хранителен магазин

Отваряне на магазин за хранителни стоки – ръководство

Публикувано на 25 февруари 2021 г.

Можете да влезете в пазара на хранителни стоки на дребно по различни начини: да отворите свой собствен магазин или франчайз към някоя от големите вериги. Размерът на първоначалните инвестиции зависи от начина, който сте избрали.

Може да се спрете на градски магазин, намиращ се на оживена улица или гъсто населен квартал, на кръстовище на основните пътнически потоци, близо до метро или автогара/гара.

Но може да се спрете и на отваряне на гастроном, квартален магазин, магазин на ъгъла. Това са малки магазинчета, а основният асортимент са хранителни продукти, голяма част от които са нетрайни и продукти от ежедневното търсене. И друг вариант. Това са малки специализирани магазини, които търгуват, например, зеленчуци или месо, и заемат площ от не повече от 60-80 кв. м.

Местоположение на магазина за хранителни стоки

хранителен магазинСтатистиката показва, че ако човек трябва да достигне за повече от 10 минути до магазина, то много предпочитат да направят покупка в близост до дома. Ето защо, откриването на „магазин на ъгъла“ обещава добра печалба. Ако, разбира се, изберете правилното помещение и компетентно изградите всички бизнес процеси.

Местоположението на бъдещия магазин не е трудно да се избере. Основното условие е, да е удобно, да има път. Мястото трябва да е проходимо, добре е да има наблизо големи улици, пътища и алеи или в краен случай пешеходни пътеки от спирката до жилищата.

Но преди да вземете окончателно решение, струва си да проведете маркетингово проучване, за да определите какви празни ниши съществуват в този район, на какво по-добре да се специализирате, каква група клиенти не са обхванати от вниманието на големите мрежи, как да се изгради асортимент, да се разработи концепция за маркетинг и промоция.

Купувачи и стоки

Има три групи потенциални потребители:

  • първата – това са хората, които правят импулсивни покупки;
  • втората група – тези, които събота и неделя пазаруват голямо количество от основните продукти в супермаркетите, а в „магазина до вкъщи“ притичват за мляко и хляб;
  • третата – на хората, които правят всички покупки в близкия магазин. Това обикновено са пенсионери, работещи хора, които нямат време за обикаляне и пазаруване, хора, които нямат кола.

Първият етап е да изберете групата купувачи, към които ще се насочите. Следващият етап – асортимент и цени. Необходимо е да се анализира кои стоки се продават по-бързо, за кои стоки има повишено търсене. Асортиментът на вашия хранителен магазин трябва, от една страна, да повтаря набор от продукти на конкурентите, да включва основни стокови групи. От друга страна, да има редки стокови групи, които съседите нямат. В допълнение, можете спокойно да заложите на продукти, които не са представени в други магазини, например, ако конкурента ви активно търгува с месо, да се съсредоточи върху прясна риба и т.н.

Хранителен магазин – оборудване

На първо място, трябва да се изчисли колко купувачи очаквате в магазина всеки ден. Това е необходимо, за да знаете дали да поставите и POS-терминал, който ще позволи плащания с карта и повече удобство за клиента, както и да не се трупат опашки.

Търговското оборудване е три вида: хладилно, касово и така нареченото сухо, т.е. стелажи. Избира се въз основа на изчисление на планирания оборот: предполагаемият дневен оборот трябва да бъде разделен на средната цена на продуктите, получава се количество търговски единици, които ще се продават всеки ден. Умножете тази цифра по теоретично осреднената площ, заемана от стоките по рафтовете и в крайна сметка ще се види колко рафтове ще трябват.

При избора на хладилни агрегати трябва да се има предвид, че хладилното оборудване повишава температурата в помещението и може да стане източник на неприятни миризми. Ето защо е за предпочитане по-скъпо оборудване. В борбата за купувача всеки на пръв поглед незначителен нюанс може да бъде решаващ.

Особено внимание трябва да се обърне на витрината, защото това е безплатна реклама на магазина. Тя трябва да бъде ярка, четлива и да говори ясно за това, което предлагате на купувачите. Ако залагате на ниски цени, тогава витрината трябва да бъде аскетична, с ясно послание за какъв продукт днес се дава отстъпка. Ако магазинът е позициониран като гастрономически магазин, в който се предлагат само най-пресните, свежи и най-добрите продукти, тогава витрината трябва да бъде украсена с естествени тонове, материали и т. н.

Хранителен магазин – бизнес процеси

Фирма, предприятие за търговия на дребно на хранителни стоки не може да започне работа без ясно разписани и организирани бизнес процеси. Търговията на дребно е много особен бизнес и в него задължително трябва да имате добър счетоводител и подредени финанси.

Следващият етап е набирането на персонал. Желателно е преди откриването на магазина да се проведе обучение по продажби с продавачите, да се запознае с търговците. Степента на контакт с клиента е максимална в този бизнес и ако продавачът направи грешка, той незабавно предизвиква реакция в хората, които идват при вас. Може да навреди на търговията на дребно и с кражба, и с банално повреждане на стоките. И трудно ще компенсирате щетите.

Ето защо е необходимо предварително да се изгради технология, която ще помогне за намаляване на всички рискове до минимум. Необходимо е да се разпишат всички бизнес процеси, да се съставят официални инструкции, правила за работа.

Решили сте да отворите магазин за хранителни стоки?

Можем да регистрираме новата Ви фирма и да се заемем със счетоводното й обслужване - включително онлайн.
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.