Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Ролята на съвременния счетоводител във време на несигурност

счетоводител - роля

Обикновено счетоводните и финансово-аналитичните функции в компанията се изпълняват от различни специалисти. И понякога ръководителят вижда в счетоводителя само “счетоводител”, чиито основни задачи са квалифицирано отчитане на икономическите операции, компетентно изготвяне и навременно представяне на счетоводната и данъчната отчетност, оптимизиране на данъчната тежест върху предприятието.

Но в настоящите условия на икономически размествания функциите на счетоводителя трябва също да се адаптират. Точно сега е време за мениджърите, управителите на фирми да погледнат по различен начин на своите счетоводители като реални или потенциални (в зависимост от квалификацията и опита) помощници в решаването на неотложните задачи за поддържане на финансовата стабилност на предприятието.

Счетоводна отговорност

Не е тайна, че счетоводител, счетоводен партньор (счетоводна къща) е от ключовите функции за всяка организация. В някои фирми от счетоводителя се изисква правилно да съставя първични документи, да води счетоводство, да съставя и своевременно да представя отчети. В други случаи, без съгласието на счетоводителя, не могат да се вземат стратегически важни финансови решения.

Във всеки случай ръководителят на всяка организация разбира, че без счетоводител и водене на счетоводството от професионалисти няма как да се справи. Работата често не е ясно видима и не носи директни “реални доходи”, но включва:

  • формирането на счетоводна политика, водене на счетоводство, своевременно представяне на пълна и надеждна счетоводна отчетност;
  • осигуряване на съответствие на извършените икономически операции със законодателството на страната, контрола върху движението на паричните потоци и т.н.

 

На практика кръгът от проблеми, решени от счетоводителя, е много по-широк. А степента на отговорност – над определената от закона, тъй като последствията от погрешни действия на счетоводителя могат да бъдат толкова отрицателни и вредни за организацията, че може да я доведе до фалит. В края на краищата, често е важно не само да печелят пари, но и да се избегнат непредвидени разходи, данъци.

С какво друго може да е полезен един счетоводител

Ще се опитаме да отговорим на въпроса „какво може да зависи от счетоводителя“? Ето само няколко примера:

  • коректност и правилно отчитане на средствата и достоверност при формирането на отчетността на организацията;
  • правилна оценка на финансово-икономическата дейност на организацията;
  • изготвяне на препоръки за изграждане на система за най-ефективно управление на финансите;
  • извършване на анализ на приходите и разходите, за да се идентифицират най-слабите позиции;
  • размер на сумите за данъци и такси;
  • оптимизиране на данъчното облагане;
  • представяне в достъпна форма и най-кратки срокове на необходимата информация за състоянието на нещата в организацията.
Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още