Счетоводни услуги на аутсорсинг: популярно и ефективно

Публикувано на 5 април 2019 г.

Голяма част от фирмите на малкия бизнес към днешна дата ползват услугите на външен счетоводител. С помощта на счетоводните специалисти фирмите успяват да оптимизират бизнес процесите си, да съкратят разходите и успешно да намалят данъчните рискове. Ето защо счетоводните услуги се радват на голяма популярност и са наложителни за всеки добре работещ, успешен и законен бизнес.

Трябва да се каже, че в развитите страни по света, например в САЩ, счетоводни услуги, предоставяни от специализирани фирми (счетоводен аутсорсинг), използват почти 90% от всички малки фирми и 50% от средните компании.

аутсорсинг на счетоводни услуги Ако се погледне статистика на страните в Европа, тук и 85% се падат на малките предприятия (фирми) и 65% на средния бизнес. Разбира се, към днешна дата в Българи тези показатели са по-скромни, но процентът на компаниите, фирмите, които избират счетоводни услуги на аутсорсинг като решение постепенно се увеличава.

И така, от какви счетоводни услуги могат да се възползват бизнесмените?

 • Счетоводство на персонала (личен състав);
 • Обработка и изготвяне, подготовка на първична документация;
 • Начисляване и разчет на работната заплата;
 • Откриване, водене на различни видове сметки, включително данъци и осигуровки;
 • Съставяне на отчети и данъчни декларации;
 • Правна помощ – от еднократни консултации до абонаментна поддръжка на фирма;
 • Консултации на частни лица и фирми по въпросите на намаляване на данъчната тежест и данъчното законодателство;
 • Различни видове счетоводни и правни услуги, които са насочени към получаване на желания резултат.

Заслужава си да се отбележи, че много специализирани фирми в сферата на счетоводството днес работят на принципа „включено е всичко“ и предлагат на своите клиенти да се възползват от комплексни решения и широк спектър от предложения. Една от основните задачи на тези кантори и счетоводни къщи е в разширяване на списъка на предлаганите финансови услуги и стремеж да станат незаменими при решаването на задачи с различна степен на сложност – от прости до най-сложни.

Известно е, че веднага след регистрацията на нова фирма пред собственика на бизнеса възниква въпрос: „Къде и как мога да намеря добър счетоводител?“. Отговорът е очевиден – по-добре да се доверите на професионалисти, работещи в специализирана фирма, счетоводна къща. Така ще може да решите не само неотложните въпроси по базовото счетоводство, но и да спестите без никакъв компромис в качеството.

Защо да се доверите на професионалисти и да прехвърлите счетоводните дейности в ръцете на специалисти?

Достатъчно е да приведем 3 аргумента в полза на решението за възлагане на счетоводен аутсорсинг:

 1. Разходите за поддръжка и обслужване ще бъдат по-ниски, отколкото назначаването от фирмата на щатен служител или цял отдел. Така няма да се налага да плащате отпуск, болнични листове, различни застрахователни премии, осигуровки за пенсионен фонд, здравни вноски и др. Разбира се, всички тези разходи отпадат и стават грижа на фирмата-изпълнител;
 2. Гарантирано получаване на високо качество. Известно е, че наличието в трудовата книжка на стаж не винаги свидетелства за високо качество на специалиста и не гарантира почтеност. На собственикът на фирмата, бизнесменът няма да се налага да провежда интервюта за работа, да търси квалифициран специалист и да създава условия за него. Този въпрос се решава също от външния изпълнител на счетоводната услуга. По този начин се пестят време и нерви. Освен това, всички задължения са написани в договора;
 3. При обръщането към специализирана фирма за счетоводни услуги (счетоводна къща), собственикът работи не само с един специалист, а с цял екип, който бързо и ефективно решава задачи с различна трудност и сложност. Независимо от обстоятелствата, човек може да бъде сигурен, че работата ще бъде изпълнена добросъвестно и на високо професионално ниво.

Аутсорсинг на счетоводни услуги е най-доброто решение за много фирми, което позволява да се постигат поставените цели с минимални разходи.

Имаш нужда от професионални счетоводни услуги? Свържи се с нас сега!

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *