Счетоводни правила, които всеки собственик на бизнес трябва да знае (І част)

Публикувано на 19 януари 2012 г.

правила Доста малко са хората, справящи се еднакво добре както с това да ръководят успешно бизнеса си, така и да водят счетоводството си. Причината най-често е, че това са два напълно различни типа умения – докато първото е свързано с въображение, креативност и творчество, то второто е просто умение за стрикно спазване на счетоводните и данъчните принципи. В крайна сметка, дори и служителите на една счетоводна фирма да притежават и първото умение, все пак най-вероятно те са назначени именно заради второто.

В тази и следващата статия сме подготвили някои правила, които е добре собствениците на малък бизнес да спазват – независимо от това дали водят счетоводството си сами, или ползват професионални счетоводни услуги.

При спазването на тези правила не е от значение дали фирмата Ви е ЕТ, ЕООД, ООД – спазването им е добра идея дори ако все още нямате фирма и предстои да регистрирате такава.

Правило 1: Следете финансите си. 

  • Следете приходите и разходите на банковите си сметки и касата. Счетоводителят също го прави – но за разлика от Вас той не се грижи да стопанската целесъобразност на направените разходи – а единствено ги осчетоводява. Ако Вие всеки месец следите направените разходи, много по-лесно можете да откриете къде „изтичат“ парите, да откриете евентуални злоупотреби на служителите си, а дори и да прогнозирате какви биха били бъдещите приходи и разходи на фирмата.
  • Много внимателно следете фактурите за продажба, които издавате. Те трябва да са с поредни номера, и евентуалната загуба на някоя от тях ще създаде големи главоболия както на счетоводителя Ви, така и на Вас. Задължително съхранявайте прилежно копията на фактурите, които по-късно ще предадете на счетоводната къща. Създаването на навиците първоначално може да се окаже трудно, но усилието си струва.
  • Когато правите покупки от доставчици, следете дали във фактурата са правилно изчислени търговските отстъпки, които ползвате. Ако това е твърде трудоемко, можете да възложите тази работа на счетоводителя си – много счетоводни къщи предлагат подобна услуга, като често това дори е включено в техните цени на счетоводни услуги. Разбира се, важно е да имате пълно доверие – търговските отстъпки винаги представляват важна фирмена тайна.

Правило 2: Получавайте фактура за всичко, което купувате.

Статистически погледнато, колкото по-дълго развивате бизнеса си, толкова нараства и вероятността за данъчна ревизия. Ако ползвате услугите на добра счетоводна къща, обикновено няма никаква причина да се притеснявате, когато моментът на ревизията настъпи. Особено ако сте си създали навик да взимате фактура или друг документ за всичко, което купувате, и да предавате в срок документите в счетоводството.

Има и друг важен момент – ако правите онлайн покупки, задължително разпечатвайте фактурата на хартиен носител. Не обръщайте внимание на призивите на природозащитниците колко тонове хартия биха били спестени, ако се откажем от навика да печатаме всичко. Разпечатването на всеки документ и подреждането му в папка е най-сигурния начин да гарантираме липса на счетоводни проблеми в бъдеще.

(следва продължение)

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *