7 предимства на аутсорсинг на счетоводството за малкия бизнес

Пазарът на аутсорсинг на счетоводството в България започна да се развива сравнително отскоро, така че много собственици на бизнес все още се отнасят предпазливо към идеята за дистанционно счетоводство. А при изнесеното счетоводство има редица предимства. Ние от счетоводна къща „Гарант“ открихме 7 предимства на аутсорса на фирменото счетоводство.

Изнесеното счетоводство е по-евтино

Отказвайки се от специалисти на щат, фирмата, компанията намалява разходите едновременно по няколко позиции.

Предимство №1. Икономия на работна заплата

предимства на аутсорсинга на счетоводни услугиВместо заплата на счетоводител, вие плащате по договора с фирмата-аутсорсър (счетоводна къща). А тази такса зависи от вида на дейностите, оборот, брой операции за изписване, брой на персонала и система за данъчно облагане.

Например, ако имате малка търговска фирма с опростена система за данъчно облагане с персонал от 3-5 души, услуга ще струва средно 40-90 лв. на месец. Да наемете квалифициран счетоводител за тези пари е почти невъзможно.

Производствена фирма под ДДС с персонал от 10 и повече служители и висок документооборот ще плаща за счетоводство около 140-180 лв. и повече в зависимост от тарифите на аутсорсинг фирмата. Но за щат за такъв обем от работа за един счетоводител не би било достатъчно, защото трябва да води счетоводство, да подава отчети по ДДС и данък върху печалбата, да изчислява заплати и осигурителни вноски, да води ТРЗ и т.н. В такава фирма, освен обикновени счетоводители за рутинни операции, трябва да има и квалифициран главен счетоводител.

Цените на аутсорсинг фирмите са гъвкави. Ако решите да оставите част от функциите за себе си, тогава обслужването ще ви струва още по-евтино.

Предимство №2. Спестяване на осигурителни вноски

Освен заплата за работниците и служителите, трябва да платите и данък общ доход, както и осигурителни вноски. Отдавайки счетоводството си на аутсорсинг счетоводна фирма се отървавате от допълнителни разходи за данъци и осигуровки.

Предимство №3. Икономии на други разходи

За изнесения счетоводител не е необходимо да купувате компютър, мебели, софтуер. Не е необходимо да плащате за професионална литература и повишаване на квалификацията. Не трябва да го изпращате на семинари и да го поощрявате с премии. Всичко това е грижа на неговия работодател, т.е. на аутсорсинг фирмата или счетоводната къща.

Предимство №4. Спестяване от допълнителни услуги

Пакетът от услуги в счетоводните къщи или аутсорсинг компаниите обикновено не се ограничава само до счетоводно обслужване, а включва услуги на специалист по персонала (ТРЗ) и юрист. И всичко това в рамките на избраната от вас тарифа. Така вие не само ще спестите още повече, но и няма да губите времето си за решаване на странични задачи и можете да се те върху основната си работа.

Изнесеното счетоводство е надеждно

При това, освен че дистанционно, изнесено счетоводство е по-евтино, то и качеството на работа ще бъде по-високо и ето защо.

Предимство №5. Липсва човешкият фактор

По-точно той липсва за вас, тъй като проблемите с персонала е за аутсорсинг фирмата и вас не ви засяга. Ако счетоводителят се разболее, отиде на почивка, излезе отпуск, напусне, обиди се, поиска повишаване на заплатата и т.н. – това не е ваш проблем и няма да го решавате вие. Получавате услугите, определени в договора и точка. Каквото и да се случи, вашата работа ще продължи в нормален режим.

Полза №6. Квалифицирани специалисти

На пазара на аутсорсинг счетоводни услуги има силна конкуренция. За да останат на повърхността, счетоводните къщи привличат най-добрите специалисти и постоянно ги обучават. Те си взаимодействат един с друг, споделят опит и винаги са в крак с промените, за разлика от редовен/щатен счетоводител на малка фирма, който работи сам и се вари в собствен сос.

Такива специалисти струват скъпо, но на вашите разходи това не се отразява – вие плащате уговорената сума по договора и ползвате квалифицирани счетоводители.

Предимство №7. Обезщетение за вреди

Всяка уважаваща себе си аутсорсинг фирма, счетоводна къща посочва своята отговорност в договора. Ако по вина на изпълнителя са ви доначислили данъци и наложили глоби, тези загуба “лягат върху плещите на” аутсорсъра. Можете да не се страхувате, че данъкът ще е изчислен неправилно или отчетът предаден със закъснение – отговорността за това няма да носите вие. Но ако това се случи при щатен счетоводител, ще е ваш проблем, разходите също.

Финансовата отговорност не е единственото нещо, което стимулира аутсорсъра да работи без грешка. Лошата слава се разнася по-бързо от добрата, и ако по вина на счетоводителя-изпълнител възникнат проблеми за възложителя, то репутацията на аутсорсъра ще пострада и той губи пред конкурентите.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *