Счетоводител в отпуск: работа или не?

Публикувано на 25 юли 2019 г.

Дошло е време за дългоочаквания летен отпуск. Служители на различни фирми и компании един след друг отиват на топло край морето за заслужен отдих. А как е при счетоводителите? Те просто така ли се оттеглят в почивка? Не стават ли заложници на отчети и другите си задължения? В края на краищата счетоводство трябва да се води непрекъснато.

Как да си вършиш работата на счетоводител, ако отпускът вече е зад ъгъла, а работа се е натрупала до тавана? Пред много специалисти в такива моменти възниква дилемата – да се отложи ли почивката за по-добри времена или да се вземе работата с вас на морето? А, може би направо да се откажете от отпуск? От счетоводна къща „Гарант“ ще разгледаме и двата варианта.

счетоводител в отпуск Решено! Ще се работи по време на отпуска

Ако не искате да оставяте работните си дела дори по време на отпуск, заминавайки на почивка с куп задачи, трябва да имате предвид следното:

  1. За да водите пълноценно счетоводство, най-вероятно ще се наложи на ваше разположение да бъдат арсенал от хардуерни и софтуерни средства, които ползвате в офиса. Така че не трябва да надценявате своите възможности и да вземате специфични задачи, изпълнението на които ще е възможно само чрез специфични програми.
  2. Преди да вземете със себе си по време на отпуск спешни счетоводни задачи, разузнайте за наличието на интернет в мястото, където ще почивате. Да ползвате мрежата непременно ще се нуждаете, ако сте свикнали или се налага да ползвате онлайн услугите за счетоводители (услуги на НОИ, справки и др.) и често прибягвате до помощта на специализирани сайтове. Освен това, без достъп до интернет вие не можете да обменяте електронни документи с контрагенти (ако тази практика е типична за вашата фирма).
  3. В офиса все пак трябва да остане заместник-счетоводител. Той ще поеме част от вашите отговорности и ще успее да изпълни тези задачи, които вие няма да успеете да изпълните поради отдалеченост. Само не забравяйте да му предадете задачите си да го упълномощите за съответните органи, включително електронни подписи и физически.
  4. В съответствие с Кодекса на труда не може едновременно да бъдете в отпуск и на работа. Работодателят няма да ви плаща едновременно отпуск и заплата. Затова ви предварително трябва да се договорите с работодателя си по какъв начин той ще компенсира времето, прекарано от вас на почивка, но отделено за работа. Той може да сключи граждански договор с вас за допълнително предоставяне на услуги.

Не забравяйте за това, че работейки по време на отпуск, не само нарушавате трудовото законодателство, но и вредите на самите себе си. В края на краищата, това време е избрано специално, за да се смените обстановката, да съберете нови сили и впечатления. Помислете с каква нагласа ще се върнете обратно в офиса след отпуск, изпълнен с отчети, съставяне на платежни, одити и сверяване на салда. Без пълноценна почивка човек не може да работи с пълна сила, а вероятността за допускане на грешки в такъв случай се увеличава многократно.

Аз съм в отпуск и нека целият свят да изчака

Сега да разгледаме най-правилния вариант по отношение на това как трябва да протече отпуска на счетоводителя. С наближаването на вашият законен отпуск, подгответе служителя, който ще ви замести. Предоставете му всички необходими права и смело се отправяйте към мястото, което сте планирали, мечтали и най-сетне ви се дава случай да посетите.

Най-доброто време един счетоводител да излезе в отпуск

Има ли такова идеално време за един счетоводител, в което той може да излезе в отпуск без да навреди на фирмата и на себе си? Ние сме събрали една малка статистика и споделяме с вас резултатите.

Според самите счетоводители, отпускът е най-добре да се планира в следните периоди:

  • след 20-то число, когато са платени всички данъци и са предадени отчетите към данъчните органи;
  • от 30 юни натам – след предаването на годишните финансови отчети.

А по кое време предпочитате да ползвате отпуск вие? Пишете ни в коментарите!

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *