5 фрази, които „правилният“ търсещ работа никога няма да каже

Интервюто за работа е немалка отговорност. Как за тридесет минути да се оцени един човек и да се разбере дали може да се присъедини към екипа и с кого е най-добре веднага учтиво да се сбогувате?

Много мениджъри предпочитат по време на интервю да задават сложни или противоречиви въпроси, да се решават задачи, да се предлага решаване на казуси.

Други, по-меки по душа, предпочитат мек и доброжелателен разговор. Разбира се, да се влезе в главата на човек е невъзможно, но да се създаде подходяща атмосфера за общуване е достатъчно просто: уютно място, тишина, вкусно кафе, приятелски стил на комуникация. Всичко това помага на кандидата да се отпусне. Няколко шеги и весели корпоративни истории достатъчно бързо премахват “бронята” на социално подходящите шаблони на общуване. Нататък остава само да задавате въпроси и да слушате внимателно отговорите.

За да се разбере как човек се отнася към работата, кое го мотивира, как изгражда отношения с клиенти и колеги, колко ангажиран е към корпоративни ценности, помолете го да разкаже:

  • За предишни фирми, компании.

Каква е позицията на компанията на пазара, има ли фирмени особености

  • За продуктите или услугите.

Доколко те са интересни, ползвал ли е сам той тези стоки.

  • За ръководителите и за колегите.

Какви отношения е имал с тях и как може да оцени техния професионализъм.

  • За заплатата.

Смята ли той за справедлива заплатата, която са му плащали и защо мисли така.

  • За постиженията.

Кое смята за свои постижения и как ги оценява.

Порядъкът на въпросите не е от значение, можете да ги задавате във всякаква последователност.

Тук е важно друго – да получите максимално дълги отговори. И, ако в процеса на интервюто за работа чуете следващите пет фрази, тогава имате повод да бъдете предпазлив и още веднъж да обмислите кандидатурата на заявителя.

5 фрази от кандидата за работа, които трябва да заострят вниманието:

1. “Имахме много лош продукт / стока / услуга”.

Ако човекът дава лоши отзиви за стоките, услугите на бившата си фирма, компания, значи той не е достатъчно умен. В противен случай, той би разбрал, че новият работодател пита за миналото не от любопитство, а от желание да разбере степента на лоялност към работодателя и ангажимента към корпоративните ценности.

Стоките и услугите, за съжаление, далеч не винаги отговарят на нашите представи за добро, прекрасно, но отношението си можем да изразим в по-коректна формулировка: “Марката беше на етап стартиране / ние само усвоихме нова технология / в производството понякога се случваха провали / тогава в нашата компания все още нямаше контрол на качеството”.

2. “Имах много глупав / лош / зъл ръководител”.

Такова твърдение говори за недалновидност на кандидата. Слушайки нещо подобно на интервюто, потенциален ръководител неволно наслагва това за себе си: “За мен после ще каже същото”. Дори и ако бившият работодател е бил свиреп звяр, принуждаващ да се работи до изтощение и месеци не давал заплата, може да се каже: “Мен не ме устройваше напълно стилът на ръководство / имахме различни ценностни системи / аз чувствах, че не съм съвсем подходящ като служител/работник там”.

3. “Не ми провървя с колегите и екипа”.

Екипите наистина са различни и далеч не всички са топли и приятелски настроени. В корпоративна, фирмена среда има много конкуренция, агресия, завист и други странични ефекти на успеха. Въпреки това, твърдението “нямах късмет” силно измества акцента. Оказва се, че кандидатът е пухкаво зайче, а екипът – ято сиви вълци. Но зад тази картина може да се крие и незрялост на “жертвата”, неспособност за изграждане на отношения, конфликтност и склонност към манипулации.

Когато на интервю за работа ви питат за екипа, по-добре да говорите не за отношения, а за професионални постижения: “Имахме силен екип, за половин година позиционирахме нашата нова марка в най-големите търговски мрежи. Да се работи беше трудно, но аз научих много и това закали характера ми”.

4. “Не ме оцениха / не ми доплатиха / излъгаха ме на предишното място”.

Ако човек си позволява да се оплаква на бъдещ работодател от предишния, това не е разумно. Дори в предишната работа да е имало вселенска несправедливост, трябва да бъдете съвсем наивен, за да търсите защита при новия “добър и справедлив цар”. С висока степен на вероятност е този опит за натиск, за жалост, да се прави в името на маскиране на вашите провали и гафове по време на работа. Човек, имащ в своя актив реални резултати от работата си, никога не би се оплаквал: “Не се съгласих със собственика за оценката на резултатите от последната фискална година, затова взех решение да прекратя договора. Сега те търсят нов шеф, а аз – нов проект”.

5. “Не знам / не умея / не мога / не искам / няма да бъда.“

Всякакви категорични отричания в потока на речта на кандидата трябва да бъде повод за размисли. Отрицателните формулировки са следствие от начина на мислене. При такъв човек може да има много вътрешни бариери и ограничения, страхове, комплекси, безпокойство.

Всички ние нещо не знаем, не можем и от нещо се страхуваме, но за един човек, склонен да работи за решаване на професионални задачи творчески, новаторски, да търси решения и да обсъжда идеи, звучи по друг начин: “Ще се опитам / трябва да помисля / с това трябва да се оправя / може да се опитам да погледна на въпроса от такава гледна точка”.

Когато се сблъскате с “неправилни” за вашия поглед думи и формулировки, не спорете. Кандидатът може да си мисли, че сте придирчиви към думите, държите се предубедено, оценявате го несправедливо. Просто си правете отметки, бележки, а след това помислете за причините, поради които за някои хора във всички неволи винаги са виновни другите: продажби няма – продуктът е лош, проектът се проваля – доставчиците са го подвели, работата на човека се променя всяка година – екипите навсякъде са трудни и хората зли, кариера не се развива – началниците са лоши и несправедливи.

Наемайте на работа отговорни и вътрешно зрели хора: такива, които могат да си признават: “Аз тогава не бях прав и сега, честно казано, малко съжалявам. Но вече съм си направил изводи и работя над себе си”.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *