работодатели, често се заричат никога повече да не работят на такива места.

Често, когато търсим нови служители, се сблъскваме с този проблем – много потенциално добри кандидати просто не желаят да работят в счетоводна кантора, защото я свързват с:

  • непосилни извънредни часове труд покрай сроковете за ДДС и годишното счетоводно приключване;
  • извънреден труд в случай на отпуски и болнични на колегите си;
  • стрес, работа на черно и нулева сигурност на работното място.

Тук ще споделим защо според нас повечето счетоводни къщи в България са ужасни работни места, какви са причините за това и какво правим ние, за да променим този факт.

Пред какви проблеми са изправени повечето счетоводни кантори

Лоша и изнервяща работна среда

Това е масов проблем при повечето счетоводни кантори. Представете си изнервени клиенти, които носят документите в последния момент, постоянни промени в графиците на работната заплата, няколко ревизии, проверки и възстановявания на ДДС по едно и също време.

Работата на счетоводителите винаги е свързана с крайни срокове, неспазването на които водят до глоби. Всяка малка грешка в подадените декларации създава двойна работа после в коригирането на проблемите.

Всичко това води до високо ниво на стрес и изнервеност у счетоводителите.

Какво правим ние, за да решим този проблем

Стресът се поема от нас като управители и се стремим да не се прехвърля върху служителите ни, тъй като това би било вредно за всички.
Когато се случи някакъв проблем – преценяваме го през призмата на това как да подобрим процесите в бъдеще, а не да търсим кой е виновен – каквато е стандартната практика в повечето фирми.

Извънреден труд

В повечето счетоводни кантори много често се работи извънредно – особено около периодите на ДДС декларациите или годишното счетоводно приключване. Това създава преумора у персонала, професионално прегаряне, а в дългосрочен план – липса на желание за развитие в професията.

Причината за необходимостта от извънреден труд в счетоводните кантори най-често е:

  • Много клиенти си носят документите късно. Това създава проблем при обработката им и се налага служителите да работят до късно, за да спазят сроковете.
  • Липса на автоматизация. Повечето счетоводни фирми дори и не подозират за огромните възможности за автоматизация на рутинните операции като импорт и експорт на банкови извлечения, създаване и изпращане на платежни нареждания и др. Всичко се прави ръчно – по същия начин, по който се е правело и преди 5, 10, 15 години.

Как решаваме ние проблема с извънредния труд?

Всъщност – нямаме такъв проблем. Работното време на служителите в счетоводна къща ГАРАНТ винаги приключва в 17:30 часа. Ако случайно се налага да се свърши още нещо спешно, това се върши от нас като управители в след работно време или през уикенда. Когато натоварването се увеличи трайно – просто назначаваме нови служители и нещата се нормализират.

Липса на технологии

Липсата на технологии е проблем, за който повечето счетоводни фирми дори и не подозират. За този проблем сме писали и преди. В крайна сметка – ако не знаеш, че нещо хубаво съществува, то изобщо не ти липсва.

Тогава си напълно щастлив да пишеш 5 минути фактура, просто защото нямаш представа, че тя може сама да се създава на 1-во число на месеца и дори да се изпраща на клиента със специален за него текст. Напълно си щастлив часове наред да търсиш грешката в десетки редове счетоводни записи, защото нямаш представа, че тя може лесно да бъде открита автоматично с правилната формула.

Наскоро при интервю за работа с изненада научихме, че кандидатката напуска сегашната си работа, защото изисквали от нея дни наред да изготвя специални отчети за нуждите на чуждестранен инвеститор. Това означава часове наред ръчно преписване на цифри от едната таблица (генерирана от счетоводния софтуер) и въвеждането ѝ на правилното място в другата таблица. Подобни дейности са изключително лесни за автоматизация, стига да знаете за съществуването на подобна възможност.

Липсата на технологии винаги води до постепенно влошаване на бизнеса на традиционните счетоводни кантори, защото текущите клиенти е нормално постепенно да отпадат по естествен път, а нови рядко идват поради високите цени.

Намалелите приходи водят до по-ниско заплащане на персонала, оттам по-голямо текучество и се получава омагьосан кръг.

Лошо битово състояние на работното място

Съществуват кантори с прекрасни, широки и светли офиси, в които е удоволствие да работиш, но за съжаление в България това все още е по-скоро изключение. В масовия случай типичната счетоводна кантора се състои от тясно партерно помещение или малък тъмен офис, в който са наредени всички служители.

Събереш ли обаче много счетоводители на тясно място, това създава огромен брой разнообразни казуси за решаване. Например, кой точно да стои до прозореца, кой да е близо до климатика и кой до радиатора. Разнообразието от характери и особености създава безброй малки дразнители – например на един му е твърде студено от климатика, на друг му духа от прозореца, а на трети – му е твърде топло. Някой обича да хрупа солети, докато осчетоводява фактурите, а това създава психически дискомфорт на колежка до нея, която се нуждае от пълна тишина, за да се концентрира. Това обаче създава проблем на третата до нея, която обича да слуша радио, докато изчислява ДДС-то на клиентите.

Всичките тези разнообразни особености създават истинска взривоопасна ситуация, водеща до раздразнение, конфликти между колегите и в крайна сметка – пълна демотивация за работа.

И междуличностните проблеми на работното място са само малка част от проблемите в офиса. Колко от българските собственици на счетоводни кантори са запознати с принципите за ергономия на работното място или значението на това да имаш голям, хубав и скъп монитор, на който да работиш? Влиянието на това да имаш хубав удобен стол върху производителността? Тези неща често се възприемат като западни приумици с цел разглезване на служителите. А и струват скъпо.

Липса на кариерно развитие

Ако се загледате в обявите в Джобс БГ ще забележите, че над 90% от обявите за работа за счетоводител обещават кариерно развитие. Създава се впечатление, че управителите на счетоводни кантори горят от желание да ви развиват кариерно и професионално, ако постъпите на работа при тях.

Реалността, обаче, е друга – повечето управители на счетоводни кантори нямат никакъв интерес да квалифицират служителите си. И в това сме се уверили многократно при провежданите от нас интервюта за работа. Крайъгълен камък в професионалното развитие на един счетоводител е умението да извършва годишно счетоводно приключване. На интервюта за работа редовно попадаме на кандидати с над 5 годишен стаж като счетоводител, които никога не са правили годишно приключване на фирма. Познайте защо? Защото бившите им работодатели никога не са им обяснили как се прави.

В много счетоводни кантори годишното счетоводно приключване е строго пазена тайна, достъпна само за управителката на кантората. И е истинска рядкост някоя кантора да позволява на служителите си да се запознаят с това строго пазено счетоводно know-how. 😊

Други кандидати пък са осчетоводявали само приходни фактури, трети само разходни. Много кантори провеждат целенасочена политика работещите в тях никога да не придобият поглед върху цялостния процес на счетоводството на една фирма.

Причината е проста – когато твой служител добие опит, квалификация и знания за цялостния процес на водене на счетоводство с всичките му аспекти и казуси, то той става търсен на пазара специалист. И е логично да поиска по-високо заплащане. Повечето управители на счетоводни кантори не се нуждаят от високо квалифицирани колеги с цялостен поглед върху счетоводството, а от хора, които просто знаят как се осчетоводяват фактури. Разбиването на процесите на отделни служители, така че никой от тях да не се квалифицира достатъчно, за да “посмее” да поиска повече пари, за съжаление, е масова стратегия в повечето счетоводни кантори в България.

Дълги срокове за предизвестие

Друг сериозен недостатък на това да работиш в счетоводна кантора е дългият срок за предизвестие, което сте длъжни да спазите, ако решите да напуснете. В България стандартния срок за предизвестие е 1 месец, но повечето кантори сключват договорите си с 2 или дори 3 месеца предизвестие.

Ако си счетоводител и искаш да си смениш работата с по-добра, тези дълги срокове за предизвестие са сериозен проблем, защото създават труден за решаване казус:

  • Ако бъдещия ви работодател е склонен 3 месеца да чака, за да постъпите при него – най-вероятно не сте му чак толкова ценен и става въпрос за нископлатено и нискоквалифицирано работно място, което изобщо не е ценно или важно да бъде заето.
  • Ако пък става въпрос за хубаво работно място – бъдещият ви работодател най-вероятно ще си намери доста по-бързо подходящ кандидат и пак няма интерес да чака 3 месеца до изтичане на предизвестието.

И какво остава? Ако сте счетоводител и искате да си смените работата, можете да решите този “Параграф 22” само ако пуснете предизвестие без да сте си намерил нова работа, рискувайки временно да останете без доходи. Това обаче изисква излизане извън зоната на комфорт, а това не всеки го умее или желае. Такова решение изисква и финансови резерви, които не всеки притежава. По този начин в масовия случай дългите срокове за предизвестие водят до неудовлетвореност в работата, без възможност за лесно намиране на по-добри опции.

Работа на черно

Ако имате елементарни счетоводни познания и разгледате в търговския регистър ГФО-та на случайни счетоводни кантори, в много от случаите ще забележите подозрително ниските разходи за осигуровки и персонал спрямо приходите на фирмата. Разбира се, винаги е възможно управителят на кантората да е мотивационен гений, успял да мотивира персонала си да работи със заплащане, няколко пъти по-ниско от средната работна заплата в България. Но вероятността служителите да работят на черно е далеч по-голяма.

Още по-подозрително става, ако разделите общите приходи в ГФО-тата на средномесечната такса, която счетоводните кантори изискват за водене на фирма. Получава се, че или счетоводната кантора наистина има 10-тина клиента, за обслужването на които е назначила 4-5 души персонал, които по цял ден работят по тези 10 клиента на заплата 400-500 лв. на месец.

Или по-логичният извод: Кантората просто не издава фактури за услугите си.

Работата на черно в счетоводния бранш създава редица проблеми на целия сектор на счетоводните услуги. От гледна точка на собствениците на счетоводните кантори е изгодно, защото можете да си позволите да плащате по-високи заплати без да увеличавате разходите си за осигуровки.

Това обаче създава проблем на фирмите, които осигуряват служителите си на реалните им заплати. В законно работещите фирми винаги има риск служителите им да напуснат заради 100лв. по-висока заплата в друга кантора, пък макар и “на черно”. Ако пък се опитат да предложат същите заплати, но и с реални осигуровки – получават се прекомерно големи разходи за персонала и фирмата става неконкурентноспособна на пазара.

Това е трудно решим казус и в резултат на това много голяма част от счетоводните кантори работят в сивия сектор, което вреди на всички участници, включително и хората, решили да работят в сферата на счетоводството.

Сложете ред в счетоводството си, организирайте лесно личния си състав!

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *