Собствен бизнес: Откъде да започна, какво да избера?

Публикувано на 16 юли 2019 г.

Почти всеки начинаещ предприемач си задава този въпрос. Най-важното в света на бизнеса е да намерите своята индивидуална отправна точка. Как да изберете вашия бизнес, с какво да се занимавате? За по-лесен избор трябва да се запознаете с най-често срещаната класификация на видовете дейност: производство, търговия и услуги.

Производствена дейност

Ако сте се насочили към производството, трябва да се отчете, че то предполага наличието на определен първоначален капитал. Размерът му зависи какво точно ще произвеждате. Това могат да бъдат не само материални средства, но и интелектуална собственост.

Трябва да се отбележи, че за да станете успешен предприемач, изобщо не е задължително да имате някакво специално образование. Но пък ще трябва да решите въпроса за наличието на определена сума пари, необходима за плащане на наем на помещенията, както и за придобиване на необходимите производствени машини, технологии и суровини.

В случай, че предпочетете интелектуална продукция, за да започнете, като минимум е необходимо да получите авторско право. Например, преди да реализирате производство на компютърни игри, вие сте длъжни да регистрирате авторство.

Единственият вид производство, който не се нуждае от материални инвестиции, това е производството на идеи. Ако се отличавате с креативност, висок коефициент на интелигентност, може да генерирате свои идеи и да ги продавате. Този вид дейност, обаче, с еднаква сила може да се отнесе и към предлагане на услуги.

Търговия

стартиране на бизнес

Търговията предполага реализацията на услуги или продукти с определена стационарна точка и при отсъствието ѝ. А успехът на реализирането на вашият продукт на пазара зависи от способността да убедите клиента и да общувате с него. Факторът местоположение тук не е от толкова високо значение, колкото директните продажби.

Що се отнася до обекта на продажба, то могат да се реализират абсолютно всички продукти, които не са забранени от закона! Потребителите се отнасят с по-голямо доверие към търговците, които имат адрес. Така че, ако на ваше разположение са материални ресурси за организиране на бизнес-център, търговска точка или офис, смело използвайте тази възможност.

Фирмите, които продават стоки чрез мрежов маркетинг, предпочитат да имат стационарни магазини. Така че, ако в момента нямате възможност за първоначален капитал за интересуващия ви бизнес, този вид търговия ще помогне да се изправите на крака, при условие че разполагате с определени комуникативни умения. Можете също така да създадете онлайн магазин.

Имаме специална статия за развитието на онлайн магазин – можете да я прочетете тук.

В сферата на услугите

Изборът на перспективно направление от бизнеса в сферата на услугите е толкова широк, че да се опише всичко, е просто невъзможно. Тук успехът на бизнеса зависи единствено и само от вашите способности и желания. Може да предлагате и извършвате консултантски, посреднически, финансови, медицински, адвокатски и други услуги. На какво да се спрете, как да изберете малък бизнес, с какво да се захванете решавате само вие.

Това могат да бъдат материални услуги, които изискват значителни първоначални инвестиции (например, откриване на собствен ресторант) и нематериални (консултантски) услуги, към предоставянето на които може и без вложения. Уверете се преди това, че точно този вид услуги предпочитате. Списъкът на услугите, оказвани от търговски фирми, е огромен. Така че всеки предприемач при желание ще открие бизнес, който да му харесва.

От счетоводна къща „Гарант“ ще разгледаме посредничеството като услуга, което е най-малко взискателно за започване на собствен бизнес. Повечето предприемачи започват своя бизнес именно така.

Посредникът е лице (организация), стояща между производител и потребител на стоки и услуги и съдействаща за тяхното обращение. Без посредници пазарът не може да съществува.

По този начин посредничеството е възможност за продажба на стоки без начални инвестиции и почти без риск, а и ще действате под името на вече известна, разработена организация, за която потребителите вече знаят. При този вид предприемачество има възможност да придобиете необходимите знания, опит и най-важното, връзки, контакти в избраната от вас сфера абсолютно без риск.

Как да се заемете с бизнес?

Важен момент, който също трябва да се реши, е въпросът как да започнете.

  1. На първо място – можете да се обърнете към държавни програми за подкрепа на предприемачеството, благодарение на които на начинаещите предприемачи могат да бъдат предоставени средства за наем на помещения, за организацията на работата на бизнеса, за закупуване на офис техника. Програмите за подпомагане на малкия бизнес имат и регионален характер, така че подробности по въпроса можете да научите от органите на местното управление.
  2. На второ място – можете да закупите вече готов бизнес. Плюс на този вариант е, че чрез закупуване на бизнеса, веднага може да придобиете складове, работни помещения, действащи договори, обучен персонал, с една дума готова работеща система. От момента на придобиване вие решавате какво да направите със собствения си бизнес, с какво да се занимавате, как да го управлявате.
  3. На трето място – можете да се заемете с франчайз. Франчайзингът представлява договор с известна търговска марка. Според него фирмата франчайзодател ви предоставя правото да използвате технологията ѝ, името и лиценза ѝ. Този начин е доста удобен, за да се установите на предприемаческата арена.
  4. На четвърто място – можете да започнете бизнес от нулата. Въпреки това, трябва да се има предвид, че този вариант е съпроводен с немалко предизвикателства в сравнение с придобиването на готов бизнес. Успехът на ваша бизнес идея в българската действителност е доста труден. Бъдете готови, че ще са ви нужни доста средства и време. Може би ще трябва да търсите и инвеститори. Но успехът все пак изцяло зависи от вашето старание, постоянство и упоритост.

Решили сте да започнете собствен бизнес?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *