Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

5 решения за фирмите по време на икономически сътресения

5 решения

Вече мнозина говорят за размествания в икономическия живот предвид усложнената обстановка около COVID-19. Факт е, че е трудно да се работи, трудно е да се планира и като цяло бизнес процесите са усложнени.

От счетоводна къща „Гарант“ ще разгледаме усложнената икономическа обстановка от друга гледна точка. От страна на тези възможности, които вие и вашата фирма или компания можете да получите в този момент.

Управление на приходите

Ако рентабилността на вашата фирма, компания е станала отрицателна или нулева, трябва спешно да се концентрирате над управлението на продажбите. Можете да започнете като определите 20% от стоките и услугите, които генерират 80% от печалбата ви и да се съсредоточите върху тях.

Не забравяйте, че мениджърите по продажбите или вие самите, ако сте по-малка фирма, можете да отидете „на терен“ за нови клиенти. Нека се съсредоточим върху фунията за продажби тук. Колкото повече потенциални клиенти намерите сега, толкова повече се увеличава шанса те да станат ваши реални клиенти и да сключат договор с вас или да закупят стоките/услугите ви.

В търсене на нови клиенти, не забравяйте да поддържате връзка със съществуващите си клиенти. Дайте им бонуси, отстъпки, предлагайте партньорства, ако и от двете страни имате интерес.

Оптимизиране на разходите

По време на икономически сътресения и криза много компании намаляват всички разходи, от маркетинга до тотално съкращаване на персонала. Необходимо е да се подходи към оптимизацията на разходите с хладна глава. Ако говорим за персонал, тогава не трябва да „режем“ всички, а да избираме 10% от служителите, които са баласт и без които компанията, фирмата може лесно да съществува. А някои компании, напротив, съкращават най-“скъпите” служители, като по този начин отрязват гръбнака на своята фирма, компания. Без такива служители, „инициатори“, останалите, така наречени „работни коне“, просто няма да могат да работят, тъй като те няма да знаят посоката на движението си, начина за постигане на целите.

Що се отнася до разходите, трябва да преразгледате всички елементи на разходите. Част да преразпределите, част да съкратите, с изключение на жизненоважните: заплати на персонала, текущи разходи и други, които съществуват в подкрепа на вашия бизнес.

Ефективност на управлението на компанията

Колко лесно и ефективно вашата фирма, компания се адаптира към кризисните условия? От това зависи скоростта на оцеляване на вашия бизнес. Брайън Трейси вярва, че най-добрият стил на управление при криза е авторитарен, при който вземането на решения е концентрирано в ръцете на един човек, главен изпълнителен директор, мениджъра на компанията.

Бюджетът на компанията трябва да бъде реорганизиран в краткосрочен план и финансовото управление да бъде опростено. Ако сте имали бюджет за една година, тогава не е необходимо непрекъснато да го преразглеждате и коригирате, защото нито вие, нито някой друг знае със сигурност какви ще бъдат макроикономическите условия след един месец и още повече до края на годината. Затова анализирайте за по-кратък период.

Развитие

Ако вашата фирма, компания, бизнес има вътрешна система за обучение – страхотно, поставете задача на HR специалиста си да разработи нова програма за обучение на служителите. Това може да бъде управление на времето (тайм мениджмънт), личен растеж и фирмени стандарти. По всякакъв възможен начин насърчавайте служителите, които ходят по собствена инициатива на някакви курсове. Сега вече има вечерни курсове за секретари, школи за финансисти, а има и безплатни семинари от международни организации.

"Нова вълна"

Не спирайте да търсите нови идеи за вашия бизнес, нови пазари за продажби. Нека променените икономически условия станат за вас и вашата фирма не заплаха за оцеляване, а начало за нови безкрайни възможности!

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още