собствен бизнес

Как да започнете собствен бизнес

Публикувано на 15 ноември 2023 г.

Когато човек реши да стартира собствен бизнес, той е изправен пред огромен брой въпроси.

 • Има ли шанс за успех?
 • Какво е бизнес план и как се пише?
 • Какво да избере: индивидуален предприемач ЕТ?
 • Кой е най-лесният начин за плащане на данъци?

От счетоводна къща ГАРАНТ ще разкажем какво трябва да знае един начинаещ предприемач и откъде да започне, ако искате да отворите собствен бизнес.

Оценете жизнеспособността на идеята

Засега имате само идея, така че си струва да започнете с нея. За да прецените дали започването на бизнес си струва или не, отговорете си на няколко въпроса.

 • Какво предлагам на клиентите?

Опитайте се да имате отворен ум за това дали вашият продукт или услуга са необходими на клиентите и как ще се различават от подобни продукти и услуги. Не забравяйте да разгледате какво предлагат вашите конкуренти и да оцените какво правят добре и какво не правят добре – опитайте се да намерите своята ниша на пазара.

 • На кого ще предложа продукта си?

Намерете вашата целева аудитория – тези, които може да се интересуват от вашия продукт. Разберете каква очевидна или скрита в момента нужда ще помогне да задоволи. Трябва да представите вашия потенциален купувач: пол, възраст, семейно положение, социално положение. В идеалния случай вие трябва да разберете проблемите и желанията на клиента, характеристиките на неговото поведение и характер и да си представите ситуации, когато той може да се нуждае от вашата услуга или продукт. Това ще ви помогне на всички етапи – от избора на помещения до рекламата и промоцията.

 • Къде ще продавам продукта си?

Може би вашата аудитория е свикнала да купува всичко в интернет или може би вашият продукт трябва да бъде докоснат или изпробван – тогава ще ви трябва място за магазин. Къде да се намира – в центъра или в жилищен комплекс. Помислете дали може да имате нужда и от склад или офис. Ако ще продавате продукта изключително онлайн, помислете за доставката. Доставка на бижута и доставка на басейн са различни услуги.

 • Колко струва?

Преценете на каква цена ще продадете продукта. Оценете приблизителната цена на продукта, анализирайте на каква цена ще бъде закупен вашият продукт. Не забравяйте, че трябва да покриете всички разходи и да спечелите. В същото време е важно да не надценявате твърде много вашите стоки или услуги, в противен случай няма да има търсене и може да се разорите. Фокусирайте се върху пазара.

Ако в крайна сметка оцените дадена бизнес идея като обещаваща и способна да генерира печалба, тествайте я върху вашата целева аудитория. След първите тестове идеята ви може да се трансформира още малко. Резултатът от този първоначален анализ трябва да бъде бизнес стратегия, която ще ви помогне да превърнете идеята си в конкретен план за действие.

Стефан обичаше работата с метали през цялото си детство. Сега той реши да отвори магазин за сребърни бижута. Повечето от публиката му са дами. Той организира анкета в социалните си мрежи сред жените, които познава, за да разбере дали харесват скиците му, на каква цена са склонни да купят подобни продукти и дали биха отишли ​​в даден квартал / магазин. В резултат на това стана ясно, че на първо време един онлайн магазин би бил достатъчен.

Напишете бизнес план

След като сте съставили обща стратегия, трябва да изчислите всичко в детайли. Бизнес план ще ви помогне с това. Вие, вашите бизнес партньори и потенциални инвеститори или кредитори ще имате нужда от този план.

Бизнес планът трябва да съдържа подробно описание на продукта с опции за по-нататъшното му преобразуване, пазарен анализ с описание на всички групи конкуренти и характеристиките на възможните купувачи.

Без числа бизнес планът, разбира се, няма да бъде убедителен. Трябва предварително да разберете колко печеливш ще бъде бизнесът. Следователно бизнес планът трябва да включва няколко задължителни компонента:

 • производствен план и калкулация на себестойността на стоките или услугите;
 • план за промоция и оценка на разходите за реклама и други видове комуникация с клиенти;
 • организационен план и оценка на заплатите на служителите, както и външни (например куриерски) услуги;
 • финансов план, който отчита всички източници на финансиране и приходи, както и всичко, включително еднократни разходи и данъци.

В резултат на това бизнес планът трябва да показва колко пари ще са ви необходими, за да стартирате проекта, кога той ще достигне самодостатъчност, колко време ще отнеме да върнете инвестираните средства и каква печалба можете да очаквате.

Помислете за привличане на инвестиции

Сега можете да помислите как да привлечете пари към бизнеса си. Това може да стане по различни начини:

 1. Кандидатствайте за държавна подкрепа

Ако вашият бизнес е важен за хората от вашия регион или дори от цялата страна, тогава държавата може да ви помогне с гаранции, евтини заеми, преференциален лизинг и наем.

 1. Съберете пари с помощта на групово финансиране

Ако сте сигурни, че вашият проект ще бъде интересен и полезен за голям брой хора, можете да опитате да достигнете директно до тях чрез специални интернет платформи. Форматът за групово финансиране ще зависи от типа бизнес, който имате.

 1. Привлечете инвеститор

Частните инвеститори понякога инвестират в стартиращи компании, най-често в технологични. Има и специални интернет платформи за търсене на рискови инвеститори.

 1. Регистрирайте своя бизнес

Можете да извършвате бизнес като едноличен собственик (ЕТ) или като юридическо лице (обикновено ООД или ЕООД).

Индивидуалният предприемач е подходящ за тези, които имат малък бизнес – например малък магазин или производство.

ООД е компания, която можете да отворите сами или с партньори. Подходящ за тези, които планират бизнес с големи обороти, както и за тези, които ще превеждат големи суми по банков път.

Всяка форма има своите предимства и недостатъци.

По-лесно е да регистрирате индивидуален предприемач, отколкото ЕООД / ООД. Има по-малко изисквания за отчитане за индивидуален предприемач. Но индивидуалният предприемач не може да привлече големи инвестиции, само да тегли заеми или да организира лизинг.

 1. Изберете данъчна форма

Общ данъчен режим. Подходящо за тези, които трябва да плащат ДДС (данък върху добавената стойност в България е 20%), и тези, които имат облекчения за данък върху доходите, например образователни или медицински организации.

Опростена данъчна система. Това е много удобно за малкия бизнес, но доходът не трябва да надвишава определена сума годишно.

Патент. Подходящо за тези, на които им е по-лесно да платят фиксирана сума, отколкото да се занимават с документация.

Вникнете в детайлите

След като вземете решение по основните въпроси, има още много подробности, с които трябва да се справите.

 • Отворете банкова сметка. Създайте онлайн банкиране.
 • Проверете помещенията за съответствие с изискванията за пожарна безопасност.
 • Проверете санитарните изисквания, ако планирате да работите с храна.
 • Научете правата на потребителите.
 • Проверете дали вашият продукт отговаря на държавните стандарти. Разберете дали трябва да сертифицирате, декларирате или регистрирате стоки, ако ги внасяте от чужбина (списъците на такива стоки са на уебсайтовете на сертифициращите компании).

Ако започвате бизнес, запомнете

Трябва да започнете с оценка на вашата идея и изготвяне на обща стратегия за вашия бизнес.

Ако идеята си заслужава, трябва да напишете подробен бизнес план. Това ще се превърне във вашата основна насока за първите шест месеца до една година. След това може да се наложи да се коригира.

Намерете източници на финансиране.

Изберете удобна форма за правене на бизнес и отчитане пред данъчните власти.

Обърнете внимание на детайла. Свързването на онлайн касов апарат, условията за пожарна безопасност и сертифициране са тънкости, които трябва да се вземат предвид, за да се избегне плащането на глоби по-късно. Ако не можете сами да разберете нюансите, консултирайте се с по-опитен предприемач, който работи в същата област като вас. Или се свържете с бизнес консултанти, те ще ви помогнат да разрешите трудни проблеми. Консултантите могат да предложат както частична, така и пълна поддръжка за вашия бизнес.

Всеки амбициозен предприемач е изправен пред много предизвикателства. Но да имате бизнес, който ще ви носи пари и удовлетворение, си заслужава.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *