счетоводен одит

Счетоводен одит – защо е необходим?

Публикувано на 20 февруари 2021 г.

Целта на собственика, ръководителя на всяко предприятие или фирма, компания е да се постигнат максимални приходи със стабилна и сигурна работа – с други думи, оптимизиране на финансовите дейности

Основен елемент на такава дейност винаги е състоянието на финансовите активи. Пълно и постоянно проследяване на движението на финансите осигурява счетоводството, но не винаги тези данни отговарят на действителността. Проверка на надеждността на показателите за счетоводна отчетност и защита на компанията от възможни рискове ще позволи извършването на счетоводен одит.

Какво е счетоводен одит?

счетоводен одит Одит на счетоводството (одит на счетоводната отчетност, счетоводен одит) е услуга, чрез която можете да получите реална оценка на финансовото състояние на фирмата, предприятието от независими специалисти. В допълнение към задълбочена цялостна проверка на няколко етапа се предоставят консултации и препоръки по въпросите на счетоводството, формирането на приходите и разходите, данъчното счетоводство и данъчното облагане. По време на одита на организацията експертите идентифицират слабите връзки в счетоводните системи и дават практически препоръки за справяне с рисковете, както и за санкции, които могат да бъдат наложени от контролните органи.

Одиторската проверка се извършва постепенно, поетапно, като по този начин е насочена към възможно най-голямо намаляване на риска. Именно постепенната проверка е най-ефективният метод за повечето компании.

Защита на интересите на клиента пред надзорните организации по време на одитната проверка е много важна част от одита.

Разходите за независим счетоводен одит са различни се изчисляват въз основа на трудоемкостта на одита, както и след определяне на обема на работа и състоянието на счетоводната отчетност на клиента. Освен това се вземат предвид индивидуалните характеристики на бизнеса на клиента.

Провеждане на консултации по въпроси, свързани с данъчното облагане, икономическата и финансовата дейност, с отразяването на външноикономическите операции и, разбира се, със счетоводството.

Предимства на навременния счетоводен одит

  • Откриване на счетоводни неточности.
  • Намаляване на рисковете, които могат да доведат до глоби и санкции.
  • Установяване на достоверността на дейността на фирмата, компанията.
  • Откриване на грешки при изчисляването на данъците и разходите.
  • Създаване на възможности за намаляване на разходите.
  • Избягване на вероятен отлив на финансови активи.

Кой се нуждае от одит?

Счетоводният одит може да бъде поръчан от инвеститори и партньори на големи компании или фирми, за да се види дали организацията е достатъчно добросъвестна при плащане на данъци. Също така одитът се извършва за оценка на перспективите при бъдеща сделка за покупка или продажба на предприятието.

Разумно решение ще бъде да се извърши одит на счетоводството при смяна на ръководителя или счетоводителя – това ще даде възможност да се получи реална оценка на състоянието на финансите и да се разработи правилна стратегия, която да коригира недостатъците и да се намалят разходите.

На собствениците на фирми счетоводният одит ще позволи своевременно да намерят неточности в данъчното счетоводство или отклоняване на средства. Благодарение на това ще бъде възможно да се коригират всички пропуски и да се предотврати възможността за големи глоби от страна на контролните органи, като по този начин максимално да се намалят рисковете от финансови и икономически разходи.

Освен това, препоръките на одита могат да се превърнат във всеки един период в инструмент за законна оптимизация на финансовите дейности и плащането на данъци.

Време е за нови счетоводни услуги на изгодна цена? Искате да оптимизирате данъчните разходи и финансите на бизнеса си?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *