бизнес след пандемията

4 принципа за управление на бизнеса след пандемията

Публикувано на 20 февруари 2021 г.

Можем да гадаем колкото си искаме, какво ни предстои и как ще се промени бъдещето ни, но трябва да се подготвим за промяна сега и много бързо. Това е времето за тези, които искат да разширят зоната си на присъствие, да достигнат ново ниво на развитие и да видят по нов начин възможностите, които се откриват.

Ние от счетоводна къща ГАРАНТ не сме привърженици на теориите, че бизнесът умира, а по-скоро, че бизнесът се изчиства и трансформира.

Ще отпаднат от пазара тези, които не се развиват, не вървят в крак с времето, не са помислили за резерв, сигурност, управлявали са по инерция и затваряли очи за проблемите. Собствениците на такива бизнеси трябва да направят своите заключения. А всички останали трябва спешно да превключат към нов начин за управление.

Какъв е той?

Управлението, мениджмънтът вече няма да се основава на старите принципи.

  • Много служители са усетили вкуса на дистанционната работа, работа от вкъщи (хоум офис). Те са направили малка стъпка в един свят, където хората работят от всяка точка на света, докато пътуват, развиват се, водят живота, който им харесва.
  • Много работодатели са оценили ползите от отдалечената работа по отношение на спестяванията от наемане на офис и офис разходи.

1. Основният принцип на управление днес трябва да е доверието

бизнес след пандемиятаУправлението на отдалечен екип изисква доверие в служителите и различен подход към управлението. Вие априори трябва да приемете за себе си, че вашият служител работи, а не се забавлява на дивана пред телевизора.

Задачата на ръководителя сега не е толкова да контролира как работят служителите, а така да се изгради работата, че да се извършва качествено. Да има постоянна обратна връзка, така че всички да разберат значението на тяхната работа.

Например, трябва да разпишете правила за комуникация за отдалечена работа.

За да не бъдете постоянно в корпоративни чатове или поща, уведомете служителите си по кое време ще прегледате техните предложения и ще им дадете отговори. По кое време може да имате разговори по работни въпроси, планиране на деня или доклади за свършената работа. Това ще ви позволи да планирате ясно работния си ден.

Тук просто ще ви трябва способността да регламентирате и организирате работното си време и времето на служителите. Това, което беше толкова отхвърляно в офисите, сега става най-релевантно от всякога – регламента.

Но регламентът не означава да се разпише всяка стъпка на служителя. Това означава да се даде на служителя настройка, че такова количество работа трябва да бъде направено до определено време и да се извърши качествено. Отговорността за изпълнението пада изцяло върху служителя.

Между другото, някои предприемачи вече са отбелязали възхода на ефективността на работата на екипа си от разстояние. Хората не отделят време за пътуване до офиса, ежедневни офис ритуали, пушене – като цяло, всичко, което отнема време. Те имат повече време за себе си и работа, изпитват по-малко стрес, повишава се ефективността.

2. Друг принцип на управление е фокусирането върху резултата, а не върху процеса

Този принцип повишава отговорността на вашите служители. В края на краищата, сега никой не ги контролира, никой не наднича в монитора на компютъра, което означава, че няма пред кого да симулират активния процес на работа. Сега самият служител планира работния си ден и методите, с които той стига до желания резултат. А вие трябва да посочите ориентири за желания резултат.

С този подход се променя и системата на материалната мотивация. Най-добре е, ако тя включва изпълнение на общ план за продажби, а не индивидуално.

Разбира се, всеки служител трябва да има своя план за продажби, който ще го ръководи и стимулира. Но трябва да се въведе променлива част от възнаграждението, което служителите получават само при постигане на общ резултат – това ще осигури работа в екип.

Между другото, с този подход можете да почистите екипа от лоши служители. Който не може да се организира, не трябва да бъда принуждаван да работи, а освободен. Но трябва да се има предвид, че нивото на ефективност на всеки е различно.

3. Следователно, следващият важен принцип на управление –индивидуален подход

Не приравнявайте служителите, но по-добре създайте индивидуална мотивация. За да се запази отборният дух, общността, трябва да се обърне внимание не само на организацията на работния процес, но и на свободното време.

4. Друг принцип на новото управление – единни ценности и интереси

Какво означава това? Сега има много възможности за посещение на културни събития онлайн: изложби, опери, концерти, театри, спортни събития и класове.

Не е нужно да измисляте нещо, за да съберете екипа. Съвместно онлайн събитие, участие в него, дискусия – нещо, което ще ви помогне да станете още по-близки, да опознаете колегите си по-добре.

Също така, експертите прогнозират, че хората ще започнат да обръщат повече внимание на здравословния начин на живот. Фактът, че фитнес клубовете се преориентираха към онлайн излъчването, даде на много повече хора възможности да се занимават със спорт, храненето си и ежедневието. И едва ли това ще приключи след края на всички ограничения. Съответно, вашите служители ще бъдат ведри и здрави. И работодателят трябва само да насърчава такива хобита.

Сега идва и трансформацията на нашите бизнес и личен живот, което изисква преразглеждане на много традиционни възгледи и убеждения, търсене на нови пътища за развитие и реализация.

И, както винаги, в такъв период най-важното е да видите своя шанс и да не го пропуснете. Навреме да хванете вълната на промяната, да изберете точното време. Вие също можете да напишете новия си код за управление, най-важното е да не се страхувате от промяна. Успех и просперитет!

Не знаете какви данъци и осигуровки дължите? Нуждаете се от счетоводен съвет?

Винаги можете да се запишете за лична счетоводна консултация. Счетоводна къща ГАРАНТ – обади се сега!
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.