отваряне на магазин за перилни препарати

Отваряне на магазин за перилни препарати – как?

Публикувано на 24 януари 2021 г.

Стартирането на собствен бизнес за мнозина остава несбъдната мечта. Бизнесът изисква финансови инвестиции и отнема много време и усилия. От счетоводна къща ГАРАНТ ще докажем, че мечтите могат да станат реалност, ако действате по правилния алгоритъм.

Продажба на перилни препарати (битова химия) – плюсове и минуси

Как да отворите магазин за перилни препарати? Откъде да започнете? Ще си струва ли?

На първо място, трябва да се претеглят предимствата на избраната търговска ниша и нейните недостатъци, за да се оцени безпристрастно привлекателността на идеята. Продажбата на битова химия има редица плюсове и минуси, както всеки друг бизнес.

Следните фактори включват безспорни предимства:

 • Постоянно високо търсене на продукти. Битовата химия се отнася към категорията на стоките, от които се нуждаят всички и винаги.
 • Покупки на едро. Повечето купувачи предпочитат сапун, почистващи препарати, гъби, паста за зъби да пазаруват веднъж месечно. И покупките обикновено се извършват в една и съща точка.
 • Дълги срокове на съхранение. С битова химия никога няма да имате такъв популярен „хранителен“ проблем като изтичащ срок на годност и спешна бърза продажба на стоки.

Освен силните страни в този бизнес има и недостатъци:

 • Висока конкуренция. Високото търсене на продукти ражда голям брой предложения от други бизнесмени. Купувачът ще трябва да се бори, като му предоставя по-благоприятни условия.
 • Твърде широка гама от продукти. Колкото и да искате да дадете на клиентите богат избор, цялата гама е невъзможно да се побере дори в голям магазин. Ще трябва да изберете най-доброто от производителите. Можете да заложите на алтернативни продукти, които не са в близките магазини на конкурентите.

Избор на помещение за магазин за перилни препарати

Правилно избраното помещение за магазин за перилни препарати / битова химия е ключът към успешен бизнес. Трябва да се вземат предвид редица фактори:

 • Достъпност, проходимост на обекта.
 • Дали има наличие на преки конкуренти наблизо.
 • Видимост на рекламна табела или надпис, фирмен знак от улицата.
 • Достъпност на входа на магазина.

Не трябва да забравяте за навика за пазаруване, при който човек почти постоянно отива в определени магазини. Отваряне на магазин до конкурентите не си струва. За да наберете редовни купувачи, които ще осигурят стабилен доход от продажби, ще отнеме два пъти или дори три пъти повече време. Съответно ще се увеличи времето на изплащане на бизнеса. Можете, разбира се, да започнете тиха война с конкурентите за купувачите и да ги примамите към себе си с помощта на по-добри цени, широк асортимент, бонуси и отстъпки. Но това също ще отнеме време.

Недостигът на магазини за перилни препарати и битова химия се наблюдава в центъра на всеки голям град. Тук оживена конкурентна борба със сигурност няма да възникне. Може да опитате в района, но е рисковано, тъй като в такива райони наемите са много по-високи.

Разнообразие от стоки

По-горе беше споменато, че при повечето хора пазаруването в магазин за битова химия е на едро. Това е категория продукти, за които рядко отивате специално, но купувате наведнъж. В допълнение към богатия асортимент от детергенти и почистващи препарати, трябва да се погрижите за закупуването на свързани, придружаващи, допълващи продукти. Те включват продукти за женска хигиена, памперси и прахове за бебета, кърпи за еднократна употреба и ръкавици, тоалетна хартия, гъби, мопове, подочистачки и т.н. Ако планирате да отделите място в магазина за луксозни стоки от известни марки с висока цена, не прекалявайте с тях. Тази продукция е предназначена за определена категория хора и няма да има голямо търсене.

Всеки магазин за перилни препарати трябва да има рафт с подаръчни комплекти за мъже и жени. Те трябва да бъдат добре заредени в навечерието на големи празници. Не всеки има време и средства, за да купува скъпи подаръци за близки. Красиво опакованият набор от продукти за лична хигиена има приличен външен вид и неутрален нюанс, така че е подходящ както за роднини, така и за познати.

Всяка стока трябва да има определена надценка, от която се формира печалбата на собственика. Първоначално, веднага след откриването, тази цифра ще трябва да бъде по-ниска, за да привлече купувачи и да ги направи постоянни. След като търговията тръгне нагоре, надценката само за определена категория стоки може да бъде намалявана като приятен бонус за клиентите.

Необходим минимум на търговско оборудване за магазин за битова химия и перилни препарати

Магазинът не изисква специално търговско оборудване. Стандартният комплект включва: отворени и затворени витрини, стелажи, рафтове, касов апарат, плот. За удобство на купувачите на входа може да поставите клетки за съхранение с ключове.

Ако магазинът е на самообслужване, което се среща все по-често, тогава е необходимо допълнително да закупите колички и кошници. Изчисляването на броя на витрините и рафтовете се извършва въз основа на размера на търговската площ. За да позиционирате оборудването правилно, трябва да се запознаете с правилата за пасивната посока на потока от купувачи, които често се използват в големите супермаркети.

Производители или посредници?

Най-изгодно е да се купуват стоки директно от производителя. Това не винаги е възможно, ако голяма компания не работи с малки търговски обекти. Придобиването на стоки от посредници неизбежно ще доведе до загуба на част от печалбата, която ще отиде за тяхната надценка.

Най-добрият вариант за малки магазини за битова химия са складове на едро. Откъде точно да купувате продукти е необходимо да се мисли в етапа на изготвяне на бизнес плана. Не забравяйте да проверите наличието на сертификати за всеки продукт. За продажбата на продукти, които не са преминали проверка за съответствие с държавните стандарти, собственикът на магазина рискува да получи глоба.

Персонал на магазин за битова химия

Не се изисква голям персонал за магазин за битова химия. Достатъчно е да наемете 2-3 продавачи, които ще работят като консултанти и касиери. В ролята на управител може да действа самият собственик. Също така трябва да наемете чистачка или да задължите служителите да почистват помещенията след всяка работна смяна. И, разбира се, помислете за счетоводител.

Финансовата част или за какво са необходими средства за откриването

Средствата са необходими за следните нужди:

 • плащане на наем;
 • заплатите на персонала;
 • рекламна кампания;
 • закупуване на оборудване за търговия;
 • закупуване на стоки.

Изплащане на инвестицията

В обобщаващата част на бизнес плана на магазина за битова химия задължително се извършват изчисления за периода на изплащане. Това е периодът от време, за който собственикът на бизнеса може да получи обратно целия начален капитал. След като срокът на изплащане приключи, започва периодът на получаване на нетна печалба.

Първата година на правене на бизнес е най-трудната. През този период се формира целева аудитория, така че дните с големи приходи могат да се редуват с дни, когато почти няма купувачи. В зависимост от вложенията ще зависи и срокът на възвръщаемост.

Ако науката е двигател на прогреса, то рекламата е двигателят на търговията. Без подкрепа под формата на интелигентно разработена рекламна кампания, времето за изплащане на магазина може да се увеличи значително, тъй като клиентите просто няма да знаят за него. За да започнете, трябва да определите целевата аудитория на търговския обект и след това да изберете един или повече рекламни инструменти:

 • визитки;
 • реклама в безплатни медии и интернет;
 • разпространение на листовки, брошури;
 • поставяне на реклами;
 • провеждане на томболи и игри.

Рекламата ще се справи с основната задача на първо място –привличане на първите купувачи. Укрепването на „запознанствата“ и преминаването им в категорията на редовните клиенти се извършва за сметка на атрактивни цени, учтив и отзивчив персонал и широка гама от продукти.

Заключение

Както става ясно от статията, мечтите могат да бъдат много по-близо, отколкото изглеждат на пръв поглед. Основното е да подходите разумно към задачата и първо да направите подробен план за действие, като вземете предвид всички възможни нюанси, а след това стриктно да се придържате към всяка точка. Правилно избраната стратегия се превръща в залог за успешен бизнес, който носи добра печалба. И тази аксиома се отнася не само до магазините за битова химия, но и до всички търговски обекти.

Искаш да започнеш свой бизнес с перилни препарати?

Можем да Ви съдействаме с първоначалната регистрация на фирмата и последващото й счетоводно обслужване - включително онлайн.
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.