Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

6 интересни начина за привличане на нови клиенти

В ръцете на собствениците на бизнес на практика има неограничен брой маркетингови тактики. За съжаление, някои от тях се оказват неефективни. С оглед на факта, че малцина могат да си позволят да харчат за маркетинг огромни пари, бизнесмените нямат право на безкрайни грешки.

Но не се отказвайте! Ако рекламата не е довела до очакваните резултати, може би трябва да прибегнете към по-хитри тактики. Сред тях са: укрепването на партньорските отношения и връзките, които вече съществуват, между вас и вашите потенциални клиенти. В сравнение със стандартните методи резултатът ще бъде много по-осезаем.

И така, счетоводна къща „Гарант“ ви предлага 6 допълнителни начина за привличане на нови клиенти.

1. Започнете да си сътрудничите с фирми, компании, чиито продукти допълват вашите продукти или услуги

Привличането на нови клиенти е въпрос на доверие. Човекът ще плати за вашия продукт, ако ви вярва.

привличане на нови клиентиМожете да заслужите това доверие или пък можете да го заемете. Чудесен способ – сътрудничество с компания, която произвежда или предлага допълващи, но не конкурентни на вашите продукти.

Понякога може да станете партньори с фирма, която произвежда съвсем различни стоки, но чиято аудитория е подобна на вашата. Така, например, бутик за дамски дрехи се е превърнал в изключително успешен благодарение на колаборация с дилър на BMW.

Ето как е сработило това:

BMW дилърът изпращал на своите купувачки оферта за получаване на безплатно копринено кимоно от бутика. Но да го вземат трябвало от самия магазин.

600 жени поискали да получат този подарък. В писмото се появява неговата цена – 100 $, въпреки че всяко едно кимоно струвало на бутика само по 16 $.

Средно, по време на първото си посещение в бутика, всяка жена похарчила там за дрехи още по 400 $.

Бутикът похарчил 9600 $, а печалба получил за повече от 240 000 $, както и се сдобил с нови клиентки (около шестстотин).

2. Започнете да работите с местни благотворителни организации

Благотворителните организации като цяло по-лесно влизат в контакт от търговските дружества. Сътрудничеството с тях може да ви бъде от полза.

Например, фирми, които произвеждат или предлагат стоки за кучета, могат да си сътрудничат с местните приюти. Те предлагат всичко – от безплатни курсове за дресировка на куче до купички и храна за тези, които поемат, вземат куче от приюта.

3. Организирайте безплатно раздаване

Подаръците винаги привличат вниманието на клиентите. Основното е да изберете правилните продукти и правилно да организирате всичко.

В предишния съвет споменахме фирми, които предлагат безплатни продукти за кучета. Моля, имайте предвид, че всички подаръци (включително и безплатното кимоно) хората трябва да вземат от магазина. И дори това, че хората са дошли в магазина, вече си струва.

Ако не можете да си позволите да организирате раздавания през цялата година, отнесете ги, насрочете ги за определена дата. Например, магазин „7-Eleven“ (7-11) устройва такива всяка година на 11 юли (11.07). В един от тези дни продажбите са се увеличили с 38%.

4. Организирайте мероприятия, събития

Това е един от най-добрите начини за демонстрация на продукти. Хората влизат в магазина, запознават се със стоките, някои купуват на момента, други се връщат след известно време, а някои ги закупуват и онлайн, ако имате интернет-магазин.

Организирането на събития също е възможност да започнете сътрудничество с друга фирма или местен производител (оценихте ли вече как една тактика допълва друга?). В някои градове през зимата магазините за градински стоки организират срещи в неделя. Градинарите могат да обсъждат въпроси, които ги интересуват и да придобият нещо полезно.

Тъй като тези срещи не са изолирано събитие, рекламна кампания може да се направи на няколко дейности наведнъж. Трябва само да се уверите, че имате на склад достатъчно стоки, които възнамерявате да демонстрирате и всеки желаещ ще може да ги придобие.

Какво получаваме в резултат на това? Постоянни клиенти, възможността да се продават продукти, характерни, търсени през топлите сезони и през зимата, осезаемо повишаване на оборота в неделя.

5. Заложете на метода „от уста на уста“

От уста на уста е една от най-старите форми на маркетинг и все още един от най-ефективните рекламни методи за малкия бизнес. А също и един от най-достъпните и икономични начини за привличане на нови клиенти.

Според статистиките за малкия бизнес, се оказва, че методът „от уста на уста“ е един от най-популярните маркетингови инструменти за фирми с 5-10 служители. Ползват го 59% от фирмите.

Опитайте сами: изпратете ваучер или безплатно предложение на редовни клиенти. Дайте на всеки купувач по две карти с отстъпка или два кода за отстъпка. Едната карта – за купувача, втората – за ползване от друг. Една допълнителна карта ще бъде достатъчна. Позволете на клиента да реши кой от приятелите му, близките би могъл да се възползва от вашите продукти или услуги.

6. Различавайте се, изпъкнете

Както знаете, конкуренцията в наши дни е огромна, особено за малкия бизнес, който се състезава с магазините гиганти. Опитите да предложите по-ниска цена предварително са обречени на провал. Трябва да предложите по-добро обслужване или… по-добре да рекламирате марката си, бизнеса.

Много от собствениците на малък бизнес чувстват, че нямат за брандинг нито време, нито бюджет. Но за да се откроявате от другите, не ви е нужна нито диплома по маркетинг, нито тлъста сума.

Искате пример? Цветът. Просто изберете за вашата марка, бизнес ярък и запомнящ се цвят. Може да е розов – боядисайте стените на вашия магазин в ярко розов цвят. Изберете цвят, който ще привлече вниманието. Ще трябва да се охарчите единствено за боя.

Имате ли привлечени клиенти по тези начини? Споделете в коментарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още