Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Някои размисли за пазара на счетоводни услуги

размислиЗамисляли ли сте се защо фирмите, които се занимават със счетоводни услуги, толкова много си приличат една на друга? Ако посетите най-близките до вас счетоводни къщи, едва ли бихте открили големи разлики между услугите, които предлагат. Дори и техните цени на счетоводни услуги вероятно ще бъдат изключително близки едни до други.

И това всъщност не е всичко. Докато при другите типове услуги вероятно бихте могли да сравните качеството на продукта, който получавате, при счетоводните услуги това е много по-трудно. На практика, при този тип дейност няма място за развитие и творчество. Една счетоводна услуга или е добра и професионално извършена, или не. Няма вариации, защото законът ясно и недвусмислено е регламентирал всички правила и стандарти, на които трябва да отговаря счетоводната отчетност на едно предприятие.

Това всъщност означава, че нито една сериозна счетоводна къща не би могла да рекламира услугите си с призив като: “Ще Ви предложим по-добро счетоводство от конкуренцията!”. Всъщност, такова послание би било по-скоро смешно.

Освен това пазарът на счетоводни услуги е изключително конкурентен. Той не търпи грешки – защото ако някой счетоводител допусне грешка и това доведе до налагане на глоба на някой клиент, то репутацията на въпросната счетоводна къща вероятно би била необратимо увредена. Нещо, което нито една счетоводна кантора не би допуснала да се случи.

Истината е, че която и счетоводна къща да изберете, счетоводството ви най-вероятно ще бъде водено по правилата. И крайният едва ли ще се различава от този, който бихте получили, ако изберете друга счетоводна фирма. Просто защото по време на криза лошите счетоводители първи остават без работа. А добрите нямат друг избор, освен да отделят максимално внимания на фирмата Ви.

Означава ли това, че изборът на счетоводна къща е без значение? Нищо подобно. Това е изключително важен избор, защото ролята на счетоводителя е от ключово значение за успешното развитие на фирмата. Но изборът вече не зависи в толкова голяма степен от знанията и уменията на въпросния счетоводител – а от желанието и времето, което той би отделил за вас. Защото едва ли бихте искали да сте назад в приоритетите му за сметка на някоя по-голяма фирма, заплащаща по-високи месечни такси. Това е нещо, на което е важно да обърнете внимание, преди да сключите договора си за счетоводно обслужване.

One Response

  1. Счетоводството е едно и също във всяка фирма. Следват се едни и същи стъпки. Не е като при допълнителното здравно осигуряване, там всяка фирма предлага различни условия на клиентите си и подходи за обработка на документацията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още