инвеститори които да избягвате

8 типа инвеститори, които предприемачите трябва да избягват

Публикувано на 8 ноември 2023 г.

Точно както инвеститорът проучва стартиращ бизнес, в който иска да инвестира, всеки предприемач трябва да провери потенциалния си инвеститор. Връзката с инвеститор е почти като брак: трябва да се разбирате по всички въпроси.

Да приемем, че всички инвеститори са малко по-различни един от друг, но засега нека не се опитваме да определяме кое е добро и кое е лошо за вашата компания. Инвеститорите са преди всичко хора, което означава, че имат съответното поведение. Няма значение кой е: богатият ви чичо, бизнес ангел или рисков инвеститор. Ето списък на стандартните типове инвеститори, с които не трябва да се забърквате.

1. Инвестиционна акула

Повечето инвеститори се интересуват от взаимноизгодни транзакции, но има и такива, които се интересуват специално от предприемачи, които нямат опит във финансовите въпроси. В крайна сметка начинаещите бизнесмени обикновено не четат договора и отчаяно се нуждаят от инвестиции. Потърсете съветник, който ще ви помогне да избегнете среща с инвестиционни акули.

2. Инвеститор, който обича да съди

Както знаете, стартиращите компании нямат пари за правни войни. И много безскрупулни инвеститори се възползват от това, особено когато възникне тежка финансова ситуация. Те бързо започват да разбират, че под заплахата от съдебни действия могат бързо да върнат парите или да поемат контрол над ситуацията. Затова винаги е необходимо да се проверява информацията за бъдещите инвеститори. Не си мислете, че вие ​​ще сте изключение за тях.

3. Инвеститор с имперски амбиции

Такива инвеститори имат голямо его: те вярват, че ще диктуват условията на инвестиране и ще участват във вземането на стратегически важни решения. Ако не се подготвяте да работите за Доналд Тръмп, по-добре е да не се забърквате с такива инвеститори и да направите избор в полза на равен партньор.

4. Педантичен инвеститор-адвокат

Договарянето на условия преди получаване на инвестиция е нормален процес. Но едва ли ще ви хареса, ако всяко решение е последвано от следа от съмнения. Бъдете особено внимателни, ако условията на сделката продължават повече от вашия бизнес план. Всяко нарушение на условията може да бъде използвано, за да бъдете принудени да напуснете бизнеса си и да поемат те компанията.

5. Инвеститор коуч

Инструкциите са нещо ценно. Въпреки че вероятно няма да имате време да слушате безкрайни лекции за това как да управлявате правилно бизнес. Добрият съветник и наставник ще зададе правилните въпроси, за да ви помогне да вземете собствените си решения. Ако инвеститор прекарва твърде много време във вашия офис, може би е по-добре за вас да откажете подобно сътрудничество?

6. Не е истински инвеститор

Тази категория включва хора, които просто искат да бъдат инвеститори, но не знаят какво да направят, за да стигнат до там. Това може да са бивши предприемачи, които не искат да напуснат бизнес арената. Те винаги намират причини да инвестират пари в нещо, но никога не дават пари. По-добре не си губете времето с тях.

7. Инвеститорът, който нищо не разбира

Много богати хора инвестират в стартиращи компании. В същото време те вече са забравили (или никога не са знаели) колко трудно е да отвориш собствен бизнес. Тази категория включва хора, които са направили пари, например от недвижими имоти. Взаимно изгодни отношения в този случай са малко вероятни. Помолете ги да ви запознаят с богати бизнесмени.

8. Инвеститор срещу възнаграждение

Такива хора рядко инвестират собствените си пари в проекти, но обещават да намерят перфектния човек за този човек срещу процент от сделката. Те може да са инвестиционни посредници или съветници, които правят делови обаждания до инвеститори. По-добре се опитайте да впечатлите истински инвеститор.

Търсете сами правилните хора, изграждайте отношения с инвеститори, които ви интересуват, и не седете и чакайте да дойдат при вас. Най-лесният начин да търсите инвеститор е като общувате с колеги и познати и посещавате нетуъркинг срещи. Деловите обаждания или изпращането на писма до неизвестни адреси най-вероятно ще ви свържат с всички типове инвеститори, представени по-горе.

Трябва да разберете какви инвестиционни условия са подходящи за вашата компания. Започнете с правен съвет. По-добре е да разширите бизнес контактите, отколкото да преследвате инвеститори.

Имате нужда от финансов или счетоводен съвет за вашия бизнес?

Свържете се с нас сега!
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *