Какво е по-добре: постоянна работа или свой бизнес? – 2 част

Публикувано на 10 юли 2019 г.

След като от счетоводна къща „Гарант“ разгледахме в Първа част на статията водещата роля на комфорта в избора на собствен бизнес или наемна работа, както и разликата между наемна работа и собствен бизнес, предстои да поговорим за:

  • Кой има повече шансове за успех в бизнеса?
  • Кой е по-добре да работи като наемен служител, работник?

Кой има повече шансове за успех в бизнеса

Казват, че не всеки може да прави бизнес, че само 5-10% успяват. Естествено, възниква закономерен въпрос: „А как да разбера влизам ли в тези 5-10%?“.

Достатъчно е да си отговорите на 5 прости въпроса:

1.Мога ли сам да се мотивирам за действия? Всички ние знаем, че под лежащия камък вода не тече. А предприемачеството е самостоятелна дейност. Тоест, над вас няма да има шеф, който ще идва и ще пита: „Иване, а какво правиш сега? Давай по-бързо, ставай и се захващай с клиента!“. Затова:

Предприемачът трябва да умее сам да си дава „ритници“ (тласък).

Ако не сте способни на това, тогава забравете за бизнес.

2. Дисциплиниран ли съм? Ръководителят е пример за подчинените си. Ако вие не сте способни дори на време да идвате на работа или да изпълнявате своите обещания, то няма да ви уважават нито служителите, нито клиентите ви. Естествено, бизнес под такова ръководство е обречено на провал.

3. Инициативен ли съм? Предприемачът е моторът, който задвижва цялата бизнес машина. Ако сте инертни и пасивни, то вашата „машина“ просто ще стои и ръждясва. На всички е ясно какъв ще е изхода в крайна сметка.

Ако имате живец, ако в главата ви всяка секунда се раждат нови идеи, ако зареждате със своята енергия всички около вас, тогава действайте – имате всички шансове да успеете в бизнеса!

4. Готов ли съм да рискувам? Предприемачът е принуден да рискува, независимо от желанието си. Всеки бизнес е свързан с риск. Някъде този риск е голям, някъде по-малък, но той присъства в почти всички видове бизнес. Въпреки това, не всички хора са склонни да поемат риск. Ако вие също не сте готови, тогава по-добре изберете наемна работа без риск.

5. Отговорен ли съм? Как постъпвате, когато трябва да се вземе някакво важно решение? Можете смело да го вземете или предпочитате да го направи някой друг? Например, по време на работа възниква ситуация, в която трябва да се подпише вътрешен документ, който е малко некоректно оформен. Според задължителните инструкции не бива да го подписвате, но в действителност – това е обичайно бюрократично протакане, затормозяващо бизнес процеса. Какво ще направите: ще подпишете или ще отидете за разрешение при висшестоящ разпоредител?

Като цяло, ако се страхувате от отговорност, тогава не влизайте в бизнеса – там има много от нея.

Отговаряйки на тези прости въпроси, ще можете бързо да разберете доколко е подходящо да се занимавате с бизнес. Между другото, ако сте отговорили с пет „Да“, тогава сте подходящ както за бизнес, така и да работите на отговорни ръководни позиции.

Кой е по-добре да работи наемна работа

Искаме веднага да уточним, че не виждаме нищо лошо в наемната работа. Някои съвременни измислени бизнес „гурута“ понякога наричат служителите неудачници. Но напразно, защото всички ние сме различни. Всеки човек своите способности. Един е инициативен и отговорен, а друг перфектно поправя обувки. И той не се нуждае от цялата врява с данъчни и пожарникари, той просто иска да се занимава с това, което му харесва – ремонт на обувки. Неудачник ли е той? Не, той е нормален човек.

Да видим дали ви пасва да сте наемен служител, отговорете си на въпросите:

1. Нуждая ли се от инструкции и поръчения? Много хора се нуждаят от постановка на поставените задачи, да им се каже буквално и подробно какво трябва да правят. В известен смисъл това е по-удобно, така не си блъскаш главата, а само изпълняваш указанията.

2. Трудно ли е сам да се мотивирам в работата? Какво се случва в много фирми, когато шефът излезе отпуск? Всички се отпускат и затлачват своята работа. Как мислите, защо? Защото няма кой да им дава „ритник“. Няма външна мотивация – тя е в отпуск. А много служители не умеят да се мотивират сами. Ако вие също се нуждаете от външна мотивация, то изберете наемната работа.

3. Избягвам ли вземане на важни решения? Не обичате да поемате отговорност? Разбираемо! Това са излишни притеснения и нерви! Това е допълнителен товар, който непрекъснато тежи на раменете. Много по-лесно е да живеете с по-малко отговорности. Нормално ли е това? Всеки човек сам решава как да живее.

4. Изпълнителен ли съм? В училище сте били усърден ученик, винаги сте правил това, което ви говори учителят. На родителски срещи постоянно са ви хвалили и сочили за пример на другите ученици. Не сте си представял дори, че може да не послушате по-възрастните и да действате по свой начин.

Ако сте се познали в това описание, поздравления – вие сте мечта на много работодатели.

Именно добрите изпълнители са в състояние качествено да изпълняват своите задачи.

Ценят ги, примамват ги, опитват се да ги задържат – на тези хора се крепи имиджа на компанията. Те се занимават с реклама, разширяват пазари, водят преговори с клиенти и качествено изпълняват всички поети ангажименти. Именно от тях зависи крайният резултат.

5. Важна ли е за мен стабилността? Ако имате нужда от стабилна месечна заплата, ако искате да продадете изгодно своето време, тогава наемна заетост е вашият вариант. Точно тук ви очаква относителна стабилност.

И така, направихте ли избор? Наемна работа или свой бизнес? Ето какво казва по този повод един мъдър човек:

Не е важно с какво се занимаваш, важното е да си щастлив.

Вслушвайте се в себе си. Правете това, което ви приляга. И не е важно дали това ще е собствен бизнес или наемна работа – най-важното е да се чувствате увлечен от своята работа.

Погледни и Първа част на статията. Сигурни сме, че ще ти бъде полезна!

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *