стартиране на бизнес с пилета на грил

Как да отворите бизнес за продажба на пилета на грил

Публикувано на 30 декември 2022 г.

Въпреки факта, че пазарът е препълнен с огромен брой нови опции за бързо хранене, пилетата на грил поддържат високо ниво на търсене. В крайна сметка това е вкусна храна, която хиляди хора купуват за вкъщи, на гости, в офиса.

Следователно бизнес идеята за пилета на грил е популярна сред предприемачите. В тази статия от счетоводна къща ГАРАНТ ще разгледаме как да стартирате бизнес за продажба на пилета на грил, откъде да започнете и какви са инструкциите стъпка по стъпка за реализиране на тази бизнес идея.

Описание на проекта

Този бизнес е особено популярен в големите градове и курортните места. Последното има сезонен характер, но можете да спечелите десет пъти повече, отколкото в обикновен град. Има много възможности за продажба на пиле на грил – от павилиони на мястото, където се събира целевата аудитория, до кафене, ресторант и кетъринг. Най-популярният печеливш бизнес обаче се счита този за печене и продажба на пилета в павилиони, разположени на места, където купувачите се събират.
Всеки бизнес има плюсове и минуси, които трябва да бъдат анализирани в началния етап на разработване на бизнес плана.

Преимущества:

 • Минимален риск от неуспех, защото търсенето е добро и аудиторията е голяма.
 • Бизнес разходите са ниски.
 • Винаги можете да промените мястото на дейност.
 • Минимални организационни аспекти, липса на скъпи разрешителни.
 • Надценката може да достигне 500%.
 • Не е необходимо да наемате скъпи помещения.

Недостатъци:

 • Ясно изразена сезонност на продажбите.
 • Повишено внимание от страна на контролните органи.
 • Висок риск от конкуренция.
 • Ще трябва да работите с нетрайни стоки (готовите пилета могат да бъдат продадени максимум на следващата сутрин, останалите вече не са подходящи за продажба).

Алгоритъм на действията

Инструкциите стъпка по стъпка за отваряне на грил бар включват следните стъпки:

 • Регистрация на предприемачеството – регистрация фирма.
 • Избор на данъчно облагане, счетоводител, счетоводна къща.
 • Получаване на разрешителни от различните надзираващи институции и пожарната инспекция.
 • Закупуване на оборудване и суровини.
 • Търсене на работници.
 • Стартиране на павилион за пиле на грил.
 • Разработване на рекламна кампания за привличане на посетители.

Оформление, дизайн

За да започнете бизнес с приготвяне и продажба на пиле на грил, трябва да изберете формата за регистрация на предприемаческата си дейност. Можете да изберете регистрация на индивидуален предприемач (ЕТ) или юридическо лице. Такъв малък бизнес като павилион за пиле на грил може да бъде регистриран като индивидуален предприемач, тъй като има възможност за избор на опростена данъчна система, срокът и размерът на плащането на държавните такси са минимални.

Освен това, ще са необходими разрешителни от различните контролни органи за дейността – пожарна инстанция и разрешение за подготовка и продажба на хранителни продукти. За последното е важно да се подготвят документи за качеството на закупените суровини.

Освен това ще ви е необходим договор за наем на павилион, помещение и разрешение от местните власти.

Местоположение и наемане на помещения

На етапа на разработка можете да намерите добър вариант за наемане на малък павилион, който ще бъде разположен до оборудването. Приоритетно изберете добро местоположение на търговския обект. Ако планирате да отворите бизнес в курортен град, трябва да наемете място на пазара, на плажа или на брега на морето, където огромен брой потенциални клиенти ще преминават ежедневно.

Ако откриването е планирано в голям град, трябва да изберете място за продажба на този продукт в близост до кръстовище на обществения транспорт, кръстовище на улиците в центъра на града, в близост до медицински заведения, студентски комплекси, много магазини или в съседство с други заведения за бързо хранене. Не се страхувайте от конкуренцията на бургери, защото пилето на грил е напълно различен продукт.

Закупуване на оборудване и суровини

50% от успеха на обекта ще зависи от качеството на оборудването и суровините. Какъвто и да е професионалният готвач, той няма да може да приготви апетитно и вкусно пиле на грил от лош материал в развалена грил. Ето защо, за да закупите суровини, трябва да изберете надежден доставчик и да закупите най-удобния и надежден модел като грил.

Гриловете / скарите са въртящи се и с шиш. Необходимо е да сравните цените, характеристиките и възможностите, преди да закупите оборудването.

Освен това ще ви трябва:

 • Везна.
 • Касов апарат.
 • Фризер за съхранение на пилетата.
 • Вентилатор и аспиратор (ако пилетата ще се пържат на закрито).
 • Електромер за електричество.

Освен това трябва да се вземат предвид разходите за електричество, което ще захранва грила и хладилника, осветяване на щанда и целия търговски обект като цяло.

Един грил ще побере около 16 пилета. Съответно е необходимо да закупите пилета за поне 2 дни.

Персонал и реклама

Препоръчително е да наемете един работник, който да се занимава с печене на пилета и почистване на работното място в края на деня. Чудесно е, ако служителят има опит в приготвянето на пиле на скара. Тогава качеството на пилетата и съответно приходите от началния период ще бъдат високи, както и лоялността на клиентите. При възможност е добре да наемете и служител, който ще се занимава само с продажбата.

За да привлечете купувачи, трябва да маркирате павилиона, да направите атрактивен знак, табела, да разпространявате флаери наблизо, да поставяте плакати. Освен това можете да организирате промоции: например, когато се купуват 3 пилета, грил сос или салата безплатно.

За да увеличите търсенето, можете да рекламирате в Интернет, да направите атрактивен рекламен банер с печеливша оферта и да рекламирате в градски групи.

В заключение

Бизнесът с продажба на пиле на грил е актуален, уместен и потенциално печеливш. Не е необходимо да харчите големи суми пари за него и можете да получите приходи от първата седмица на работа. Основното е да инсталирате щанд на активно и достъпно място. Рентабилността може да се изчисли само след изготвяне на начални и месечни оценки и планове за продажби за месеца.

Също така, за успешната търговия с пилета на грил, е необходимо внимателно да се следи съответствието на качеството и изискванията на органите, в противен случай в един момент предприемачът ще бъде глобен или напълно затворен.

В бъдеще можете да отворите няколко такива търговски обекта из града, да продавате допълнителни свързани ястия и напитки.

Решили сте да стартирате бизнес с пилета на грил?

Можем да Ви съдействаме с регистрацията на фирмата и последващото й счетоводно обслужване
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *