Топ 10 съвета за избор на счетоводна къща

Избор на счетоводна къща - съвети

В интернет има много съвети относно избора на счетоводител или фирма за  счетоводни услуги. Голяма част от тях се преповтарят, други пък са със съмнителна полезност. По темата сме писали и преди в блога на счетоводна къща Гарант, а днес решихме да обобщим правилата, като съставим нашия личен топ 10 на полезните съвети, когато решите да направите този избор.

От всички възможни съветници и консултанти, които можете да срещнете в процеса на работата на фирмата Ви, добрият счетоводител е сред най-ценните партньори, които можете да имате. Защото ако счетоводството и данъците Ви са наред, и сте в течение с приходите и разходите си, вероятно ще е много по-лесно да се концентрирате върху най-важната задача на фирмата Ви – да реализирате приходи и да печелите нови клиенти.Всъщност, едно от най-стресиращите неща за един управител на фирма е, ако има усещането, че не може да се довери на счетоводителя си. В крайна сметка, дори и един счетоводител да е изключително способен, това не винаги означава, че трябва да му се доверите. Спомнете си случая  Алфа Банк и липсващите 21 милиона лева.

Съвети: 

 1. Потърсете, и при възможност, направете избора си на счетоводител или счетоводна фирма още преди да започнете дейността си. Така хората, които ще се грижат за счетоводството ви, ще са с вас още от самото начало, и ще бъдат запознати с всички детайли.
 2. Уверете се, че счетоводителят Ви е напълно квалифициран. Но не обръщайте внимание само на дипломата или разни сертификати. В България не е кой знае колко трудно да придобиеш всякаква научна степен – заради ниските критерии. Тогава как да разберете дали човекът срещу Вас е достатъчно компетентен? Методът е прост. Добрият счетоводител е способен да обясни сложни счетоводни казуси по разбираем и за неспециалист начин.
 3. От съществено значение е да се уверите, че счетоводителят или счетоводната къща са се специализирали предимно с малки по размер фирми. По този начин няма опасност фирмата Ви да бъде третирана “между другото”.
 4. Какви са цените на счетоводните услуги? Фиксирана месечна такса ли се заплаща, или на час работа? Допълнителните счетоводни консултации включени ли са в тези цени, или се заплащат допълнително?
 5. Проучете цялостния пазар на счетоводни услуги, преди да се срещнете с бъдещия си счетоводител. Така още преди да се срещнете лично, ще познавате достатъчно добре детайлите, за да забележите, ако в процеса на разговора се опитват да Ви предложат неизгодни услуги или варианти. Задължително се срещнете с поне трима счетоводители – за да разберете кой от тях отговаря максимално на качествата, които търсите.
 6. Има ли допълнителни услуги, които счетоводната къща може да предложи? Счетоводството е само част от нещата, от които фирмата Ви се нуждае – то е малка част от целия процес на управление. Допълнителните услуги могат да бъдат най-различни – като например регистрация на фирма, икономически или бизнес консултации, съвети за получаване на заем или финансиране на нов бизнес, както и много други.
 7. Ако сте малка фирма, най-добрият избор вероятно е някоя малка счетоводна къща, или счетоводител, който има максимум десетина клиенти. При този вариант е по-вероятно да разберат специфичните процеси във фирмата Ви. Освен това е по-вероятно да разполагат с необходимите ресурси и време, за да водят правилно счетоводството.
 8. Искайте да говорите със съществуващи клиенти на счетоводната къща, преди да сключите договора! Един коректен и сериозен счетоводител с удоволствие би предоставил координати на свои клиенти и партньори.
 9. Уверете се, че вашият бъдещ счетоводител поддържа постоянна връзка с фирмата Ви – а не само когато наближи моментът за съставяне на годишните финансови отчети. Ако смятате, че сегашният не отговаря на изискванията, или не е достатъчно заинтересован, просто го сменете.
 10. Имайте предвид, че ако в някакъв момент решите да продадете фирмата си, то бихте получили максималната цена само ако счетоводството е изрядно. Това е така, защото бъдещите потенциални инвеститори със сигурност ще искат да се уверят, че нямате данъчни задължения, или неуредени сметки с контрагентите.
Имате ли други съвети, които сме пропуснали? Споменете ги в коментарите.
Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

One Response

 1. Каквито и тактики да прилагаме при избора на счетоводна къща, най-добре договорът за счетоводно обслужване да бъде “със срок на изпитвате”, така че ако не сме доволни, просто да го прекратим

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *