Няколко важни правила за счетоводителите – психологически насоки

Много често причина за постоянен стрес е изкривеното възприемане на околната действителност. От своя страна това усещане често е причинено от непоследователни и противоречиви схващания за живота. Нерядко счетоводната професия е свързана със стрес – спазване на срокове, законовата уредба, работа с документи, свръхотговорност и поддържане високо ниво на професионализъм.

Многократно да намалите стреса може да помогне методът на рационална психотерапия. От счетоводна къща „Гарант“ специално ще обърнем внимание на няколко важни именно за счетоводителите правила.

ПРАВИЛО 1. Определете обхвата на своята компетентност

Винаги трябва да сте напълно наясно за какво точно отговаряте. Не е необходимо да заливате себе си с всички проблеми, свързани със състоянието на фирмата, компанията. Вие отговаряте само за своята работа, а не за бизнеса като цяло. А това как той ще се развие зависи от собствениците, но не и от вас. Вие не сте виновен, че собственикът е избрал рисков начин за правене на бизнес.

Не е необходимо да се терзаете, ако проблемът възниква поради някакви обективни причини. Да речем компанията взема голям кредит за придобиване на стоки, а стоките са задържани на митницата. Вашата работа е да организирате необходимите документи и да следите за изплащането на заема и вноските по него в срок, но не повече! Този подход ще ви помогне да работите не под влияние на емоциите, а под влиянието на информиран избор. Ние не можем и не трябва да се стремим да контролираме всичко в този свят, но ние можем и трябва да оказваме влияние върху това, което е в нашата компетентност.

ПРАВИЛО 2. Живейте тук и сега

Не се притеснявайте за това, което се е случило вчера, и не фантазирайте какво ще дойде. Важно е да се разбере, че животът е нещо, което се случва днес. Ние живеем между минало, в което вече нищо не може да се промени, и бъдещето, което още не бива да се променя. И само в настоящето имате възможност да се отпуснете, да видите красотата на настъпващия ден, да чуете смеха на своите деца и да промените нещо към по-добро. Не е необходимо дълго да се тревожите за вчерашния неприятен разговор с шефа или да нервничите за проверка, която предстои. В противен случай рискувате да загубите единствената реалност, която имате – днешният миг.

ПРАВИЛО 3. Много добре не е на добре

Има и фрази синоним като “Твърде хубаво не е на хубаво”, “Твърде хубаво е на лошо” и т.н. Не забравяйте: при тези хора, които се опитват да постигнат съвършенство там, където това изобщо не е задължително, неизбежно възниква хроничен стрес. Канадският учен Ханс Селие предупреждава: “Признайте, че съвършенството е невъзможно. Поставете си реален връх, стремете се към него и бъдете доволен. Оставете си време за радости и отдих”.

Синдромът на отличниците или перфекционизмът често води до факта, че ние губим от поглед крайните цели, харчейки твърде много усилия в процеса. Постоянното преследване на най-доброто не позволява да се насладите на това, което имате: работа, семейство, приятели, уважението на колегите си. Затова е важно да се научите периодично да си казвате “стоп!”.

ПРАВИЛО 4. Вашите служебни задължения ≠ вашата личност

Длъжността, професията „счетоводител“ често съдържа в себе си конфликт. За да се спазва изрядност, често се изисква от счетоводителя към клиента да донесе документи, да преиздаде фактура, да пусне нов отчет и т.н. Хората са недоволни, понякога им е досадно, казват, че счетоводителите са взискателни, досадни. За да не се превърнете в жертва на стреса, трябва да разделяте професионалната си роля от личността.

ПРАВИЛО 5. Научете се да променяте мащаба на самото събитие

Драматично преувеличение на отрицателния характер на ситуацията психолозите наричат катастрофизиране. Например, допускайки някаква сериозна грешка в работата и в очакване на предстоящия разговор с управителя, счетоводителят си мисли: “Край, уволнен съм!”. Ясно е, че такива мисли предизвикват сериозен стрес. Но да се отнасяте към грешката като към катастрофа от вселенски мащаб, е неконструктивно и нерационално. Съгласете се, че дори уволнението не е събитие, което наистина заплашва живота ви!

За създаване на рационален поглед върху ситуацията полезно е да създадете за себе си скала за измерване на събитията. Нека 10 точки да е нещо, което реално вие лично възприемате като бедствие в живота си. Правете разлика между проблем и неудобство.

ПРАВИЛО 6. В живота действа принципа на зебрата

Щастието и нещастието се редуват във времето и пространството. Не сте ли забелязали, че когато настъпи черен период, ви изглежда несправедливо, че обстоятелствата са се развили не във ваша полза, но когато дойде светъл период, вие сте абсолютно сигурни, че така трябва да бъде?

ПРАВИЛО 7. Трябва ясно да разбирате за кого искате да бъдете добър, чие мнение е важно за вас, а чие – не

Не бива да се съобразявате с мнението на всички и на всеки. А и е невъзможно. Американският актьор, режисьор и музикант Бил Козби казва: “Аз не знам ключът към успеха, но ключът към провала е да се опитваш да угодиш на всички”. Вие сте професионалист и вашето професионално поведение трябва да бъде уверено. Не може винаги и навсякъде да слушате мнението на околните, например, защото се страхувате да развалите отношенията си с някого. Трябва да сте асертивен човек, който действа без излишно безпокойство или чувство за вина, не зависи от външни влияния и оценки, самостоятелно регулира поведението си и е отговорен за него. Това еднозначно ще ви помогне да станете по-устойчиви на стрес.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *