бизнес цикъл - част 2

Жизнен цикъл на бизнеса: 5 етапа на развитие – част 2

Публикувано на 14 декември 2023 г.

От счетоводна къща ГАРАНТ продължаваме да ви запознаваме на какъв етап от развитието е вашата компания, за да знаете как да я развивате по-нататък.

3. Етап на растеж

Печалбите на бизнеса и броят на клиентите се увеличават: възможно е да се изплатят дългове, кредити, ако има такива, да се наемат нови служители и да се увеличат обемите на производство. Допълнителни инвестиции трябва да бъдат изразходвани за подобряване на услугата и решаване на проблеми, които възпрепятстват развитието. Да кажем, че вашата куриерска служба се нуждае не от две коли, а от пет. Или уебсайтът на онлайн магазина трябва да бъде сериозно преработен.

Също така, на този етап има голяма вероятност да срещнете парични разминавания: когато вече сте спечелили пари, но все още не ги държите в ръцете си и не можете да ги пуснете в обръщение или да ги похарчите.

Как да привлечете пари?

  • Включване на факторинг или посредник в схемата на плащане

Ако се занимавате с търговия, в момента имате повече клиенти, което означава, че трябва да купувате и продавате повече. Много компании продават стоки и услуги с разсрочено плащане: те са получили или продали стоките днес, а парите за тях ще бъдат преведени само след месец или два. За да избегнете парична разминавания, можете да включите факторинг или посредник в отношенията между купувача и продавача. Специална компания или банка плаща на продавача за стоките в момента на доставката, а купувачът има отсрочка: той плаща за стоките по-късно и на посредника.

  • Лизинг на оборудване или имущество

И на този етап не е необходимо да купувате допълнително оборудване, транспорт или недвижими имоти – можете да наемете това, от което се нуждаете, и да го закупите по-късно, когато оборудването ви позволи да печелите повече.

  • Вземете заем

Разрастващ се бизнес, който съществува от няколко години, е по-вероятно да бъде одобрен за заем. Можете да получите преференциални условия или сигурна подкрепа за гарантиране на заема от банки и организации за микрофинансиране, които работят по програми за държавна подкрепа.

  • Продайте дял от бизнеса

По този начин ще получите не само пари за по-нататъшно развитие, но и бизнес партньор. За да избегнете възможни конфликти и да не станете жертва на безскрупулен колега, внимателно подхождайте към избора си: не забравяйте да регистрирате законно продажбата на бизнеса, съставете споразумение, което ясно ще посочи какви права имат партньорите и каква е тяхната роля в проекта.

  • Привличане на съинвеститори

Вашият бизнес вече е успешен, което означава, че има по-голям шанс инвеститорите да се интересуват от него. Можете да ги потърсите сред колеги и познати, в краудлендинг сайтове и отраслови форуми.

4. Етап на зрялост

На този етап бизнесът спира да расте бързо и става устойчив на външни обстоятелства. Проблемите в икономиката (например нарастващите цени на суровините) или непреодолимите сили не трябва да се превръщат в смъртна присъда за компанията – в този случай трябва да има финансова въздушна възглавница, която ще ѝ позволи да оцелее в кризата и да намери изход от положението.

Въпреки че има по-малко рискове, не трябва да оставяте всичко да върви на самотек. Ако държите ситуацията под контрол, можете да останете в този етап за дълго време. Но можете да развиете бизнеса си допълнително и да го мащабирате. Например, разширете географията и обема на продажбите или увеличете броя на търговските обекти във вашия регион. Това ще изисква не само усилия, но и финанси.

Как да привлечете пари?

Само печалбата може да не е достатъчна, за да разширите бизнеса си. Можете да привлечете допълнителни пари, като използвате методи, които вече са ви познати. Трябва да ги изберете въз основа на спецификата на вашия бизнес. Ако имате транспортна фирма или таксиметров парк и имате нужда от повече автомобили, лизингът е подходящ. Ако имате салон за красота и искате да стартирате рекламна кампания за привличане на нови клиенти, можете да вземете микрозаем. Ако имате нужда от нов обект, помислете дали заемът е подходящ за вас.

  • Вземете заем чрез групово инвестиране

Crowdinvesting е начин за получаване на заеми на специални онлайн платформи. На този етап от бизнеса финансовите отчети на компанията най-вероятно няма да предизвикат съмнения у потенциалните инвеститори и заемът ще бъде теглен доста бързо.

  • Вземете заем

За едно зряло предприятие заемът е напълно безопасен начин за набиране на пари, ако, разбира се, разбирате отлично за какво ще бъдат използвани. В същото време зрелостта на компанията изобщо не ви лишава от възможността да получавате ползи.

  • Емитиране на ценни книжа

Юридически лица на етап зрялост могат да издават акции и облигации за набиране на допълнителни средства.

Акция е вид „продажба“ на микроакции на компания: акционерът ви дава пари, а в замяна получава процент от възможните печалби. Освен това гласовете на акционерите ще трябва да се вземат предвид при вземането на решения за развитието на компанията.

Облигацията е дългово задължение, при което вие, образно казано, заемате пари от купувача и се съгласявате да върнете повече с времето.

5. Етап на упадък

Печалбите намаляват, разходите растат, клиентите се губят – това са признаци на етап на упадък. Възможно е, дори ако имате нови клиенти, нетната ви печалба все още да не се увеличи: парите ще бъдат изразходвани за изплащане на разходи.

Но етапът на спад не предсказва непременно затварянето на даден бизнес. На този етап предприятието все още може да бъде спасено.

Как да привлечете пари?

На този етап не бързайте да решите проблема като просто налеете пари в съществуващата структура. Първо, идентифицирайте проблемите: може би в момента харчите пари неефективно и бюджетите ви просто трябва да бъдат преразпределени.

Настройте вътрешни процеси, опитайте се да внесете нещо ново в бизнеса. Това могат да бъдат управленски решения – например въвеждане на нова система за мотивация на служителите или прилагане на програма, която ще оптимизира работата им. Можете също така да опитате стратегически иновации: започнете да продавате продукт, който вашите конкуренти нямат, или разработете удобно мобилно приложение, което ще ви помогне да достигнете до нови клиенти. Пари за това могат да бъдат събрани по вече познати ви начини – например да вземете заем или да намерите съинвеститори.

Ето петте етапа, които не са задължителен сценарий. Не е необходимо вашият бизнес да премине през всички тези пет етапа и етапите да следват един след друг строго в описания ред. Някои компании навлизат в етапа на упадък веднага след откриването, други работят с години, преминавайки от етапа на зрялост към етапа на разширяване – всичко е индивидуално и зависи от решенията, които вземате.

Стартирали сте бизнеса си и се нуждаете от оптимизиране на счетоводството?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *