Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Отваряне на магазин за детски дрехи – 7 стъпки за успешен старт

откриване на магазин за детски дрехи

Как да отворите магазин за детски дрехи, ако не знаете откъде да започнете? Оказва се, че не е толкова сложно – само 7 стъпки са нужни за откриването на собствен бизнес.

Търговията с детски дрехи винаги е била активна и обещаваща. Децата постоянно растат, гардеробът трябва редовно да се актуализира, а грижовните родители винаги търсят качество и добри дрехи. Всяка майка, която обича детето си, ще откаже да купи нови дрехи за себе си, но за детето ще избере най-доброто. Как да стартирате бизнес с детски дрехи и откъде да започнете ще разгледаме от счетоводна къща „Гарант“ в тази статия.

Организация на бизнеса

За начинаещи, опитните експерти предлагат да се отвори магазин, фокусиран върху хора със средни доходи. Този избор се дължи на факта, че това е най-широката аудитория, която не е с най-ниска заплата, но има добра покупателна способност.

За да започнете работа, първата стъпка е да регистрирате фирма, която може да бъде ЕООД или ЕТ. Потенциалните клиенти ще бъдат физически лица, което улеснява отчитането на приходите и опростява счетоводството. Непременно помислете и за откриването на онлайн магазин, чрез който да продавате детските дрехи, паралелно с физическия магазин.

Търсенето на стоки се променя и обемът на продажбите зависи колко висока е цената. Повечето хора, дори и тези с над средни доходи, имат здрав разум и няма да купуват детско облекло, цената на което е очевидно надценена. Всеки родител осъзнава, че детското облекло е продукт, закупен за кратък период от време, шест месеца, максимум една година и детето ще израсне.

отваряне на магазин за детски дрехи

Детски магазин – бизнес план

1. Избор на асортимент

След като сте се регистрирали фирмата си, трябва да изберете гамата от продукти, които ще търгувате. Освен това трябва да решите какъв ще бъде обемът на закупените стоки. Тези въпроси следва да бъдат разгледани:

  • Да се изследват продуктите, представени в обектите на конкурентите.
  • Да се анализират плюсовете и минусите на други магазини за детски дрехи (по-добре е да се поучите от грешките им, отколкото да правите свои);
  • Да проучите търсенето и покупателната способност на жителите на града ви (или на територията, квартала на потенциалните купувачи).

2. Помещение – създайте комфорт

Следващата стъпка е изборът на търговско помещение. Географското местоположение е важен параметър, който има огромно влияние върху рентабилността. Как да отворите магазина за детски дрехи и да не фалирате?

Най-важната препоръка: не си позволявайте вашият магазин да бъде в непосредствена близост до подобни магазини. По-добре е да е в близост с магазини за козметика или облекло за жени, обувки и така нататък. Добре е, ако в близост има детски институции, много майки ще могат да направят покупка, като вземат детето от училище или детска градина.

Имайте предвид, че това е магазин за деца, така че се погрижете за привлекателността на интериора за съответната възрастова категория. Ако бюджетът на проекта позволява, поканете професионален дизайнер. Помещението не трябва да е твърде малко, за да не създава дискомфорт в купувачите.

3. Развитие на марката

Отминаха дните, когато всички магазини, продаващи детски стоки, се наричаха “Детски свят”. Такъв подход ги прави безлични, скучни и банални. “Името” на магазина ви трябва да бъде звучно, запомнящо се, да предизвиква приятни асоциации и подтик да се купува. То може да бъде на приказен герой (по-добре положителен), наименованието на известна приказка, всичко, което буди в децата възторг. Наименованието на марката трябва да бъде официално регистрирано.

Много клиенти могат да бъдат привлечени чрез различни промоции. И това да са не само различни отстъпки. За празниците или за уикенда можете да организирате малки спектакли с участието на клоуни и начинаещи актьори. Родителите с желание водят децата си на такива развлечения (кой отказва безплатно забавление), като по пътя те ще спрат, за да купят нещо за детето си.

4. Търговско оборудване

Ще ви трябват: рафтове за дрехи, стелажи и витрини, касов апарат. Броят на закупените артикули като обеми ще зависи от площта на търговската зала. Опитайте се да оборудвате магазина в съответствие с актуалните модни тенденции, уверете се, че закупеното оборудване не влиза в конфликт с интериорния дизайн. Ще ви трябват и пробни помещения. Не забравяйте и огледалата.

5. Квалифицираните служители не са лукс

Ако магазинът е малък, не е нужно да наемете голям персонал. Но не можете да се справите без счетоводител, чиито отговорности ще включват начисляване на заплати, отчитане на приходите и разходите, поддържане на цялата финансова документация и отчетност пред данъчната служба. Всичко е ясно със счетоводителя, основното качество е професионализъм.

Ще са ви необходими и продавачи, евентуално управител, ако това не сте вие. Изискванията за продавачите на детски дрехи са както следва:

  • Способността да намират общ език с децата.
  • Приятна, ведра външност, усмихнати, спокойни хора, които не предизвикват неприятни емоции и асоциации в децата.
  • Наличието на добро здраве.

6. Доставчици на детски дрехи

Основното изискване за продукта е качеството. Най-добрият вариант би бил да се купуват стоки директно от производителя, ако такава възможност не е на разположение, да сключите договори с посредници, и не забравяйте да изисквате сертификат за качеството. Важно е внимателно да се подхожда към избора на доставчици, вашата репутация може да зависи от това.

Конкуренцията е огромна, толкова много доставчици предоставят услуги за доставка на стоки директно в магазина. Това е много удобно, в допълнение ви спестява от транспортни разходи. Подредете добре стоките в магазина. Трябва да е красиво! Потенциалният купувач няма да направи никакви покупки в магазин, където всичко е разпръснато и хаотично.

Когато почти всичко е готово, е необходимо да се проведе някаква информативна и рекламна кампания, за да се привлекат първите посетители. И накрая, когато дойде време да отворите магазина за детски дрехи, в този ден задължително направете значителни отстъпки.

Средно, изплащането на вложението в детско облекло е около шест месеца. Но този период може да се промени, както по посока на намаляване, така и в посока на увеличение. Невъзможно е да се предскаже абсолютно всичко.

7. Значение на рекламата и акциите/отстъпките

В съвременната търговия не можете да минете без промоции. Не жалете пари за популяризиране на магазина. Заслужава да се отбележи, че тъй като много магазини рекламират предложените продукти чрез интернет, рекламните разходи са намалели значително. Заслужава си също да създадете собственото лого на вашата фирма и да го поставите на етикетите на всички продавани от вас стоки.

Опитайте се да направите магазина си популярен по всякакъв начин. Не е достатъчно да го снабдите със стоки и наемете персонал, за да е успешен магазинът ви за детски дрехи. Трябва да стане популярен. Хората да го знаят. Участвайте в благотворителни събития, можете също така да публикувате статии в онлайн и печатни медии, които ненатрапчиво да сочат ползите от покупката именно във вашия магазин.

При грамотна и компетентна организация на бизнеса, търговията с детско облекло е винаги печеливша.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още