Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Как да организирате работата на онлайн магазин

Организиране на търговия чрез интернет е привлекателен бизнес, със сравнително ниски разходи в началния етап на работа на онлайн магазина и получаване на първата печалба в кратки срокове.

Избор на ниша

Преди всичко трябва да се насочите към ниша, такава категория продукти, с които е изгодно да се работи.

организиране на работата на онлайн магазинПубличните статистики показват, че най-актуални в момента са продажба на домакински уреди, козметика, парфюми, подаръци и сувенири, както и зоопродукти и стоки.

Ако говорим за домакински уреди, конкуренцията в тази ниша е доста голяма, но и търсенето на такива продукти е голямо.

Много жени, особено работещите, предпочитат да използват интернет за поръчки на козметични продукти, така че и продажбата на козметика е също актуална ниша.

Надценката за подаръци и сувенири може да бъде от 100 до 200 %.

Трябва да се помни, че незначителен брой конкуренти не винаги е показателно, че сте намерили незаета ниша. Може би интересът на купувачите към нея е пренебрежимо малък, така че първият елемент на бизнес плана за интернет-магазина трябва да е отговор на въпроса „Какво се търси на виртуалния пазар?“.

Работа с доставчици

Следващата стъпка ще бъде търсенето на доставчици. Тук са възможни няколко варианта.

 • Продажба на стоки, направени със собствените ви ръце.
 • Намиране на доставчик-посредник. Ще трябва да доставите стоката в свой склад, а за това са необходими сериозни инвестиции. Задължително се договарят условията за доставка.
 • Продажба на стоки от производител. Предимство – цена на едро на стоките, минус – най-вероятно никой от тези партньори няма да иска да достави продукти поотделно или по-малко.
 • Директна доставка (дропшиппинг). Ако сте избрали такава схема на работа, вие най-вероятно ще си сътрудничите с китайски доставчици. В този случай трябва да сте подготвени за факта, че те, като цяло, не носят отговорност за забавяне и увреждане на пратката. Още един минус – езиковата бариера. Предимство – не е необходимо наличието на склад и организация за доставка на стока, с което се занимава самият доставчик.

Къде да търсите доставчици

Преките доставчици и посредници може да се търсят, както в чужбина (в Китай), така и на местни, регионални пазари. В интернет има ресурси, където можете да намерите малки партиди китайски продукти.

Регионални доставчици може да намерите:

 • на отраслови и производствени изложения;
 • в местната преса в категория стоки/услуги;
 • в регионалните ресурси в глобалната мрежа;
 • в местните магазини на едро.

Служителите на интернет-магазина

Броят и съставът на персонала е необходимо да се определи, изхождайки от обема на продажбите. На това също е за предпочитане да базирате и щатното разписание, набирането на персонал. Формирането на щата не се случва веднага, а постепенно. Понякога в началния етап на работа единствения служител на интернет магазин е неговият собственик.

Съставът на персонала

Администрация, отговаряща за планирането и организирането на работния процес.

Отдел Продажби“, състоящ се от няколко продавача. Те приемат поръчки, дават консултации на купувачи и работят с логистичната служба.

Отдел Снабдяване“. Неговите служители са отговорни за избор на доставчици и гама от продукти.

Логистика“, персонал, който отговаря за доставката.

Отдел Маркетинг може да се състои от няколко души:

 • Маркетолог, определящ нуждите на купувачите и целевата аудитория на интернет магазина, с която се взаимодейства чрез имейли и онлайн ресурси.
 • Оптимизатор, който се занимава с класирането на магазина в интернет (освен, ако не планирате да дадете тази дейност като аутсорсинг на SEO-агенция или на специалист свободна практика – фрийлансър).
 • SMM (специалист по продажбите в социалните мрежи).
 • Мениджър реклама, работи с всички видове реклама и популяризиране на вашата марка.
 • Добър счетоводител или счетоводна фирма – финансите ви трябва да са винаги изрядни, ако целите успешен бизнес.

Заплата на персонала може да варира в зависимост от региона, в който сте. Средно тя е около 800-1000 лв. + плаващ процент по отношение на обема на продажбите.

Организацията на работата на support-а

Консултации на купувачите могат да предоставят и продавачите по телефон, skype или онлайн чат.

Телефонният номер трябва да е лесно видим и добре, красиво да се вписва във всяка страница на сайта.

По телефона за купувачите трябва да бъде на разположение цялата информация относно качеството, състава и стойността на продуктите, отстъпки, условия и времето за доставка.

Помещения за офис и склад

В началния етап на бизнеса си, в плана за интернет-магазина може да избегнете или да спестите разходи от помещения, офис, тъй като сте напълно в състояние да се справите и без тях. В случай на успешно стартиране на бизнес проекта, ще се изисква увеличаване на броя на персонала. След това ще трябва да оборудвате работни места на служителите.

Без склад може да се справите в много редки случаи, например ако работите по схемата на дропшиппинга. В други случаи (при работа с доставчиците-посредници) склад и наемане на служители, отговарящи за съхранението на стоките, ще е необходимо.

Но можете да намалите разходите си, отдавайки продуктите на куриерска служба на отговорно пазене (аутсорсинг).

Още един вариант – използване на складовите помещения на фирмата доставчик.

Доставка и връщане на продукт

Доставката трябва да се изпълни в разумни срокове, които трябва да бъдат описани на официалните страници на сайта.

При търговията през интернет купувачът може да се откаже от покупка във всеки един момент до предаване на стоката или в определен законов срок след получаването ѝ.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *