10 правила на успешния предприемач

В началото на пътя си всеки предприемач се сблъсква с главната трудност – как да убеди себе си да напусне “зоната на комфорт”, където има заплата, осигуровки, отпуск и всичко е сигурно? Собствен бизнес означава повече рискове и несигурност, особено в началния етап. В такава ситуация е много важно да осъзнаете, че не сте единствен в тези колебания – милиони предприемачи имат вече натрупан богат опит и са развили важните за бизнеса личностни качества. В тази статия от счетоводна къща „Гарант“ сме избрали десет от най-споменаваните правила за развитие на личността по пътя към успеха.

10 правила на успешния предприемач1. Бъдете готов да поемете всички рискове върху себе си

– това е най-важната черта на характера, без която не би могъл да се реализира може би нито един успешен предприемач. Това в никакъв случай не означава, че трябва да постъпвате безразсъдно – всеки риск трябва да бъде внимателно претеглен и оценен.

2. Никога не преставайте да се учите

За да останете пред конкурентите, трябва постоянно да се развивате и усъвършенствате. Използвайте за вашето образование различни източници на знания – полезна литература, онлайн курсове и т.н., но никога не забравяйте и за практиката.

3. Всеки успешен бизнесмен поставя пред себе си цели и се стреми да ги изпълнява

Няма значение колко са грандиозни – вие трябва да сте сигурен в постигането им. Съставете планове за конкретни действия, които трябва да изпълните, за да постигнете желаното. Мислете едновременно за няколко стратегии, но изберете този план, стратегия, които са най-ефективни от гледна точка на изразходваните ресурси и очаквания резултат.

4. Едно от най-важните качества на всеки успешен бизнесмен – това е способността да не „вдига“ ръце след провала

Собственият бизнес е като приключение – никога не знаеш със сигурност какво ще се случи утре. Ако вие отстъпвате след първата трудност, значи най-вероятно не сте искали това в действителност. Успешният бизнесмен е готов да стигне до края, той възприема всеки неуспех и провал като нов житейски урок, който го научава да бъде по-силен, по-мъдър и му дава увереност в себе си.

5. Не фокусирайте вниманието си само на неуспехите

Вие във всеки случай ще се изправите пред тях, обаче не бива предварително да хабите нервите си за тях. Напротив – настройте себе си за успеха. Старайте се да намирате във всяка, дори негативна ситуация и събитие нова благоприятна възможност, които в бъдеще могат да работят за вас. Мислете само позитивно – това, за което мислите, се отразява и на вашите действия.

6. Вслушвайте се в критика от всеки, но на първо място вземайте предвид съветите на по-успешни хора

– техният опит е много по-ценен, отколкото на всеки друг. Не трябва също да се пренебрегват критиките на клиентите – те са в основата на просперитета на вашия бизнес. Анализ на мненията на клиентите ще даде информация в каква посока трябва да се движите напред, какво може да се подобри и поправи.

7. Ценете своето време

Помислете колко заработвате на час за своята работа? А сега сметнете колко време губите напразно! Особено не си струват вашето време и нерви такива безполезни неща като обиди и обвинения. Научете се да бъдете сдържани и да правите компромиси – тези качества допринасят за вашето професионално развитие и подобряване на умението ви да преговаряте. Може би това ще отнеме време, но умението да се намира общ език с всеки човек силно ще ви помогне не сами в бизнеса, но и в живота.

8. Стремете се да създавате нови запознанства

– възможно е този не толкова приятен ви от пръв поглед човек, с когото случайно се срещате, да се окаже незаменим бъдещ служител или да ви даде ценен съвет. Старайте се да общувате с различни хора – това е жива информация, а колкото повече информация имате, толкова по-широки ще са вашите възможности.

9. Създайте покрай себе си общност, среда, общество, състоящо се от успели и интересни хора, какъвто вие самият искате да станете

Докато вашето обкръжение се състои от хора, които нямат цели и амбиции, вие сам няма да можете да започнете активно да се развивате. Неблагоприятно влияние на средата може да има отрицателно въздействие върху вас и вашите начинания – да се постигне успех в този случай ще бъде много сложно.

10. Много и усърдно работете

Постарайте се да организирате работата си възможно най-ефективно – избягвайте безсмислени действия и винаги имайте пред себе си крайната си цел; и всеки ден поне с по една малка стъпка се приближавайте към нея.

Опитът на много поколения предприемачи еднозначно свидетелства: за да се постигне наистина високо ниво и успех, вие трябва да обичате работата си, начинанието си, бизнеса си и да получавате от него удоволствие, да му се отдавате напълно – тогава вие просто сте обречен на успех.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *