Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Отваряне на магазин за плодове и зеленчуци – полезни съвети

отваряне на магазин за плодове и зеленчуци

Как да отворите магазин за плодове и зеленчуци?

Ако се интересувате от бизнес с продажбата на плодове и зеленчуци, то много добра идея е да се направи семеен такъв.

Това е най-добрият вариант. Малък магазин или сергия може да се конкурират дори с хипермаркетите. Факт е, че супермаркетите купуват големи партиди продукти, като предпочитат тези зеленчуци и плодове, които ще се съхраняват за дълго време. Поради тази причина на рафтовете на големите магазини купувачите не виждат много узрели плодове.

Собствениците на малки магазини купуват продукти с различно качество, размерът на партидите е ограничен. Всички зеленчуци и плодове са узрели, но те не успяват да се развалят. От счетоводна къща „Гарант“ ще дадем базови препоръки как да започнете малък бизнес с продажба на плодове и зеленчуци.

Ако сте претеглили плюсовете и минусите, решили сте вече да отворите магазин, тогава трябва да започнете с намирането на инвеститор и начални средства. Експерти твърдят, че малък магазин може да бъде отворен с начални 2-3 000 лева в зависимост от големината на населеното място. Разбира се, ако сте в голям град, тогава ще ви е необходима по-значителна сума, за да започнете.

Тези предприемачи, които искат да спестят разходи, могат самостоятелно да се занимават с покупката, снабдяването и продажбата на продукцията. Освен това, можете да намалите разходите, ако купите използвано оборудване за търговия, ако сте се спрели на затворено помещение. Дори ако вземете кредит, ще изплатите инвестицията и ще започнете да се реализира печалба някъде след 1 година.

Изготвяне на бизнес план

Ако решите, че искате да имате павилион за продажба на плодове и зеленчуци, започнете с общината. Тук ще получите разрешение. Имайте предвид, че преотстъпването или отдаването на някои места, търговски обекти се извършва чрез търгове. В по-малките градове и населени места, разположени в селските райони, отварянето на сергия е много по-лесно. Трудности с оформянето на документите и поставянето на сергия няма да възникне.

В големите градове търговете се провеждат поради факта, че няколко предприемачи претендират за 1 място. Не забравяйте, че за да отворите сергия, трябва да получите разрешение от местната администрация. Необходими са и набор от разрешителни – БАБХ, платен патентен данък, здравна книжка, касов апарат и др.

Когато изготвяте бизнес план, се фокусирайте върху следните цифри:

 • проучете наемите или цените на търговските площи, обекти във вашия район и отделете средства за наем или закупуване на обект, място, павилион;
 • пари за касов апарат и кантар, везни;
 • хладилна витрина (ако сте на закрито).

 

Оформянето на документи за отваряне на сергия, магазин за плодове и зеленчуци няма да изисква големи инвестиции, но все пак имайте предвид и тези разходи. Заплати на продавач/и, ако предвиждате имате такива.

Ако не искате да вземете заем, да търсите инвеститори, то можете да наемете готов павилион, сергия, които са вече разработени като такива. Търговията ще бъде успешна, ако компетентно разработите бизнес план, купите качествено оборудване, намерите отговорни доставчици и наемете компетентен персонал. Не на последно място – ако успеете да спечелите клиентите си с отношение и внимание.

Продажбата на плодове и зеленчуци има редица предимства:

 • минимални инвестиции в началото – ако не говорим за голям магазин с голям асортимент от продукти;
 • винаги има търсене на плодове и зеленчуци;
 • за успеха на проекта е достатъчно не да се надуват цените, а да се следи за качеството;
 • пакетът от документи за регистрация на бизнеса е сравнително лек;
 • въпреки сезонността на бизнеса, средната рентабилност е висока;
 • стартирането на проекта не изисква големи разходи за реклама. Основното нещо – асортимент и успешно представяне на стоките;
 • ценова достъпност – сезонни зеленчуци и плодове по джоба на всички слоеве от населението;
 • бързо изплащане.

Недостатъци:

 • висока конкуренция;
 • сезонност;
 • стоките бързо се развалят – особено при неправилно съхранение;
 • зависимост от доставчици.

Заключение

Първо регистрирайте бизнеса си, изберете форма на регистрация – ЕТ, стопански производител и т.н. След това изгответе бизнес план. Намерете подходящо помещение, ако ще е малък магазин или павилион на закрито или сергия на открито, те трябва да бъдат на оживено място във всички случаи.

След като преминете през всички инстанции за получаване на разрешителни, преминете към избора на оборудване за търговия и подбор на персонал. След това проучете добри доставчици на плодове и зеленчуци. От качествените плодове и зеленчуци зависят набирането на постоянни и доволни клиенти и успехът на начинанието.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още