счетоводни кантори уебсайтове

Защо повечето счетоводни къщи нямат уебсайтове?

Публикувано на 10 февруари 2023 г.

Наличието на уебсайт вече не е нещо специално – това се превърна в необходимост. Наличието на ваш уебсайт обаче не е достатъчно; вие също трябва да го използвате ефективно, за да се популяризирате онлайн. Много малки фирми, включително счетоводните кантори и къщи, имат уебсайтове, които не са подходящи за тяхната сфера и нуждите на клиентите. Това е сериозна грешка! Защо? Защото благодарение на ефективния уебсайт счетоводните кантори и къщи могат не само да не загубят вече получените реферали, но и да привлекат нови клиенти.

Друг аспект на наличието на уебсайт е растежът. В индустрията, свързана със счетоводството и счетоводните дейности, все по-често се използват различни видове счетоводен софтуер или счетоводни програми. Онлайн счетоводството и счетоводни дейности се развиват всеки ден. Затова не бива да изоставате! Трябва да имате професионален и модерен уебсайт, който да ви отличава от другите конкуренти във вашата сфера.

Като част от работата ни и ежедневните наблюдения, от счетоводна къща ГАРАНТ често сме си задавали въпроса защо повечето счетоводни кантори нямат уебсайтове. Или, ако имат, нерядко сайтът е недобре направен, неподдържан, изостанал, забравен, просто сайт визитка. 

За нас, когато правиш бизнес, съвсем нормално е да има актуален сайт, по който клиентите ти да могат да те открият. Счетоводна къща Гарант стартира свой сайт още от 2009-та година, а настоящият блог е най-старият блог за счетоводни услуги в България, инвестираме доста време и усилия в развитието му, което дава и своите резултати.

Защо счетоводните къщи и кантори често не залагат на добри уебсайтове?

Ето някои причини:

  • Направата на сайт за счетоводни услуги е скъпо, трудоемко, тегаво занимание. Когато някой разбира от счетоводство, то той разбира от цифри и закони, но не и от уеб дизайн. Наемате някой, който разбира от уеб дизайн, но той нищо пък не разбира от счетоводство. Уеб дизайнерът моли за малко инфо за услуги и т.н., но счетоводителят има 1000 задачи на главата и грам не му е до това. Накрая на уеб дизайнерът му писва, събира някакво стандартно инфо от интернет и в резултат се получава поредния бланков сайт за счетоводни услуги с ниска стойност, в който никой дори не влиза. 
  • Дори канторите, които вече имат сайт, често откриват, че абсолютно никой не прави контакт чрез него. Защото, реално, за да им върши работа, са нужни дългосрочни инвестиции в реклама, развитие и т.н. А те вече са платили една солидна работа по сайта и мъки, доста време, докато го завършат и имат все пак някакъв сайт. Накрая го занемаряват, липсва любов и желание за истински маркетинг и развитие в интернет. 
  • Дори когато счетоводните къщи имат желание за инвестиции, откриват, че конкуренцията в интернет е огромна – фирми със солиден бюджет за реклама, стартирали преди десетилетия. С тях е трудно и скъпо да се бориш. Накрая се оказва, че съотношението разходи–полза е лошо и хората просто се отказват от маркетинг и реклама в интернет.
  • Повечето счетоводни кантори в България, всъщност не са класически бизнес с приходи, разходи, таргет аудитория и клиенти на развитие, бизнес план, цели за развитие и т.н. А се състоят от един добър счетоводен специалист, който по силата на личните си взаимоотношения или чрез познати е натрупал някакъв брой клиенти, позволяващ да наеме офис и евентуално да назначи няколко души, които да му помагат. 
  • Повечето кантори се оказва, че всъщност не търсят нови клиенти. Да, не се учудвайте! Скалирането на счетоводния бизнес е изключително трудно, защото изисква наемането на квалифицирани хора, а такива се намират трудно и търсят много добри условия за работа. Много счетоводители едвам смогват с текущата си работа – за тях нов клиент не означава нещо хубаво, а по-скоро още по-продължително висене в офиса и по нощите по време на ДДС декларациите. 
  • Голяма част от счетоводните къщи намират клиентите си по извънпазарни методи и не се нуждаят от уебсайт. Такива са чрез познати, приятели и др. 

Защо ние от счетоводна къща ГАРАНТ инвестираме толкова много в интернет присъствието си?

  • Способността самостоятелно да намирате клиенти на пазарен принцип е ключова характеристика на успешния бизнес. Мисълта да сте зависими от това дали някой ще “ви изпрати” клиент на приятелски принцип, за да се развивате е изключително неприятна за вас. Искаме всеки клиент да ни е избрал, защото сме успели да го привлечем с рационални аргументи, а не по други линии. 
  • Благодарение на съвременните технологии нямаме проблем  с надграждане на бизнеса ни. Когато клиентите се увеличават, това не води до извънредна работа за нас, а просто назначаваме нови хора. Икономията от мащаба и автоматизациите на рутинните процеси създава реална полза за бизнеса. 
  • Искаме да популяризираме идеята, че счетоводната услуга е като всяка друга услуга на пазара – избираш я или я променяш на база качеството и стойността, която получаваш в замяна.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *