намаляване на разходите на фирмата

5 начина да съкратите разходите на фирмата

Публикувано на 14 февруари 2023 г.

На всеки 2-3 месеца бизнесът трябва да оптимизира разходите. Важно е да се анализира кои разходни позиции могат да бъдат премахнати, за какво са отишли повече пари и какво е дало по-голяма печалба. Спестените пари трябва да бъдат преразпределени – например, за реклама и развитие на бизнеса. В този материал от счетоводна къща ГАРАНТ ще говорим за пет варианта за намаляване на разходите на фирмата или предприятието.

Намаляването на разходите на предприятието по време на криза е един от малкото налични начини за осигуряване на място на пазара и печалба от вашия бизнес. Погрешна стратегия за намаляване на разходите на компанията може да доведе до нейния фалит. Но има начини за намаляване на разходите на предприятието без риск за бизнеса.

Спестявайки пари от комунални услуги, можете да привлечете най-добрия професионалист дори от чужбина, без да увеличавате режийните разходи. А парите, които отиват за доставка и поддържане на „високия статус“ на бизнеса, можете спокойно да използвате за неговото развитие.

Ето 5 начина, по които можете да избегнете разходите, които заплашват да „изядат“ парите ви.

Следете разходите си за комунални услуги и мотивирайте служителите да не хабят енергия

Парите, които плащате за телефон, интернет, осветление и отопление, също могат да бъдат спестени. Това е особено важно да се следи сега, защото в България отново се променят тарифите за комунални услуги. В начисляването се случват много грешки, така че всеки бизнесмен трябва да е готов да докаже своята правота.

Също така е важно вашият персонал също да бъде мотивиран да спестява. Такива дреболии като изключване на компютри и друго оборудване при напускане на офиса, изключване на светлините в помещения като тоалетна, спестяват пари и намаляват количеството емисии в атмосферата.

Фрийлансърите вършат същата работа, но за тях не трябва да плащате данъци

Преди да наемете нови служители, помислете добре дали наистина е необходим друг служител в офиса, който да изпълнява тези задължения. Ако отговорът ви е „не “ – наемете човек, който да работи дистанционно. Фрийлансърите вършат същата работа, а увеличаването на разходите за заплати за привличане на друг постоянен служител вече не е необходимо.

Можете да проследявате работата на отдалечените служители с помощта на интернет и да потърсите специалисти на свободна практика. Не се ограничавайте само до България – по този начин ще намерите точно този, от когото се нуждаете, без значение къде живее той/тя.

Одит на доставчиците ще ви избави от нерационални разходи

Свикнали ли сте вече с доставчиците си? И им се доверявате, защото работите заедно от години? Но допълнителна проверка и сравнение на цените с други доставчици със сигурност никога няма да навреди. Това е бизнес и винаги трябва да търсите нещо по-добро.

Големи пари могат да отидат дори за косвени покупки – дреболии като канцеларски материали, вода и кафе в офиса. В някои случаи може дори да похарчите малко повече пари сега, знаейки, че ще можете да разчитате на определен доставчик в бъдеще. Но систематичната проверка никога няма да бъде излишна.

Проверете дори незначителни разходи и потърсете начини да ги намалите

Разходите ви не трябва да се увеличават всеки ден – винаги има начини да ги намалите. Помислете за какво отиват парите ви и, ако смятате, че тези разходи са прекомерни, намерете начин да ги намалите. 

Например, чрез добре подбрани куриерски услуги.  Внимателното запознаване с тарифите ще ви помогне да спестите максимално от това – експресната доставка трябва да се използва само в изключително важни случаи, тъй като тарифите за нея са много по-високи. Също така е необходимо постоянно да се интересувате от промоции и наличието на отстъпки за определен вид куриерски услуги.

Контролирайте данъчните удръжки и облекчения

За да направите това, трябва да следите всичко, дори и най-малките разходи, и да водите записи за касови бележки и фактури – включете вашия счетоводител в това.

Избягвайте данъчните санкции – разумната организация и подаването на данъчни и счетоводни документи навреме ще ви спести лихви, глоби и неустойки. И също така обърнете внимание на възможните ползи за вашия бизнес от държавата.

Ето още няколко области, които трябва да се вземат предвид.

  • Намаляване на разходите за „поддържане на висок статус“. Това може да бъде преместване в по-малко престижен и по-евтин офис.
  • „Уплътняване“ на услуги, подразделения, персонал в наетите помещения, отказ от излишните площи и отдаването им под наем, аренда.  
  • Възможно е също така да се намалят разходите за служебни превозни средства. Ако разполагате със скъпи и неикономични автомобили от бизнес класа, тогава вероятно ще трябва да харчите много пари за гориво и поддръжка. Чрез намаляване на служебните превозни средства, служебните автомобили и преминаване към „малки автомобили“ или хибридни автомобили ще постигнете ниска консумация на енергия и по-малко емисии, спестявайки пари за по-ефективни дейности.

Периодът на криза е истински тест за бизнеса. Но в резултат на това ще се научите как ефективно да управлявате разходите на фирмата, компанията. Сега бизнесмените намират много прогресивни решения, които дори не биха търсили, ако не беше кризата. Опитайте се да погледнете дейността си от друга гледна точка и със сигурност ще намерите пролука откъде да спестите и може би дори да спечелите пари.

Нуждаете се от ефективна организация на счетоводството си?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *