провеждане на уъркшопове

Защо бизнесът се нуждае от уъркшопове: част 1

Публикувано на 24 ноември 2023 г.

Тенденциите в обучението през последните години са практиката и работата в екип. Форматът на семинара тип „уъркшопове“ помага да се разберат сложни казуси, да се усъвършенстват комуникационните умения и самостоятелно да се намерят решения. Подходящ е за обучение на студенти, практици и служители във фирмата. А чрез работилницата можете ефективно да рекламирате своята марка и да продавате стоки и услуги.

Какво е уъркшоп / работилница

Това е вид семинар, вид обучение. Характеристиките му:

 • Кратка продължителност. Няма единен стандарт за време – има 10-минутни и 4-часови работилници.
 • Учене чрез практика. Участниците работят повече сами, отколкото да слушат експерта / преподавателя / майстора.

Уъркшопът е различен от другите формати на обучение. Например, един семинар е по-дълъг от уъркшоп, а на уебинарите хората слушат повече, отколкото да действат. Освен това в повечето уебинари активността на участниците се свежда само до възможността да задават въпроси в чата.

Разликите между уъркошоп и майсторски клас не винаги са забележими. Тези термини обикновено се използват като синоними: майсторски клас също се разбира като кратко обучение, базирано на дейност. Единствената – и доста неясна – разлика е, че майсторските класове се наричат ​​по-класически формати на обучение, но терминът „работилница / уъркшоп“ се използва и за експериментални формати.

Какви са ползите за бизнеса

Уъркшопът помага на бизнеса да реши следните задачи:

 • Да популяризирате марката си и да намерите своята аудитория. Фирмата демонстрира откритост и привлича заинтересовани клиенти.
 • Увеличаване на конверсията. Заявките се събират веднага след уъркшопа.
 • Да покажете експертност / опит. Например за много консултантски компании уебинарите са основният канал за продажби. Участниците са привлечени от запомнящо се име или съобщение – те се свързват чрез връзка и слушат как компанията ще промени живота им. Конверсията е малка – няколко клиента от всеки уебинар, но за много това е достатъчно. Вместо уебинари можете да провеждате семинари. Те са по-вълнуващи и показват практически ползи – конверсията се увеличава 2-3 пъти.
 • Увеличаване на лоялността. Клиентите се срещат на живо с представители на компанията и получават положителен опит в общуването. Полезният и обмислен уъркшоп ще остави участниците доволни. А лоялният клиент няма да напусне компанията, когато неговият конкурент предложи голяма отстъпка или нова, по-атрактивна услуга.

За какъв / кой бизнес е подходяща работилницата или уъркшопа?

 • Свързан с обучението. Според опита на нашата компания е изгодно да се продава образование чрез този формат. Той служи като промоционална версия на платен курс. Помага на потенциалния клиент да „вкуси“ образователния процес, да разбере колко подходящо е обучението за него и да вземе информирано решение.
 • Компании, които продават експертиза. Например, ако сте експерт по финансова грамотност, направете уършоп. Направете го безплатно или задайте символична цена. Ще помогнете на хората – научете ги как да работят с финансови инструменти. Когато работилницата приключи, вие ще бъдете за тях не просто един от хилядите експерти, а единственият специалист, който им е помогнал да разберат сложна тема почти безплатно.

Представете си: вие сте единственият експерт, когото клиентите познават и вече имат доверие. Дори не се нуждаете от реклама – участниците в семинара сами ще се свържат с вас.

 • Тясно насочени и специализирани производители. Да приемем, че правите бои за рисуване, но продуктите на конкурентите се купуват по-често. Провеждайте периодични работилници за художници, където те ще работят с вашите бои. Ще демонстрирате силните страни на продукта и ще дадете опит на потенциалните клиенти при използването му. Участниците ще започнат да купуват вашия продукт.
 • Продуктови IT компании. Ако правите услуга или приложение, тогава уъркшопите ще ви помогнат да демонстрирате на клиентите предимствата и приложимостта на вашия продукт в целия му блясък. В този случай форматът на обучение също действа като onboarding – потребителят не трябва сам да разбира услугата, така че бариерата за навлизане ще бъде по-ниска, когато става въпрос за закупуване на познат продукт.

Как да изберете формат

Форматът зависи от целта, поставена от бизнеса:

 • Майсторски – за представяне и продажба на продукта. От потенциалните клиенти се иска да създадат нещо или да решат проблем с помощта на продукта.
 • Тийм билдинг – за сплотяване на служители или ключови клиенти. Участниците придобиват положителен опит и се обединяват в общност.
 • Брейнсторминг – за обучение на служители, намиране на решения в екип. Компанията може да намери иновативни решения на проблемите и всеки служител може да се почувства значим.
 • Хакатон – за решаване на бизнес проблеми с помощта на профилирани специалисти. Събирате няколко екипа от програмисти, търговци или дизайнери – те се състезават да намерят най-доброто решение на даден проблем. Хакатоните са евтини, повишават познаваемостта на марката и предоставят на участниците положително изживяване.
 • Маратон – за активно включване и събиране на обратна връзка от клиенти. Участникът изпълнява задачи в продължение на няколко дни (седмици) – можете да работите с него гъвкаво, да го тренирате и да го тласнете към желания резултат. Маратонът помага да се покажат бизнес възможности и да се „съживят” стари клиенти.
 • Дискусионен клуб – за диалог между бизнеса и клиентите. Компанията получава обратна връзка за подобряване на продукта или стратегията, а лоялните клиенти споделят своя положителен опит и вдъхновяват новодошлите.
 • Състезания и спринт игри – за създаване на запомнящо се, положително клиентско изживяване. Участниците пробват продукта и получават положителни емоции.

Опирайте се на опита на други фирми и компании в организирането на събития от един или друг формат. Например, ако никога не сте организирали дискусионен клуб и нямате представа за възможните трудности, тогава започнете с по-познат формат.

Цели на такива уъркшопове:

 • Лично запознанство на участниците в онлайн маратона и обединяването им в общност;
 • подобряване на уменията за писане;
 • потапяне в ситуация на успех;
 • забавление на участниците. Това е обучителна работилница / уъркшоп, която няма за задача да продаде нещо или да представи продукт.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *