Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Как да отворите автосервиз

В бизнеса трябва да се съсредоточите върху тези направления, които в дългосрочен план ще ви донесат печалба. Автосервиз е потенциално печеливша сфера, където може да се инвестира и да се очаква нормална печалба. Преди откриването на автосервиз трябва ясно да се определи какъв именно автосервиз желаете да отворите.

От счетоводна къща „Гарант“ ще разгледаме как да се отвори автосервиз, какво е необходимо, какви подводни камъни може да има. Накратко, всички технически тънкости и нюанси!

Потенциал на този бизнес

автосервизИмайте предвид, че автопаркът в България в обозримо бъдеще се очаква да нараства, което е благоприятно условие за откриването на автосервиз, а клиентелата при правилен подход с всеки изминал ден само ще се увеличава. Следователно ще се увеличава и печалбата!

Начален капитал

Разбира се, много зависи от мащаба на проекта, тук не може да се каже една конкретна сума, която ще пасне на всеки предприемач.

Въпреки това, средно трябва да разчитате на 120-160 000 лв. за проекти с по-голям размах.

Ако това е мини-сервиз, то е възможно да се направи и с по-скромна сума от 25-60 000 лв.

Ако планирате да предоставят услуги единствено по поставяне, смяна на гуми, монтаж тогава ви е нужен още по-малък стартов капитал – около 8-12 хиляди лв.

Във всеки случай, за откриване на успешен автосервиз, трябва подробен бизнес план, от който ще разберете необходимата сума. Обикновено в него се отбелязва всичко: като се започне разходите за оборудване, всички видове плащания, заплатите на служителите, чак до малките разходи за канцеларски материали. Така че – в крайна сметка бизнес планът отразява стойността на вашия проект. Откриването на автосервиза трябва да се извършва строго по този документ. Това ще ви помогне да контролирате оборота на средствата.

Откъде да започнете?

С какво започва всеки бизнес? Да, с идеята, но идея вече имаме. Сега трябва да се намери подходящо място, разположение. До голяма степен от това ще зависи броят на клиентите, а оттам и печалбата.

Преценете сами, дори и най-доброто в света оборудване и професионален персонал няма да ви спаси, ако вашият автосервиз се намира там, където “човешки крак не стъпва”.

Съвети по темата

 • Ако сте се насочили към малки ремонтни работи, тогава потърсете място в близост до “горещи” точки. Да, такива места, където има често аварии, макар и да не звучи богоугодно.
 • Ако вашата цел е по-сериозен вид ремонт, например, трансмисия, двигател и всичко останало, което включва поддръжка на автомобили, може да се избере и индустриалната зона. Въпреки това, лекотата за намиране и стигане до вас трябва да бъде на ниво.
 • Фин майсторлък – може да се избере място в квартал, ваш или друг. Просто и логично, още по-добре, ако това е край на пътя, така всеки шофьор ще знае къде да ви намери.

И още нещо, което може да ви бъде полезно, особено в началния етап. Ето приблизителното разделение на автосервизните услуги на групи:

 • Оторизирани услуги. В тях работата е изградена в сътрудничество с оторизирани дилъри или автопроизводства. Висша лига с една дума.
 • Единични услуги. Не се изисква акредитация, но има конкуренция със солидните компании! Това е златната среда.
 • Индивидуални услуги. Това на практика не е бизнес, но все пак.

Определете посоката и напред към успеха!

Квалифицирани сътрудници, приятелски настроен персонал и разумни, приемливи цени – гаранция за успеха на автосервиза.

Спазвайте правилата

Всичко най-интересно сега започва. Организирането на автосервиз не е най-лесното, но потенциално печелившо, така че може да се постараете!

Избирайки място, не забравяйте да го съгласувате с местната администрация, която, от своя страна, ще ви изпрати в отделите по архитектура на града ви. Които на свой ред ще ви препратят в друг отдел, а от там можете да отидете и някъде другаде. Объркваници ще има много. Пригответе се за това предварително и няма да има неприятни изненади.

Съвети

 • Не забравяйте и за санитарните норми. Например, забранено е да има автосервиз близо до жилищни сгради.
 • Ако ще има и автомивка, тогава помислете предварително за всички въпроси по канализационната система.

Остава да се подготвят документите за откриване на автосервиз. Що се отнася до документацията, свързана с локализация, санитарни норми и други моменти, тогава по-добре да се потърси консултация с юристи и счетоводна къща, за да няма никакви пропуски още в начален етап.

Особено сериозно се отнесете със счетоводството и данъчното облагане за автосервиз. По-лесно ще решите въпроса от самото начало и няма да привличате негативно внимание. Както се казва, платете си данъците и работете спокойно.

Закупуване на оборудване

Когато всички въпроси с документите и локализацията са изчистени, идва моментът да се купува или взема под наем оборудване. Да започнем вече с това, че предварително изготвен списък ще ви спести много време и нерви. Списъкът и обемът му зависи от профилиращите направления на работата в сервиза. Да се дават готови примери за списъци няма смисъл.

Може да обърнете внимание на конкурентите във вашата ниша, за да прецените със сигурност какво оборудване е необходимо за автосервиз във вашия вариант. Във всеки случай, коригирайте списъка според вашите възможности (помещение, бюджет и т.н.).

Обаче, трябва да отбележим, че най-често срещана грешка на много собственици на автосервизи: това е тотално спестяване точно от инструменти и оборудване. Не тръгвайте по този път. Технологичният процес и възвръщаемостта на автосервиза зависят от тези моменти.

Просто си отговорете на въпроса какво ви трябва в крайна сметка: полупрофесионален автосервиз или качествен бизнес, който носи пари и отговаря на търсенето на клиентите на 100%?

Разходи за оборудване

Разбира се, за голяма конкретика тук също не може да се говори, тъй като автосервизите са различни. Отделно имайте предвид диагностично оборудване:

 • Апаратни/софтуерни скенери;
 • Моторни тестери.

Цената на диагностичните системи варира в рамките на няколко хиляди долара, но без тях каква работа може да се върши в автосервиза?

Ако отваряте сервиз от нулата, тогава може би трябва да придобиете и оборудване за боядисване на автомобили. Неговата цена вече надхвърля десетки хиляди евро.

Организация на работния процес

Да започнем с персонала. Всъщност, това е проблем и то немалък. Организацията на работата в автосервиз започва именно с него. Преди всичко, вие ще се сблъскате с дефицит на кадри. Да, няма да е лесно, за да се събере екип от професионалисти, но резултатът си струва, повярвайте.

Като цяло стои въпроса за заплатите. Днес е разпространена практика механиците да разчитат на 30-50% от общата стойност на услугите, които извършват. Вие също можете да се съсредоточите върху тези цифри. Или пък да предпочетете фиксирана част от услугите за месец работа.

Равносметка

Накратко, трябва да минете през:

 • Изготвяне на бизнес-план – това е началото на началото
 • Търсене на подходящи места/помещения (понякога са необходими строителство/проектиране)
 • Изготвяне на документация
 • Закупуване/наем на качествено оборудване
 • Набор/избор на служителите

Не мислете, че ще можете да предвидите всички разходи. За да развиете автосервиза, трябва да задействате маса начини, включително реклама. Това също са разходи. Винаги трябва да има определена сума за непредвидени ситуации или важни нужди.

Стратегията, която сме дали в статията, но с още много нюанси трябва да определите сами, но в това е същността на всеки бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още