Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Счетоводни къщи, които плагиатстват от сайта ни

плагиатиВ публичното пространство често се се появяват дискусии относно авторските права. За нас тези дискусии също са интересни – следим ги редовно, особено когато се случи някоя гръмка акция на командосите от НСБОП, решили да атакуват някой случаен или редовен нарушител на Закона за авторското право. Ние не одобряваме този тип показност – но донякъде разбираме мотивите на авторите, които негодуват срещу използването и печеленето от труда им.

Всъщност, ние също сме носители на някакви авторски права върху съдържанието на сайта, който разглеждате. Смятаме, че в съвременния свят един фирмен уеб сайт не бива да бъде просто още една банална реклама на услугите на фирмата. С този сайт искаме да допринесем нещо смислено за обществото – нашата философия относно счетоводните услуги и да запознаем евентуалните ни клиенти какво биха получили, ако се спрат на нас. Дори и да не постигнем това, в крайна сметка в блога ни публикуваме статии, които ако не друго, то поне биха представлявали интересна спирка за някои хора – и това ни мотивира да създаваме нашето послание към света.

Не е трудно за човек да забележи, че в дъното на всяка страница сме поставили надписа: “Всички права запазени”. Но истината е, че не държим особено много на авторските ни права. Ето защо:

“Плагиатството е най-висшата форма на ласкателство”

Това е една много красива мисъл. По тази причина бяхме очаровани, когато забелязахме как някои счетоводни къщи дотолкова са харесали сайта на счетоводна къща Гарант, че са решили да използват фрагменти от нашите страници, за да създадат собствените си сайтове – независимо от скромното ни желание, изразено в надписа “Всички права запазени”.

Въпреки че не е особено приятно да разбереш, че някой се опитва да печели пари на чужд гръб, ние възприемаме действията на колегите ни като един вид признание на труда и усилията на партньорите ни от студио за уеб дизайн PIXEL DREAM. В знак на благодарност за вниманието, което са ни отделили, решихме да направим специална публикация относно следните счетоводни къщи:

 • Счетоводна къща “Ил-Ив Консулт” – град Пловдив. Уебсайт: www.ilivkonsult.com

Колегите са решили да копират страницата ни, в която описваме видовете счетоводни услуги, които предлагаме. Оригиналната страница сме я публикували тук, а от фирма Ил-Ив Консулт са решили да я използват по следния креативен начин:

 

 • Счетоводна къща “Класика Николова” – град София. Уебсайт: www.klasika-nikolova.com

Необяснимо защо, но страницата ни със списъка на предлаганите от нас счетоводни услуги се радва на изключителна почит – втората счетоводна къща, която оценява достойнствата й, е счетоводна къща “Класика Николова” от град София. Това, което ни хареса при тях е, че са вложили известна доза творчество – оригиналната страница сигурно им се е сторила твърде дълга, затова са я разделили на няколко подстраници. Ето подробностите:

 

 

Разделянето на нашата дълга страница на няколко по-малки е много добро решение, между другото. Освен това сайтът на счетоводна къща “Класика Николова” е изключително професионален – надяваме се, че им носи добри приходи. Напълно разбираемо е защо са сложили така популярния надпис “Всички права запазени”.

 

 

 •  Счетоводна кантора Хамикс БГ – гр. Пловдив. Уебсайт: www.hamixbg.com

Наистина е загадка коя е причината страницата ни със списъка на счетоводните услуги да се радва на такава почит. Според нас не е нещо особено. И освен това най-лесното нещо на света е да напишеш собствен списък с услугите, които предлагаш. Плагиатството спестява време, разбира се, но не е извинение. Освен това счетоводна къща Хамикс БГ е третата поред, която не обръща каквото и да е било внимание на снимките в страницата, а копира само текста. Но въпреки, че са пропуснали снимковия материал, все пак сайтът им изглежда доста добре:

 

 

 •  Счетоводна къща “Консулт 2001” ООД, гр. Пазарджик. Уебсайт: www.konsult2001.com

Важен въпрос за всяка фирма е на какви цени да предлага своите услуги, а също и каква стратегия за ценообразуването да приложи. Въпросът не е никак лесен – дори сме писали и преди по темата. Но счетоводна къща “Консулт 2001” ООД са решили този сложен въпрос по изключително лесен и елегантен начин – те просто са копирали нашата страница с цени на счетоводни услуги. Гениално решение – защо му е на човек да открива топлата вода? Ето го и резултатът:

 

 

 •  Счетоводна кантора “Недялкови” ООД, гр. Велико Търново. Уебсайт: www.nedyalkovi.wordpress.com

Ето една счетоводна къща, отдала дължимото и на снимковия материал, публикуван в нашия сайт. Колегите от Велико Търново са обърнали внимание на нашата страница с въпроси и отговори, като са я копирали доста професионално, а резултатът е този:

 

Разбира се, проявили са известно творчество, съчетано с доза креативност, изрязаващи се в следните аспекти (простете ни за сложното изречение!)

 1. Сменен е телефонът
 2. Относно “догонващото счетоводство”, името на счетоводна къща Гарант е променено на… Недялкови!
 3. Забелязахме една малка грешка – по-надолу в текста отново се споменава името на счетоводна къща Гарант, което са пропуснали да променят. Е, това е дреболия – никой не е съвършен все пак.

 

Общо взето, това са най-хубавите сайтове, които открихме. Искаме този списък да е актуален, ето защо ние:

 1. Когато забележим още сайтове, които галят самочувствието ни като плагиатстват от нас, ще ги добавим тук.
 2. Ако някой от колегите ни успее да измисли свое съдържание и промени горепосочените страници, естествено, ще го премахнем от списъка (но със свито сърце). Можете по всяко време да  ни уведомите за промените.
Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

2 Responses

 1. Ако сте сигурни за плагиатството можете да използвате DMCA доклад към Google, който е базиран на защита на авторските права. Не, не казвайте, че сте поласкани, когато ви крадат – истината е, че се чувствате ограбени и това е начина да реагирате ефективно. Не чакайте, а е време хората да се научат да си плащат на който трябва, за да имат работещ сайт или бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *