Защо повечето счетоводни кантори не инвестират в софтуер?

Публикувано на 29 декември 2022 г.

Винаги сме се чудили коя е причината повечето счетоводни фирми да имат нулеви инвестиции в нови технологии, системи за автоматизация на работните процеси и т.н.
За нас винаги това е била очевидна посока на развитие за всеки съвременен бизнес.

Ако погледнем съвременните супер успешни фирми – Амазон, Гугъл, Тесла и т.н. – всички те са изградени върху идеята за намаляване на разходите с помощта на съвременните софтуери. Като се започне от Майкрософт с техните Ексел и Аксес и се премине върху съвременните Microsoft Dynamics решения – върху тях е изградена инфраструктурата на повечето съвременни компании.

Замисляли ли сте се колко би трябвало да бъдат месечните разходи за счетоводно обслужване на някоя голяма американска компания, ако приложим към тях стандартните цени на повечето български счетоводни фирми? Вероятно милиарди долари на месец. Те, разбира се, не плащат толкова и причината е именно в софтуера и системите за автоматизация, които използват.

В последните години обаче дори в България все повече се появяват нов тип счетоводни кантори, които инвестират още от самото начало на развитието си в съвременна организация на работата. Но все още този тип кантори сме изключително малка част от пазара. Днес ще споделим защо според нас това е така.

Най-често срещаните пречки пред канторите да инвестират в съвременни технологии:

Инвестициите в технологии са скъпи.

IT специалистите са най-високоплатения бранш в България. Наемането на добър специалист е супер трудно, а е нужен и дългосрочен ангажимент, за да може системите да се поддържат

Дори да наемат добър ай ти специалист, то той нищо не разбира от счетоводство. Нужен е и втори човек от самата кантора, който да координира работата на специалиста – за да може ай ти човека да вникне точно в проблемите на работата и да предложи добро техническо решение.

Това създава проблем в писането на задание. За да може АЙ ти специалиста да си свърши работата, трябва управителят на счетоводната кантора да има яснота какво точно иска – а обикновено това е много трудно. Получава се пълно неразбиране между двете страни и в резултат – провал във въвеждането на системите.

Да си добър счетоводител не е достатъчно за организирането на добра счетоводна услуга.

Повечето счетоводители са добри само в счетоводството. Те знаят правилници, наредби и закони. Могат перфектно да изчисляват ДДС, себестойност и амортизации, но често и понятие си нямат от организиране на успешен печеливш бизнес.

Те работят по същия начин, по който са работили преди 5, 10 години и през ум не им минава, че е възможно нещата да се вършат по далеч по-ефективен начин с помощта на технологиите. Така един счетоводител има ограничен ресурс – може да обслужва само малък брой фирми.

Липса на натиск от пазара

В западните страни счетоводството е услуга като всяка друга. Ако откриеш нещо по-добро – просто се местиш. Но в България не е така. Да имаш познат, който има леля счетоводителка, която много ги разбира нещата е изключително силен аргумент да довериш счетоводството си именно на нея. Повечето хора си сменят счетоводството само когато нещата станат брутално зле – навлекли са си глоби, ревизии или счетоводителят им е починал от старост. През останалото време – независимо от това колко е скъпо, качествено или лошо обслужването – повечето хора са склонни да си останат при сегашния счетоводител.

Липсата на склонност у клиентите да сменят счетоводителите си без значение колко по-добри услуги съществуват на пазара води до липса на мотивация у счетоводителите да инвестират в подобряване на услугите си и в софтуер. В крайна сметка, щом нещо не е счупено – защо да го поправят?

Трудности в усвояването на нови неща.

Когато си млад – лесно учиш нови неща, софтуери, технологии. Обаче млад счетоводител изобщо не вдъхва доверие у потенциалните клиенти. Повечето клиенти определено харесват някоя достолепна дама на възраст 50+, защото в представата на хората така изглеждат опитните счетоводители.
Когато обаче си на 50 и вече си успял да намериш достатъчно клиенти, за да се наречеш “Счетоводна фирма”, някак трудно се вдъхновяваш да инвестираш пари в някой нов софтуер, който тепърва да разучаваш. Особено когато имаш 100 спешни задачи на главата. Затова вятърът на технологиите просто си минава покрай счетоводните кантори.

Грешни стратегически решения.

Когато преди 10-ина години си се захванал с някой счетоводен софтуер, изобщо не си се замислил дали този софтуер позволява да се махнеш от него, ако откриеш по-нещо по-добро. По този начин си се заклещил в нещо, от което не можеш да избягаш, защото няма как да прехвърлиш данните от един на друг софтуер.

Как в ГАРАНТ решаваме тези проблеми?

Винаги сме обичали технологиите. Гарант е замислена още от самото си създаване като софтуерна фирма, която извършва счетоводни услуги. Постепенно внедряваме различни подобрения в процесите ни, които позволяват да извършваме все повече неща за по-кратко време.
Когато се интересуваш едновременно и от счетоводство, и от технологии – тогава идеите идват много по-лесно отколкото да наемеш външен специалист.

 

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *