уъркшоп

Защо бизнесът се нуждае от уъркшоп: част 2

Публикувано на 30 ноември 2023 г.

Как да се подготвите за първия си уъркшоп

 1. Намалете очакванията си и се пригответе да играете тази игра дълго време. Докато нямате опит, няма да има резултат – форматът трябва да се разучи, тества и да се поучите от грешките.
 2. Ясно формулирайте какво искате от уъркшопа. Ако целта са поръчки от участниците, тогава се стремете към цел от 25%. Като цяло такова преобразуване се постига чрез висококачествен уъркшоп, проведен за целева аудитория.
 3. Определете стойност за вашите клиенти. На първо място трябва да бъде полезен за участниците. Ако забравите за стойността, няма да постигнете целите си.
 4. Определете всички технически ограничения и характеристики за вашата работилница. Например, вие подготвяте уъркшоп за конференция. Ще имате 30 минути, от 5 до 30 участници, публика без маси и оборудване, но с меки пуфове. Вие ще трябва да се вместите в тези условия.

Как да проведете уъркшопа

Подготовка на програмата

Наемете методист. Това е по-бързо и по-лесно, отколкото да се научите как сами да разработвате ъуркшопи. Ако искате сами да подготвите работилница:

 1. Започнете с цел. Определете какво искате да постигнете от събитието.
 2. Планирайте вашите ресурси. Ще ви трябва ли помещение? Къде ще се проведе уъркшопът и колко време ще продължи? Колко хора ще дойдат? Какъв реквизит ще бъде на разположение?
 3. Изберете формат – онлайн или офлайн.
 4. Разработете съдържание. Когато разработвате, можете да използвате универсална методическа схема:
 • започнете със шега или разпускаща част, загрявайки участниците;
 • съсредоточете се върху стойността и я подчертавайте периодично;
 • включете етап на размисъл, така че участниците да разберат какво са научили и да говорят за това;
 • позволяване на ненатрапчива реклама;
 • събирайте заявки / поръчки – дайте им време да ги попълнят и предадат на организатора;
 • изработете силен край.

Избор на време

Обикновено най-доброто време е вечерта от понеделник до четвъртък. Трудно е да се съберат участници за работилницата през почивните дни и петък. Всичко обаче зависи от аудиторията, към която е насочено събитието.

Например, ако сте продали работилница на ръководството на компания и нейните служители ще участват, тогава е по-добре да проведете събитието в работно време. А работилниците за майки в отпуск по майчинство се провеждат през деня през делничните дни.

Намиране на преподаващи / презентиращи

Уъркшопът може да се проведе от собственика на бизнеса или член на екипа. Ако техните умения не са достатъчни, има три източника на водещи, провеждащи го.

 • Начинаещи бизнес треньори. Имат необходимата квалификация, но все още нямат репутация и способност да поставят висока цена. Вашето предложение ще бъде прието с радост – сътрудничеството с компанията клиент ще стане важен случай в тяхното портфолио. Кандидатите могат лесно да бъдат намерени в интернет чрез търсене на „бизнес треньори в [име на вашия град]“.

Плюсове. Те вече знаят как да провеждат семинари. Компетентен бизнес треньор ще ви покаже как да подобрите конверсията. Те искат положителна обратна връзка, така че ще опитат. Това е най-скъпата категория водещи.

 • Начинаещи актьори. Всяка година университетите бълват актьори, но за тях няма достатъчно работа в театрите и киното. Дори тези, които работят по специалността си, обикновено не са напълно натоварени и търсят почасова работа. Намирането на артистичен млад мъж или жена, който с радост ще се заеме с творческа задача, не е трудно. Потърсете ги в социалните мрежи и тематичните чатове.

Плюсове. Начинаещите актьори са харизматични и знаят как да задържат вниманието. Те са обучени да слушат режисьора, така че няма да имат проблем да репетират уъркшопа с вашите служители в офиса толкова пъти, колкото искате. И ще приемат всички ваши коментари без оплаквания и ще се опитат да направят точно това, което искате.

Лошото е, че актьорите са методически неграмотни. Те няма да могат сами да подобрят работилницата или нейното преобразуване. Това е средната ценова категория.

 • Учители и преподаватели. Сред тях са млади пенсионери, учители, учители с малка натовареност в училище и учители в отпуск по майчинство, които не бързат да се върнат в класната стая. За да намерите учители, публикувайте свободна позиция.

Плюсове. Учителите са методически компетентни. Те могат да помогнат за прецизиране на полезната част от семинара, а по време на семинара те ще подчертаят всички ключови точки. Преподавателите са интелигентни и дисциплинирани, с богат опит в провеждането на занятия.

Минуси. Често се страхуват да продават, така че могат да смачкат рекламната част на работилницата. Много от тях са твърде авторитарни, което не е подходящо за всяка публика. Това са най-евтините специалисти.

Как да спестите при провеждането

Основни разходи за уъркшопа:

 • Наем на помещения. Ако провеждате уъркшоп онлайн, във вашия офис, чрез бартер или на свободно място, няма да трябва да плащате.
 • Привличане на участници. Обикновено това е най-големият разход. Но ако имате голяма „спяща“ клиентска база, активна група в социална мрежа или мощна мрежа от информационни партньори, тогава ще спестите от събирането на участници.
 • Хонорар на водещия. Уъркшопът може да се проведе безплатно от собственика на фирмата, ако притежава съответните умения. Можете да поверите тази мисия на ръководителя на отдела за продажби – вместо хонорар, той ще получи топли клиенти, които ще оставят заявки след семинара.
 • Материали. Ако нямате нужда от скъпи консумативи, можете да се справите с хартия и принтер.
 • Разработка и опаковане. Имате нужда от методолог, който ще измисли сценарий, целева страница, презентация и оформление на сертификат за участие в уъркшопа. Всичко това можете да приготвите сами.

Топ 4 грешки

❌ Забравяне за ползите и потъвате само в рекламата. Отговорете си на въпроса какво ще получат клиентите в резултат на вашия уъркшоп: какво ще научат, какви важни неща ще придобият като умения.

❌ Не сте улучили структурата на работилницата. Например, не сте се вписали във времето или сте имали голяма теоретична част и малка практическа част. Включете опитен методолог или бизнес треньор, за да разработите успешен уъркшоп.

❌ Заявките не са събрани или обработени. Помолете мениджъра по продажбите да внедри реклама в подходящата част на уъркшопа, така че участниците да се превърнат в клиенти.

❌ Пропусната репетиция. Упражнявайте се във вашия екип. Нека всеки, който има пръст в разработването на работилницата, участва в репетицията. Ако презентаторът постави ударение неправилно или забрави нещо важно, авторите ще забележат това и ще дадат обратна връзка на презентатора.

Основното нещо за уъркшопите

 • На уъркшопите компаниите демонстрират стойността на своите продукти, преподават полезни умения и събират заявки.
 • Форматът е подходящ за фирми, които продават своя опит, обучават клиенти или произвеждат високоспециализирани продукти.
 • За успешен уъркшоп трябва да разработите структура и съдържание, да обмислите времето, да вземете предвид техническите условия и да привлечете харизматичен водещ.
 • За органично прилагане на рекламата и получаване на максимални реализации, включете ръководителя на отдела за продажби в развитието на работилницата.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *