откриване на суши бар

Как да откриете суши бар – полезни съвети

Публикувано на 7 февруари 2023 г.

Японското суши е обичано и търсено в барове и специализирани кафенета наравно с традиционните домашни ястия. Приготвянето на суши не е трудно, ако знаете някои тънкости и придобиете знания в курсовете за сушисти. Бизнесът с традиционен ориз със сурова риба ще бъде привлекателен както в сравнително малък, така и в голям град.

Как да отворите суши бар, какви тънкости трябва да знаят начинаещите и като цяло откъде да започнат този бизнес, ще обсъдим в тази статия от счетоводна къща ГАРАНТ.

Бизнес характеристики

Суши барът традиционно сервира готови японски ястия, които могат да се консумират от посетителите на място или да се вземат за вкъщи. Суши барът може да функционира като самостоятелно заведение или да се отвори на базата на малък ресторант или кафене. Ресторант с всякакъв фокус може да отвори суши бар в своята база и да привлече допълнителни клиенти, любители на японското суши. На клиентите се предлага меню от ролца, суши, топли и студени напитки. Основната разлика от специализираното кафене е малката площ и липсата на топли ястия.

Според метода на настаняване се разграничават следните видове суши бар:

 • Стационарен. Намира се в отделна зона във вече функциониращ ресторант или кетъринг. Малките барове, работещи точно в големите търговски центрове, стават все по-популярни.
 • Мобилен. Намира се в малък микробус. Търговията се извършва предимно сезонно. От плюсовете: малки инвестиции, по-малко наем. От минусите: невъзможно е да се предостави на клиентите широка гама от рулца и суши.

Начинаещите предприемачи се насърчават да започнат бизнес като отворят малък стационарен бар в голям търговски или спортен център. Тъй като рулцата и сушито са нискокалорична храна, младите хора с удоволствие ще посетят вашия бар след тренировка или дълга разходка до магазините.

Както всеки бизнес, отварянето на суши бар има своите плюсове и минуси:

 • Трудно е да се привлекат редовни клиенти, тъй като има много такива барове във всеки голям град, но за малкия едва ли, така че бъдете първи.
 • Съставките от морски дарове имат кратък срок на годност и трябва да се съхраняват при определени условия. Следователно е невъзможно предварително да се приготви голяма партида порции. Некупените стоки, продукти ще трябва да бъдат бракувани или изхвърлени, и това ще се отрази на рентабилността.
 • Тъй като храната е специфична, трябва да намерите целевия си клиент. Хората със специфични вкусови критерии ще посетят бара. В малко селище от градски тип клиентите няма да са достатъчни за изплащане на бизнеса. Ето защо, преди откриването, се прави анализ дали този бизнес ще бъде печеливш и колко конкуренти има във вашия регион.

Заедно със суши и ролца, клиентите на бара могат да закупят топли и студени напитки: кафе, чай, сокове. Можете да предложите на клиентите леки салати в японски стил. Това ще допълни менюто и ще привлече повече клиенти. Някои барове сервират алкохолни напитки: вина, саке. Но за това е нужен лиценз за търговия с алкохолни напитки и само собственикът на стационарно заведение, което е преминало редица проверки, може да го получи.

Като допълнителна услуга на клиентите се предлагат храни и суши с доставка и изнасяне към друг обект. За да направите това, продуктите се опаковат в пластмасови запечатани контейнери и се доставят на клиента. Цената на доставката не трябва да надвишава цената на пътуването с такси, тъй като за клиентите ще бъде нерентабилно да използват услугата и няма да е възможно да печелят повече от 3% от нея.

Регистрация на бизнеса

Откриването започва с регистрация на суши бар. Ако планирате да предлагате на клиентите си само суши, рулца и безалкохолни напитки, достатъчно е да стартирате ЕТ, индивидуален предприемач. Ако планирате да сервирате вино и други алкохолни напитки, тогава ООД или ЕООД.

В бъдеще, при висока рентабилност, продажбата на алкохолни напитки се организира самостоятелно на базата на бара, но за това ще трябва да регистрирате ООД / ЕООД и да получите разрешителни. На начинаещите се препоръчва първоначално да отворят малко стационарно кафене и да организират щанд за изнесена търговия на базата му през лятото. Изходният бар през лятото ще генерира 70% от общите приходи.

Оборудване и местоположение

Основното е да позиционирате правилно малък стационарен бар. Основната грешка на начинаещите е грешният избор на място. Ето няколко прости насоки за поставяне на бара:

 • Мястото за малкия бизнес трябва да има висока проходимост. Подходящ: развлекателен център, голям търговски център с много магазини и бутици, спортен център.
 • Наблизо трябва да има зона за паркиране. Тъй като суши барът се посещава главно от хора на възраст от 18 до 45 години, в 50% от случаите те ще стигнат до мястото с личен автомобил.
 • Не са подходящи отдалечени и жилищни райони на града.

Ако спортният център е вашия избор, тогава си струва да помислите за допълнително меню. Асортиментът трябва да включва здравословна храна, но не забравяйте за японските специфики на бара.

Размерът на наетата площ ще зависи от броя на местата. Ако планирате бар и малък суши щанд с няколко бар стола, тогава имате нужда от 20-25 квадратни метра, за бар с няколко маси и вашата кухня се нуждаете от поне 50 квадратни метра. Мебелите са:

 • Маса за рязане на морски дарове.
 • Маса за оформяне на рулца и суши.
 • Шкафове за съхранение на сухи съставки.
 • Витрина (суши щанд).
 • Маси и столове.
 • Бар и високи столове.
 • Закачалки за дрехи за посетители.

За да организирате малък бар, ще ви трябва оборудване:

 • Готварска печка за ориз.
 • Термокамера за съхранение на готовия ориз.
 • Хладилник.
 • Готварска повърхност.
 • Дъски за рязане и японски ножове.
 • Подложка за оформяне на ролца.
 • Посуда.
 • Диспенсер.
 • Електрическа кана.
 • Кафе машина.
 • Сокоизстисквачка.

В големия бар допълнително се закупува машина за автоматично производство на ролца. В малко заведение сушито и рулцата се оформят ръчно от сушител. За да може барът да работи всеки ден, включително през почивните дни, са необходими минимум 2 сушиста и 2 помощни работници.

В крайна сметка

Бизнес идеята е рентабилна, но при условие на бърза промоция и правилно представяне. Първоначалният капитал зависи от обема на помещението и вида на бара. Изплащането на проекта ще бъде една до година и половина. Но ако организирате допълнителна изнесена търговия през лятото, тогава рентабилността ще се увеличи със 70-80%. Не се препоръчва да отваряте бар в близост до големи японски ресторанти и кафенета. Ще бъде трудно да се конкурирате с тях. Изгодно е да поставите бара в готов ресторант или в развлекателен център, където проходимостта на целевите клиенти е висока.

Решили сте да отворите собствен суши бар?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант - можем да Ви съдействаме с регистрацията на фирмата.
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *