туристическа агенция

Как да отворите туристическа агенция

Публикувано на 16 януари 2023 г.

Откъде да започнете при стартиране на туристическа агенция?

Най-лесният начин да отворите туристическа агенция е да закупите франчайз. Но ако все пак искате да го направите сами, от счетоводна къща ГАРАНТ ви предлагаме стъпка по стъпка инструкции.

Туризмът, въпреки всички трудности, преживени наскоро, остава изключително привлекателна бизнес област. Той дава възможност да отворите собствен бизнес с малки инвестиции и е свързан с много положителни емоции: да помогнете на хората да организират почивка и след това да чуете положителните им впечатления е много приятно. И все пак туристическият бизнес е малко костелив орех. За да не затънете в него или по-скоро да не загубите всички пари, трябва много внимателно и сериозно да подходите към отварянето на вашата туристическа агенция.

Откъде да започнете?

На първо място, трябва да разберете как работи и от какво се състои туристическият пазар. Собственикът на бизнеса трябва да реши: да работи с франчайзодател или като независима агенция. Действайки сами, вие поемате повече рискове. Първо, неизвестните туристически агенции не вдъхват доверие, което означава, че се нуждаят от по-сериозни усилия и бюджети за промоция. Второ, ще трябва самостоятелно да решавате въпросите за придобиване на технологии, свързани с търсенето и резервирането на обиколки и екскурзии. И трето, по-трудно е да се работи с туроператори-доставчици на туристически продукт.

В съвременните условия е по-ефективно да отворите не сами, а под марката на голяма мрежа от туристически агенции.

Мрежовите туристически агенции, предлагащи франчайз, могат да бъдат разделени на основни категории, всяка от които има свои клонове.

 • Туристически агенции от туроператори, чиято задача е да продават туристическия продукт на даден доставчик. Очевидно е, че туроператорът може да предложи ниска цена на ваучери само в някои области, така че такава туристическа агенция в крайна сметка може да не е достатъчно печеливша.
 • Туристически агенции, които получават трафик от офлайн канали. Такива агенции не са ограничени при избора на доставчици на екскурзии / турове. Недостатъкът им е слабото развитие на интернет технологиите.
 • Туристически агенции, които получават трафик от онлайн канали. По-модерни мрежи, които привличат аудитория с помощта на интернет и притежават различни онлайн инструменти за намиране, резервиране и продажба на екскурзии / почивки. Минус – такава мрежа изпуска „класическата“ офлайн аудитория.
 • Мрежи, които съчетават онлайн и офлайн комуникационни канали и предоставят технологии за автоматизиране на работата. Основната мисия на такива компании е да дадат възможност на туристическата агенция да продава най-изгодните турове с помощта на съвременни технологии.

При избора на франчайзодател е важно да се обърне внимание на неговия опит и спецификата на правене на бизнес. Някои компании имат висок риск от фалит по време на криза. Това се дължи на факта, че в редица ситуации туроператорът може да изисква авансово плащане за турове в размер до 100%, докато туристите често ги плащат на части, а агенцията да няма достатъчна финансова „въздушна възглавница“ за такъв случай.

Няма определена формула за отваряне на туристическа агенция, която да е 100% печеливша. Всеки бизнес включва установяване на бизнес процеси и затова компетентното управление и, разбира се, амбициозността на самата туристическа агенция често се превръщат в определена гаранция за успех.

Преди да отворите туристическа агенция, е важно да анализирате присъствието на целевата аудитория. Ако ще отворите в голям град – София, Пловдив, Варна – няма смисъл да анализирате изцяло. Изберете най-атрактивната зона и преценете колко търсена ще бъде вашата компания в нея.

Друг важен елемент от подготовката е анализът на конкурентната среда. Разберете кои агенции са наблизо, какво предлагат, какви са вашите конкурентни предимства и разлики с тях. Можете дори да отидете в конкурентна туристическа агенция като таен купувач, ако наистина имате нужда от това.

Инвестиция

Инвестициите в откриването на туристическа агенция обикновено са сравнително малки: този бизнес не изисква скъпо оборудване или закупуване на стоки. И все пак обемът на инвестициите може да бъде много различен. Основните елементи на разходите при отваряне на туристическа агенция са наемането на офис, закупуването на оборудване, разходите за реклама и плащането на такса, ако отворите франчайз агенция. Колкото по-голям е градът, толкова по-голям е размерът на инвестицията под наем.

За качествено обслужване на клиентите и минимизиране на опашките в офиса е оптимално да работят двама мениджъри / служители едновременно. За да се обособят две работни места и удобна зона за чакане, се изисква стая с площ от 15 квадратни метра.

Не забравяйте, че стаята вероятно ще се нуждае от ремонт. Дори и да е в добро състояние, ще трябва да се приведе в съответствие с определени стандарти. Например, вашите офиси трябва да бъдат брандирани. Спазването на тези изисквания ви позволява да създадете комфортна атмосфера за клиенти и служители, и увеличава лоялността на туристите към марката като цяло.

Що се отнася до разходите за мебели, тук е възможно голямо разнообразие в размера на инвестицията. Можете да закупите евтини мебели и употребявана офис техника или да изберете по-скъпи опции.

Не забравяйте разходите, свързани с регистрацията на агенцията. Ще трябва да изберете индивидуален предприемач или ЕООД / ООД и да платите държава такса, да отворите банкова сметка (за която банката ще вземе комисионна), да наберете персонал, касов апарат.

Бюджетът за популяризиране на туристическа агенция отново може да бъде различен: има както скъпи методи, така и канали, които не изискват никакви инвестиции. Сред постоянните разходи на туристическата агенция е фондът за заплати на служителите. Заплатата им се състои от заплата и процент от продажбите.

В същото време, изчислявайки обема на инвестициите, трябва твърдо да разберете, че през първите шест месеца агенцията може да работи без печалба. А това означава, че е необходима определена финансова „възглавница“. Затова не трябва да инвестирате последните си средства в бизнеса. Също така предприемачът трябва да разбере от какво ще живее. Парите не трябва да бъдат свързани с текущите му разходи, необходим е ясен бюджет, отпуснат за развитието на бизнеса.

Чек лист на старт на туристическа агенция

 • Избор на концепция за туристическа агенция (самостоятелно отваряне или закупуване на франчайз)
 • Анализ на местоположението
 • Анализ на конкурентите
 • Търсене на помещение
 • Оценка на мястото под наем, изчисляване на трафика, избор на най-добрия вариант
 • Сключване на договор за наем
 • Регистрация на ЕТ или ЕООД, ООД и регистрация в данъчната служба
 • Измерване на помещенията за създаване на дизайнерски проект
 • Изготвяне на строителни оценки (списък на необходимите мебели, строителни материали)
 • Търсене на строителен екип
 • Закупуване на строителни материали
 • Ремонт
 • Закупуване на мебели и интериорни вещи
 • Закупуване на техника
 • Разработване на рекламна кампания
 • Разработване и координиране на рекламна табела, знак и неговото инсталиране
 • Разработване на промоции, отстъпки и други маркетингови дейности
 • Търсене на аутсорсинг счетоводител / счетоводна къща
 • Търсене на служители за продажби на почивки, турове, екскурзии
 • Провеждане на интервюта, подбор на кандидати
 • Планиране на смени
 • Празнично откриване

Изгодно ли е да се отвори туристическа агенция

Туристическият бизнес е привлекателен преди всичко поради малките инвестиции. При успешно местоположение и компетентна промоция периодът на възвръщаемост на инвестициите ще бъде от 6 месеца до една година. Най-трудното за туристическа агенция е да преживее първата година. На този етап около 80-90% от туристическите агенции са затворени. Следващата психологическа точка е 3 години. След преодоляването на този етап агенцията вече може да се счита за повече или по-малко успяла.

Можете да увеличите рентабилността на туристическата агенция чрез корпоративни продажби. Необходимо е да се търсят големи партньори, да се предложат благоприятни условия за техните служители. Това е много удобно за туристическа агенция: едно е да продавате екскурзии на 1-2 души, друго е организация, в която работят 100 души.

Заслужава да се отбележи, че в туризма ясно изразена сезонност. През зимата продажбите са по-ниски, агенциите получават основната печалба през лятото и е невъзможно да повлияят на това. Единственият начин да поддържате бизнеса си на повърхността е да получите максимална печалба през сезона. За да направите това, трябва да привлечете колкото се може повече клиенти и да обработите всички входящи заявки. Това, разбира се, ще помогне за автоматизиране на търсенето и резервирането на турове.

Поддържайте счетоводството си в ред и оптимизирано!

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *