Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

10+7 съвета за стартиране и разработване на онлайн бизнес

Съветите, които ще ви дадем в тази статия, ще са особено полезни за предприемачи, които искат да започнат бизнес в областта на интернет търговията и да стартират собствен онлайн магазин. За създаване на успешен онлайн магазин самото стартиране не е достатъчно, трябва поддръжка и усилия в правилната посока. Така че, от счетоводна къща „Гарант“ ще дадем ценни и практични насоки на какво да обърнете внимание, захващайки се с онлайн бизнес.

съвети за развитиеДа продаваш онлайн е страхотен начин да разшириш бизнеса си, стига да го направиш по правилния начин:

 1. Регистрирайте фирмата си и после купете домейн, който да е регистриран на името на фирмата. Платете от фирмената банкова сметка и запазете фактурата. Преди да закупите домейна, проверете дали името не е регистрирано като търговска марка или няма сходство с нея, тъй като при подобност с друга марка има вероятност да ви го отнемат. Обърнете внимание! Това е необходимо, защото при последващо получаване на онлайн плащания, задължително условие е домейнът да е собственост на фирмата. Хостингът също трябва да е закупен на името на фирмата.
 2. Системата за разплащания в сайта –  в България можете да получават онлайн плащания чрез системата на Ипей (ePay). Добра статия по темата ще откриете в сайта Лайфхак.бг: https://www.lifehack.bg/masterhack/epay-woocommerce/ (изисква абонамент).
 3. Още един важен момент – възможен проблем със склада. Ако продавате една и съща стока както онлайн, така и във физически магазин, може да се объркат количествата. Решението е добра складова програма, която да може да синхронизира количествата на всяка стока, продукт със сайта. Съществуват множество варианти и решения, просто трябва да се спрете на подходящата за вас програма.
 4. Немалко хора търсят продукти онлайн, виждат сайта ви и отиват на място да закупят продукта, стоката, когато имате и физически магазин. Така че –при наличието на физически магазин е страхотна идея да го разширите до онлайн и на видно място да посочите къде се намира магазина.
 5. Имайте предвид – не се издават касови бележки, когато получавате плащания чрез наложен платеж.
 6. Преди да стартирате онлайн магазина си, задължително прегледайте актуалното законодателство относно правата на потребителите за връщане на стоката, защитата на личните данни и условията за ползване. И не забравяйте да регистрирате магазина в НАП!:)
 7. Ако продавате скъпа маркова стока – часовници, бижута, нишова парфюмерия и козметика, бутиково облекло, фармацевтични продукти – необходимо е да инвестирате в професионална фотография. Ако бюджетът за първоначална инвестиция не ви го позволява – можете да си купите портативно фотостудио, качествен фотоапарат и да се научите сами да създавате професионални изображения, което ще е доста изгодно (естествено, разходите за фотооборудването се признават за фирмен разход, стига да имате фактури).
 8. Ако имате интерес към крупни купувачи, погрижете се при завършване на поръчката да има поле и за информация за издаване на фактури на името на фирма, така ще привлечете бизнес клиенти и големи купувачи на едро.
 9. При маркетинг и реклама на онлайн магазина рекламата е добре да се плаща от фирмена сметка, за да влиза в разходите, а не от лична сметка. Попитайте счетоводителя си дали трябва да плащате ДДС за рекламните разходи в зависимост от доставчика на рекламната услуга.
 10. За да постигнете добра ефективност на продажбите и ниска себестойност, е необходимо много ясно да обявите цената и сроковете за доставка, като включите тази информация и в имейла за поръчка. Иначе ще получавате телефонно обаждане за почти всяка поръчка, а това ще обезсмисли идеята на онлайн търговията.

Статистиката показва, че 90% от онлайн магазините се провалят. Шансовете ви за успех се увеличават, когато:

 • Вече имате развит офлайн бизнес, който разширявате онлайн.
 • Имате франчайз на известна марка, която стъпва в България.
 • Предлагате продукт, продукти, които не се предлагат в България и е трудно да се доставят, а се търсят.
 • Използвате онлайн магазина за B2B търговия.

Ако онлайн търговията ви потръгне, първата година трябва да реинвестирате всичко в развитието на марката, просто защото веднага ще се появят конкуренти, които да предложат същата стока на по-ниска цена. Питате се как разбират, че върви? Ако рекламирате за повече от един месец – това е знак, че продавате. Значи си струва да ви конкурират.

Начинът да противодействате е развитие на марката, създаване на лоялност у клиентите, страхотно обслужване и осигуряване на огромна производителност с помощта на технологиите, за да имате добър марж на печалбата дори и при по-ниска цена. И естествено, добре би било всичко по фирмата да е перфектно от счетоводна гледна точка – НАП следи онлайн магазините под лупа.

Нека да систематизираме полезното при стартиране на онлайн магазин

1. Минимизирайте инвестициите

В процеса на стартиране пред вас ще изникнат много изкушения за харчене –да поръчате уникален и много скъп дизайн за магазина, да имате пълен склад с продукти, да наемете веднага много персонал и т.н. Въпреки това – постарайте се да стартирате с по-малки инвестиции в техническата част и инфраструктурата, а основният бюджет използвайте за реклама и презентиране.

2. Усъвършенствайте се технически в процеса на развитие

Много по-лесно е добавяне на нова функционалност в процеса на развитие, като се предоставят на потребителите възможностите, които са им наистина необходими, отколкото първоначално стартиране на интернет-магазина с широка функционалност, голяма част от която ще се окаже ненужна. Допълнителни функции трябва да се добавят, ако е необходимо.

3. Отличавайте се от другите

Кой се нуждае от 100 500-тия онлайн магазин за техника? Защо да се купи от вас, а не от известната марка, за която вече всички знаят? За да постигнете успех в момент, когато конкуренцията е завзела почти всички ниши, трябва да се различавате от конкурентите си не само по дизайна на сайта. Помислете за интересни промоции, програма за лоялност, отстъпка за втори продукт в количката, удължена гаранция от магазина и т.н.

4. Трезво преценявайте възможностите

В началото дори в широка ниша, по-добре се съсредоточете върху определен сегмент от стоки, който ще се превърне в един вид двигател на вашия онлайн магазин по отношение на продажбите.

5. Избягвайте зависимости

Става въпрос за концентриране над твърде тесен сегмент от стоки, както и за зависимост от един или двама ключови доставчици. Промяна на условията за закупуване от същите доставчици или спад на популярността на вашата ключова стока, може да събори целият ви бизнес.

6. Общувайте с потребителите

Ако можете да попитате своите клиенти какво точно им трябва, направете го. Правете проучвания, използвайте обратна връзка – това ще ви помогне да общуват с потенциалните си клиенти и да разбере какво искат. Използвайте такива инструменти като страница с въпроси и отговори, периодичен бюлетин на базата на клиентски проучвания по отношение на качеството и възможностите за подобряване на услугите, специална форма за изпращане на заявки и др. Купувачите винаги са лоялни към бизнеса, който не се страхува от конструктивна критика и открита комуникация с потребителя.

7. Анализирайте всичко

Ако трафикът се увеличава и продажбите вървят стабилно, да почивате на лаври още е рано. Първо, винаги може да се подобри печалбата дори при едно и също ниво на обслужване. За това трябва да се събират и анализират данните за завършените поръчки, отказаните кошници, да се търси начин за увеличаване на реализациите (броят на купувачите по отношение на цялостното обслужване). На второ място, не забравяйте, че конкурентите не спят. В топ 10 на търсачката има общо десет позиции и е достатъчно да спрете работата по сайта за месец-два и ще бъдете изместени от конкурент.

Дори след успешния старт и стабилен поток на продажбите, интернет-магазинът е необходимо непрекъснато да се развива и увеличава своя дял на пазара. В противен случай с това ще се заемат вашите конкуренти. Онлайн магазин е сериозен бизнес, който изисква отговорен, ясен и последователен подход. Едва тогава можете да разчитате на успешни резултати.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *