бизнес идеи 2023

Нови и печеливши бизнес идеи за 2023 година

Публикувано на 16 януари 2023 г.

Фокусът на вниманието на експертите са бизнес идеи от различни мащаби: от нови области на местно ниво до глобалните иновации. Участниците в проучването на бизнес средата обръщат внимание на принципно нов подход към организацията на бизнеса, в който мобилността и адаптивността на основния модел излизат на преден план, както и способността на предприемачите бързо и без загуба да пренасочват ресурси към точки на растеж.

Опитните собственици и ръководители на компании предложиха такива идеи за 2023 г:

 • Бизнес в освободените ниши. Например, създаването на бюджетни опаковки за козметични продукти и парфюми. Като цяло има много ограничен избор от бутилки, флакони за кремове, парфюми, практически няма среден ценови сегмент.
 • Високотехнологични технологии: цифрови, адитивни (3D печат на обекти от различни материали), свързани с високотокови устройства и лазерни инсталации.
 • Производство на растителна козметика и създаване на изследователски биолаборатории. В България има много полезни растения, но те рядко се използват в козметиката. Отварянето на лаборатории за изследване на свойствата на такива растения е скъпо, но обещаващо: като се вземе предвид разцвета на някои български марки, определено ще има търсене на такива разработки.
 • Вътрешен / местен туризъм и развитие на туристическата инфраструктура. Десетки хиляди хора от години пътуват до Турция и Египет, но не са били в Родопите, Стара планина, на Черно море, в Странджа. На тези места ще идват все повече хора, което означава, че ще е необходимо да се строят хотели, да се организират къмпинзи и транспорт под наем; да се определят маршрути, достъпни за хора с различни нива на физическа подготовка.
 • Разработване на решения за етично потребление.
 • Производство на органични и еко продукти.
 • Дигитализация на офлайн рекламни канали. Вече има опити за финализиране на външната реклама, така че бизнесът да може да отчита реализации и възвръщаемост на инвестициите в маркетинг.
 • Разработване на AI-решения и „интелигентни / смарт“ устройства за бизнеса.
 • Ерготерапия за деца. Комплекс от рехабилитационни мерки, създадени на базата на практики от психология, биомеханика, физикална терапия и педагогика. Използва се за възстановяване на развитието и активността на хората, които по една или друга причина са загубили способността си да се движат, да водят обичайния си начин на живот.

Идеи с минимални инвестиции

Според експерти рационалното решение в настоящата среда е инвестирането в области, където няма високи оперативни разходи, сложни вериги за доставки, голям персонал и сериозни наеми.

В същото време съществуващите предприемачи съветват да бъдете внимателни към идеите с минимални инвестиции. Създаването на бизнес „на коляно“ или MVP вероятно няма да бъде капиталоемко и по-нататъшното мащабиране ще изисква много ресурси.

Някои експерти изобщо не виждат възможности за създаване на предприятие с ниски разходи. Собствениците и ръководителите на компании смятат, че всеки реален бизнес, особено голям, изисква фундаментални инвестиции. Ако закупите готов актив, ще ви трябват средства за неговата модернизация и ребрандиране. Освен това е необходим резерв от средства за подпомагане на бизнеса в случай на спад в продажбите и други непредвидени обстоятелства.

Оптимистите посочиха редица области с минимален или сравнително малък начален капитал.

Бизнес и подпомагащи консултации, промоция

Търсени са консултации с адвокати, счетоводители, специалисти по управление на бизнеса и анализ на пазарите, изграждане на PR-стратегия, както и услуги на бизнес тракери и треньори. Хората с подходящ опит могат да започнат такава дейност. Ще трябва да инвестирате в оборудване и услуги за интернет доставчик за отдалечени консултации, както и в създаването на лична марка.
Нараства търсенето на услугите на търговци на свободна практика и служители на агенции. Частният търговец има същите инвестиции като консултиращия експерт. С течение на времето обучението в свързани области и усъвършенстваното обучение могат да бъдат добавени към разходните позиции.

Услуги за деца

Помощните и специализирани специалисти за работа с деца могат да наемат малки офиси или дори да отидат до дома на клиентите. Големи инвестиции в организацията на занятията не изискват арт терапия, пясъчна терапия, приказна терапия.

Франчайз бизнес

На пазара на франчайзи има оферти с различни по стойност вноски и възнаграждения. Възможно е да изберете франчайз с нисък дял на оперативните разходи и актуален продукт. Например франчайзополучателите влагат за отваряне на собствен детски център. Инвестициите се изплащат средно за 6-9 месеца, а нетната печалба на месец е доста задоволителна.

Бизнес направления от хоби

Превръщането на хоби в печалба е по-лесно, отколкото да започнете да печелите доходи от нова дейност за себе си. Струва си да заложите на подобряването на стоки или услуги.
От няколко години се развиват направления, свързани със здравословна храна. Има много идеи: готови диети, включително вегански, хипоалергенни; здравословни сладкиши. Разработването на меню или приготвянето, например, на ръчно изработени бонбони у дома или в цех, не е скъпо.
Феновете на малките домакински ремонти могат да кандидатстват за самостоятелна заетост и да работят за себе си или да станат индивидуален предприемач и да съберат екип. Не се изисква изключително скъпо оборудване.

Други направления

Експертите съветват да се обърне внимание на превоза на товари за клиенти, които поръчват доставка на обемисти стоки от складове и фабрики или се преместват от апартамент в апартамент.
Друга идея за стартиране на собствен бизнес е препродажбата на електроника от Китай.

Най-печелившите бизнес идеи през 2023 година

Собствениците и ръководителите на компании видяха възможността да получат висока печалба в следните области:

 • Производство на FMCG (Fast-moving consumer goods).
 • IT-проекти.
 • Откриване на салон за красота в луксозния сегмент. В сферата на красотата има правило: колкото по-високо е нивото на салона, толкова по-висока е печалбата. Средната печалба е по-голяма, когато не се пести от интериора, логото и нивото на специалистите, и където стратегията за промоция е правилно изградена.
 • Обучение по финанси и продажби.
 • Бизнес в областта на поддържането на физическото и психическо здраве.

Какъв бизнес не трябва да се отваря

Някои експерти заявяват, че очевидно неуспешната идея е да се разсъждава в рамките на логиката с префикса „не“. Според техните идеи можете успешно да работите година след година във всяка област на бизнеса. За да направите това, трябва правилно да планирате финанси, да претегляте рисковете, да се придържате към стратегия за развитие и промоция, да разчитате на силен екип.

Въпреки това собствениците и ръководителите на компании посочиха няколко идеи, които може да не издържат в настоящата ситуация:

 • Кетъринг. През последните години скъпите заведения, големите заведения за обществено хранене изглеждат неперспективни.
 • Агенции за събития. Обхватът ще се промени качествено, развлекателните събития с липса на смисъл ще станат непопулярни.
 • Киносалони и кинопрожекции.
 • Международен туризъм, туристически агенции и хотели.
 • Бизнес с недружелюбни страни и чуждестранни компании.
 • Предприятия за износ и внос на продукти с оглед на високи рискове и трудности при прогнозиране.
 • Проекти, които не попадат в категорията на жизненоважните.
 • Брокерски услуги.
 • Проекти с дълъг период на изплащане.

Заключение

Хоризонтът на планиране за предприемачите се стесни. Експертите съветват през 2023 г. да се започнат такива дейности, при които инвестициите бързо ще се върнат. В текущата дейност трябва да се съсредоточите върху перспективата до един месец и, ако е необходимо, да преминете към ръчен режим, да работите „тук и сега“.

Собствениците и ръководителите на компании смятат етиката в изграждането на процеси, във взаимодействието с партньори и клиенти за важен компонент на бизнеса и ключът към неговия успех. И ако говорим за идеи за печелене на пари от любимия ви бизнес, тогава според опитни предприемачи те определено заслужават да бъдат приложени на практика.

Искате да стартирате свой печеливш бизнес през 2023?

Можем да Ви съдействаме с регистрацията на фирмата и счетоводното й обслужване - на място или онлайн.
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *