Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

8 причини, поради които никога не е твърде късно да започнете бизнес

Има ли възраст, която е най-подходяща да започнете собствен бизнес? Немалко хора се чувстват несигурни да стартират свой бизнес след определена възраст. В тази статия от счетоводна къща „Гарант“ ще разгледаме защо по-възрастното поколение може да бъде по-успешно от всеки млад предприемач.

1. Имате повече опит

никога не е късно да започнете бизнесНай-очевидното предимство на откриването на свой бизнес по-късно – това е фактът, че имате зад гърба си години опит, който може да прилагате в новото начинание. Вие сте по-търпеливи и можете да следвате целта си стъпка по стъпка.

Дори и да нямате личен опит във всяка част от бизнес процеса, вие вероятно разбирате значението на такива неща като бизнес план, финансов план, проучване на пазара, маркетинг, реклама. И знаете от чия помощ може да се нуждаете за постигане на целите.

2. Вие познавате повече хора (а те познават още други)

Най-вероятно имате повече познати професионалисти – колеги, приятели. Тъй като новият бизнес изисква цяла мрежа от запознанства, вашите контакти ще бъдат много полезни. Помислете за всички експерти, които сте срещали в живота си, оценете кой от тях ще може да ви помогне.

Имайки опит в работата, вие не бива да подценявате значението на мрежата от полезни контакти и познанства. Можете да питате и своите приятели, кого познават те и да съхраните тези контакти за в бъдеще.

3. Вие знаете как да си поставяте цели и как да ги достигнете

Поставянето на цели е неразделна част от началото и управлението на собствен бизнес. В младостта си ние не винаги разбираме напълно силата на правилните цели.

Като човек с опит, вие не изпитвате проблеми с разбирането на желания резултат. И вашият опит ще помогне да останете обективен при избора на стратегия за постигане на целта.

4. Може да имате предимство в работата с инвеститорите

Младите предприемачи привличат инвеститори с възможността да обхванат по-голяма част от пазарния сегмент и да имат контрол над бизнеса. В действителност обаче инвеститорите са по-склонни да дават пари на по-възрастни, опитни хора.

5. Вероятно вече сте наясно и знаете какво точно ви харесва

Много млади предприемачи искат да започнат свой бизнес ей така, заради бизнеса без да са ориентирани в истинските си желания и интереси. Страстта към вашия бизнес – това е основният мотиватор в основата на вашата дейност, както и добър индикатор за успех и дали вашата идея ще я бъде.

По-възрастните хора обикновено знаят какво правят, какво искат и могат да започнат бизнес в съответствие с тези знания.

6. Финансово имате защита

Да започнете собствен бизнес съвсем млади често означава, че най-вероятно ще имате финансови проблеми, тъй като разходите могат да бъдат много високи. Ако имате стартов капитал, финансов опит, познания, ще ви е по-лесно да започнете свой бизнес. Освен това, колкото по-малко са финансовите задължения, толкова по-малък ще е рискът за вложението.

7. Вече сте правили грешки

Провалите са неделима част от живота ни и колкото сме по-големи, толкова те са и повече. Всяка грешка е шанс да се научи нещо ново, изнася ни някакъв урок. С всеки провал разбирате необходимостта да бъдете подготвени да работите много, а и да има план Б. Вече най-вероятно изпитвате по-малко страх от грешките. Този страх от своя страна може да доведе до неспособност да се вземе решение, за по-ниско самочувствие и увереност в силите ви. Липсата на същия този страх е голямо предимство при по-възрастните и зрели предприемачи.

8. Вие сте уверени в себе си

В допълнение към стойността и ценността на получените уроци, неуспехите и грешките ни помагат да засилим увереността в себе си и ни карат да работим по-добре. Много твърде млади предприемачи вдигат ръце след първите грешки, а вие знаете, че трябва търпение.

Така че – ако все още се чудите, не си губете времето – хващайте се и действайте! Всичко ще се получи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още