Счетоводни правила, които всеки собственик на бизнес трябва да знае (ІІ част)

Публикувано на 28 януари 2012 г.

В миналата статия Ви разказахме за правилата, които е добре да спазвате за да имате изрядно счетоводство. Независимо от това дали водите счетоводството си сами, или плащате за професионални счетоводни услуги, винаги е добре да спазвате някои базови принципи.

За повечето хора времето, прекарано в осчетоводяване на фактури, следена на плащане и изчисляване на осигуровки е скучно занимание (освен ако не са счетоводители по душа). Но въпреки това, има някои доста прости счетоводни правила, които е добре всеки собственик на бизнес да прилага – независимо от това дали вече е наел счетоводна къща, или тепърва предстои да го направи.

Отделянето на време за счетоводството е необходимо зло, за да може фирмата да се развива успешно и в бъдеще. Инспекторите от Националната агенция за приходите биха могли да създадат доста проблеми дори при допускането на някоя случайна грешка – като загубата на някоя фактура за продажба, или пък неправилна работа с касовия апарат. И лошото е, че колкото повече се отлага момента да се въведе ред в счетоводната отчетност, толкова по-трудно става с течение на времето.

  • Дръжте отделно фирмените и личните финанси

Ако притежавате ЕООД или пък ООД, то трябва да знаете, че това са отделни юридически лица – и парите във фирмените сметки не бива да се използват като ваши лични – дори да притежавате дружеството на 100%. Ето защо е лоша идея да използвате фирмените сметки за лични разходи – правете го от личните си банкови сметки, които притежавате като физическо лице.

  • Водете записките си редовно

Счетоводителят ви така или иначе ще го прави – това е работата му. Но като собственик на фирма задължително водете редовно записките, които са важни за непосредственото ръководство на Вашата фирма.
Съществуват доста елементарни софтуерни програми, с помощта на които лесно можете да управлявате персоналните си финанси. Тяхната информация, комбинирана с данните, които ще получите от счетоводството, могат да направят далеч по-точна картина на състоянието на Вашата фирма.

  • Ползвайте професионални счетоводни услуги

Това като че ли е най-очевидния съвет, който може да се измисли. не е много добра идея да икономисвате, когато става въпрос за вашите финанси – защото грешките могат да струват много по-скъпо от разходите по предотвратяването им.
Има един друг аспект, който трябва да знаете за професионалните счетоводни услуги. На практика качеството на услугата се установява след време – когато когато фирмата ви премине данъчна ревизия, която не е установила пропуски и грешки. Затова репутацията на счетоводителя е много важна – защото няма как да знаете предварително доколко квалифициран е той – но задължително ще го установите с времето.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

One Response

  1. Как да държа далеч фирмената от личната сметка,като личната зависи от фирмената.Това ми е източника на доходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *