философията кайзен

Кайзен философия за управление на бизнеса – част 2

Публикувано на 14 декември 2022 г.

Принципите на 5S като част от кайзен

5S е ефективен инструмент, чието използване е в основата на икономичното (щадящо) производство и концепцията за Кайзен като цяло. Това е истинска философия на успешния работен процес, която повишава производителността и създава комфортна среда за служителите.

Също толкова важно е да се използва рационално всяка минута от работното време и да не се изразходва за обработка на нецелеви обаждания. Бизнесът често се сблъсква с такъв вид спам като измама с обаждания. Използва се от конкуренти, ненадеждни изпълнители и рекламни платформи. Такива обаждания изразходват бюджета и отнемат времето на операторите на контактния център. Добре е да инсталирате тип софтуер, който автоматично идентифицира нискокачествени обаждания, които не водят до продажби, а просто изразходват бюджета. Който идентифицира и маркира съмнителни обаждания от недобросъвестни рекламни изпълнители или спам, позволява да се вземат предвид само качествените справки в отчетите, опростява контрола на изпълнителите.

Какво е 5S?

  • Seiri (сортиране). Всичко, което не се използва в работата, трябва да бъде сортирано и премахнато от работното място. Отърваването от ненужните предмети освобождава място, повишава безопасността и културата на работа.
  • Seiton (систематизиране). Всичко, което е необходимо за ефективна работа, трябва да бъде систематизирано и подредено така, че да е под ръка. Всеки инструмент или елемент трябва да има едно и също място за съхранение, което няма да се промени.
  • Seiso (поддържане на чистота). Почистването на работното пространство (оборудване) и поддържането на мястото чисто се извършва през цялата смяна, работен процес.
  • Seiketsu (стандартизация). Първите три стъпки – сортиране, систематизиране (организиране) и поддържане на чистота – трябва да се прилагат стабилно и редовно на практика от всички служители, включително ръководителите на компанията. Само в този случай те ще станат неразделна част от работния процес.
  • Shitsuke (усъвършенстване). Формиране на навика за редовно и внимателно прилагане на новите правила – премахване на ненужните вещи от работното пространство, разработване на ефективна система за съхранение, поддържане на оборудването и пространството чисти.

Как да въведете кайзен или кайдзен

Кайзен е многоетапна стратегия, която не може да бъде реализирана за 1-2 дни. Японската философия за управление предполага, че е по-добре да правите малки стъпки, които постепенно водят до смислен резултат, отколкото да не правите нищо.

За да внедрите Кайзен, говорете открито за проблемите на компанията, събирайте статистически данни и данни за работата на всеки отдел. Определете какви загуби и колко носи вашият бизнес, помислете как можете да ги избегнете, съберете идеи и предложения от служителите за подобряване на условията на труд.

Изберете къде е най-добре да започнете въвеждането на Кайзен: работа върху колективните отношения, преминаване към основите на икономичното производство или привеждане на работното пространство в правилен вид.

Накратко за основното

  • Кайзен е стратегия, философия, набор от принципи, насочени към оптимизиране на работните процеси.
  • Концепцията възниква за първи път в следвоенния период в Япония. Днес тя се използва активно от компании по целия свят, включително и в България.
  • Един от основните принципи на Кайзен е икономичното производство, което включва намаляване на разходите.
  • Базовите принципи на 5S: сортиране, систематизиране, поддържане на чистота, стандартизация и усъвършенстване.
  • Кайзен не е подходящ метод за тези, които чакат незабавни резултати. Това е цяла философия за управление, фокусирана върху икономично (щадящо) производство и компетентна мотивация на служителите.

Вижте и първата част от статията тук.

Организирайте счетоводството и намалете разходите – счетоводна къща ГАРАНТ ще помогне!

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *