бизнес цикъл

Жизнен цикъл на бизнеса: 5 етапа на развитие – част 1

Публикувано на 5 декември 2023 г.

Нека от счетоводна къща ГАРАНТ помогнем да се разбере защо бизнесът е като жив организъм и защо да „храните“ собствения си бизнес с инвестиции, дори ако вече е нараснал.

Всяка компания по време на своето съществуване преминава през определени етапи на бизнес развитие. И в семейно кафене, и в онлайн магазин за дрехи, и в завод за производство на стоманени тръби има подобни процеси и проблеми, които икономистите сравняват със съществуването на жив организъм. Тези етапи съставляват пълния жизнен цикъл на бизнеса.

Подобно сравнение е възможно и защото на всеки етап един бизнес, също като жив организъм, трябва да се „храни“ с инвестиции, за да живее и да се развива.

Основното е с какво бизнесът се различава от живо същество: смъртта в неговия сценарий изобщо не е необходима. И за един предприемач е важно да разбере на какъв етап от развитието е неговата компания, за да знае как да я развива по-нататък.

1. Етап на основаване

Вие отваряте бизнес. Това означава, че вече сте оценили жизнеспособността на идеята, взели сте предвид всички рискове, изчислили сте какви разходи ви очакват в началото и сте написали финансов план.

На етапа на основаване регистрирате фирма – индивидуален предприемач ЕТ или ЕООД / ООД, набирате екип и търсите първите си клиенти. На този етап проектът се нуждае от финансиране. Можете да намерите източниците му по различни начини – всичко ще зависи от вида на бизнеса и вашата представа за това как трябва да се развива бизнесът.

За повече информация относно това, което трябва да имате предвид, когато отваряте собствен бизнес, прочетете нашата статия „Собствен бизнес: Откъде да започна, какво да избера?“, а ако искате да отворите ЕООД, прочетете статията за тънкостите при регистрация.

Как да привлечете пари?

Ще трябва сами да съберете поне част от началния капитал: спестете пари или например продайте недвижим имот. Ако вашите лични спестявания не са достатъчни, за да започнете, можете да намерите финансиране по следните начини:

  • Кандидатствайте за държавна подкрепа

Ако имате значим за региона бизнес, тогава можете да поискате финансова (и друга) помощ от държавата по специални програми за подпомагане на бизнеса.

  • Съберете необходимата сума с помощта на групово финансиране (краудфъндинг)

„Колективното финансиране“ в самото начало на даден проект може да работи, ако имате креативен проект или необичаен продукт – произвеждате нещо, което искате да поръчате веднага.

  • Намерете рисков инвеститор

Технологичен стартъп може да привлече рисков инвеститор на етапа на основаване. Това обикновено е технологичен специалист, който инвестира ресурсите си в бързо развиващи се стартиращи компании, очаквайки големи печалби. Ресурсите не са само пари, но и знания. Инвеститорът може да предложи стратегия за развитие, да търси и обучава специалисти, да намира правилните контакти – за бързо постигане на резултати и възстановяване на финансовите инвестиции.

Когато започвате бизнес с рисков инвеститор, трябва да инвестирате поне 50% сами, в противен случай има голяма вероятност вашият партньор да повлияе твърде много на процесите, надявайки се да получи повече печалба.

  • Лизинг на оборудване или имущество

Ако вашият бизнес се нуждае от автомобил, голямо оборудване или помещение, тогава можете да го вземете на лизинг: наемате имота, но с опция за директно закупуване. Таксата за лизинг няма да навреди на бюджета ви и все пак ще имате оборудване, което вероятно ще плати разходите. Известно време плащате за имота на лизинг, ипотека, но той работи за вас и постоянно носи печалба.

2. Етап на достигане на нула

На този етап можете да си върнете парите, които сте похарчили за откриването на бизнеса. Бизнесът има минимална печалба и с негова помощ е възможно да се поддържа оборот: има достатъчно пари от продажбата на стоки за закупуване на нови партиди. Но средствата може да не са достатъчни, за да направите подобрения, които ще ви позволят да реализирате повече печалба: не можете да наемете нови служители или да закупите повече стоки. Така че предприятията / фирмите, бизнеса все още се нуждаят от финансиране.

Как да привлечете пари?

  • Вземете микрозаем

Условията за микрокредити за бизнес са много различни от условията за потребителски кредити – годишният процент за тях е много по-нисък обикновено. Освен това, във всеки регион има организации за микрофинансиране за предприемаческо финансиране, които дават заеми / кредити на бизнесмени с по-ниски лихви.

  • Организирайте набиране на средства чрез групово финансиране или краудфъндинг

На този етап можете също да кандидатствате за „колективно финансиране“, особено ако произвеждате стоки, а платформата за групово финансиране може да се превърне в допълнителен пазар за продажби.

Вижте и втората част на статията с останалите етапи от жизнения цикъл на едни бизнес.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *