бизнес - пандемия

Как да оцелее бизнеса по време на пандемия

Публикувано на 24 януари 2021 г.

По време на коронавирус много предприемачи работят на загуба. Възможно ли е по някакъв начин да се печелят пари в този труден период? Ето какво отговарят предприемачи как пандемията и карантината са повлияли на бизнеса им:

„Преди обявяването на карантината продажбите така и така паднаха с 30%. Най-лошото нещо, което може да се случи сега е, че ще отида на огромен минус и ще загубя единствения си източник на доходи.
Сега ние работим само с доставка, а и закупихме средства за защита. Надяваме се да защитим клиентите и служителите. Ще говорим с управляващата компания и наемодателите за отстъпка.“

Петър, собственик на малък магазин

„Имаме ръст и средно увеличение на приходите (около 10%), както и броя на поръчките (два пъти). Най-популярни са зърнени храни и заготовки – продуктите за дългосрочно съхранение.
Добавихме опция за доставка на продукти до дома и започнахме да приемаме безконтактни плащания. Сега доставяме само четири дни в седмицата, но планираме още един ден и след това всичките седем дни. Въпреки че спазването на сроковете поради броя на поръчките вече е трудно.“

Иван, онлайн търговец

Как се промениха навиците за пазаруване с идването на пандемията?

Клиентите започнаха да поръчват повече онлайн. Защо да излизат и да рискуват здравето си, когато повечето неща могат да ти ги донесат вкъщи, освен това често безплатно (над определена сума)?

Сега клиентите имат възможност да избират. В този случай най-важното е да се организира най-бързата и евтина доставка. Ето защо е важно да могат да се правят два вида плащане с карта: онлайн и плащане при получаване, защото не всеки иска да остави данни за банкови карти на сайта. Също така, не всеки обича да плаща предварително, повечето купувачи предпочитат първо да видят получените стоки.

Какво става с бизнеса сега?

Дори най-големите ресторантски мрежи споделят, че всъщност са поставени на ръба. Някои не успяват да плащат заплати на служителите, заеми, данъци и да извършват по-нататъшни дейности.

Много онлайн магазини физически не могат да извършват доставка до дома поради липса на физически ресурси. Много сайтове падат, няма правилните стоки или свободни интервали за доставка. В крайна сметка хората все още трябва да отидат до магазина за хранителни стоки.

Но предприемачите не могат да си позволят да се оттеглят в пълна карантина. Затваряйки вратите на своите магазини, кафенета, ресторанти, означава да напуснат пазара напълно, нищо че още трябва да плащат заплати на своите служители и наем на мястото. И онлайн бизнес от нулата е невъзможно да се изгради, а и не всички купувачи са готови да използват формата на онлайн поръчки: не е забранено да се ходи в магазините.

Какви са начините, ако не отидете на плюс, то поне да се задържите над водата и да не фалирате?

Има няколко възможности за бързо адаптиране и провеждане на антикризисни мерки за задържане на бизнеса и запазване на щата, персонала.

  • Можете да отдадете доставката си на някоя от платформите за доставка като Foodpanda, Takeaway, Fastfood и други. Те ще поемат целия процес. В допълнение, те могат да помогнат за привличане на нови клиенти чрез своите приложения. Трябва само да приемате поръчките и да ги давате на куриерите навреме. За това те вземат приличен дял от приходите, така че е невъзможно да се печели много.
  • Можете да създадете своя собствена доставка и да зарадвате редовните си клиенти, които няма да се налага да идват до вас.
  • Създайте сайт с една страница: може да се направи за кратко време, но без минимални разходи все пак не може да се направи.
  • Можете да кандидатствате за помощ от държавата или безлихвен заем за бизнеса.

В случай, че имате ресторант или магазин, клиентите ще могат да избират необходимото и да плащат незабавно през интернет. Също така, ако трябва да организирате собствена доставка (за това ще ви трябват 2-3 куриера), ще е нужно и да закупите терминали за плащане с карти като започнете да приемате плащания при доставка. В този случай няма нужда да плащате процент на търговците през платформите.

От минусите – това е доста трудоемко, защото е трудно да се създаде бързо и качествено добър сайт. В допълнение, ще трябва да платите на дизайнер, програмист и други. Необходимо е също така да организирате куриерската си услуга и да купите терминали за плащане, тъй като в брой сега плащането не е най-удачно.

Търсиш счетоводен съвет за бизнеса си?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.